Čtvrtek 9. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 9. dubna: Co by vám nemělo uniknout

9. 4. 2020

Promořit či nepromořit? Toť otázka, kterou v posledních dnech nejčastěji kladou média nejrůznějším odborníkům - epidemiologům, virologům a imunologům. Názory se různí, jednoznačná odpověď zatím neexistuje.

- Počet případů nákazy koronavirem v Česku vzrostl na 5 467. Z onemocnění se uzdravilo 301 nakažených, zemřelo 112 lidí, což je o osm více než včera.

- Promořit, nebo nepromořit českou populaci novým typem koronaviru? Odborníci ani politici se na tom neshodnou. Přečtěte si 11 názorů

- Nejednota mezi ministry: „Podařilo se nám zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19, můžeme se tedy v následujících týdnech postupně začít vracet k normálnímu životu,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ve stejnou chvíli ale ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček uvedl, že takové plány jsou v tuto chvíli předčasné. „Jsem extrémně opatrný, protože vím, že ten virus umí překvapit. Jsem v této oblasti spíše skeptikem,“ řekl Hamáček.

- Roušky zdarma do schránek občanům, které chtěla vláda poskytnout, nejspíš nebudou. „Pan náměstek Prymula se spíš přiklání k tomu, aby hlavním prostředkem ochrany byly látkové roušky,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Pokud by se roušky rozdávaly občanům, nebylo by jich dost pro zdravotníky. Věc má rozhodnout Ministerstvo zdravotnictví.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sestavil šestičlenný epidemiologický tým, který by měl posoudit důsledky rozvolňování striktních karanténních opatření. Je v něm šéf ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, hlavní hygienička Jarmila Rážová, epidemiolog Rastislav Maďar, Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti a anesteziolog Vladimír Černý. Členem týmu tak není epidemiolog Roman Prymula, který je v ČR vnímán jako hlavní tvář boje proti koronaviru a architekt opatření proti šíření infekce.

- Nemocní s covid-19 jsou v 34 pobytových zařízeních sociálních služeb, v Česku jich je 1900. Ve středu začne testování zaměstnanců, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Testování obyvatel těchto zařízení, například domovů pro seniory, ministerstvo nechystá. Mezi nakaženými je lidí nad 65 let necelá čtvrtina. V některých zařízeních dlouhodobě nemocných jsou nakažených i desítky.

- Počet lidí nakažených koronavirem překročil v USA hranici 400 tisíc, téměř 13 tisíc nákaze podlehlo. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse , která vývoj pandemie sleduje. Americké úřady aktuálně registrují 401 166 případů nákazy a 12 936 úmrtí. Spojené státy jsou co do počtu zjištěných infikovaných nejvíce zasaženou zemí na světě. V počtu obětí jsou před USA evropské státy Itálie a Španělsko.

- Stav britského premiéra Borise Johnsona se zlepšuje, oznámil to dnes britský ministr financí Rishi Sunak. Podle něj již sedí v posteli. Johnson zatím zůstává na jednotce intenzivní péče v nemocnici St Thomas' Hospital v centru Londýna. 

- „Koronavirus tady bude, nezmizí, uklidní se. Zůstane v některých lidech, kteří nebudou mít příznaky, přesto ho budou mít. Nebo může zůstat ve zvířatech. Musíme počítat s tím, že se někdy zase objeví a bude tu epidemie. Ale pokud by došlo k další vlně nebo zcela nové epidemii, tak budeme mít větší zkušenosti a lépe to zvládneme,“ uvedla v živém rozhovoru na Seznam Zprávách přední česká imunoložka Blanka Říhová. Více zde.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Děkuji za info. A těším se, až bude možné tuto rubriku zrušit.
Jindra Hubačová
Přátele, prosím, dodržujte všechna hygienická opatření a roušky noste i při rozvolnovani, myslím nás s chronickými nemocemi!!! Držte se !
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
František Matoušek
Tak to vypadá, že nás nyní čeká druhá, ta nebezpečnější fáze v boji proti koronaviru. Nejsem imunolog, ale není mi jasné jak a čím chtějí chránit ohrožené skupiny občanů!!! Jinak dík za informace.
Věra Ježková
Honzo, děkuji. Názory na promořování jsou zajímavé. Vláda si měla nejdřív ujasnit, co a proč chce. Po konzultaci s odborníky. A ne tím průběžně strašit lidi. Vždyť už to slovo samotné je hrozné.
Soňa Prachfeldová
Diky za informace,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.