Nechceme jen zprávy o viru, shoduje se mnoho seniorů
Ilustrační foto: ingimage.com

Nechceme jen zprávy o viru, shoduje se mnoho seniorů

13. 4. 2020

Chybí nám informace o běžných, příjemných věcech. Vždyť se život kvůli pandemii přece nezastavil. Nepanikaříme, nežijeme ve strachu, chceme trávit dny co možno nejlépe. Myslíme na jiné věci, než je nouzový stav. To často zní od lidí vyššího věku.

Tři kamarádky ve věku kolem sedmdesátky se domluvily, že budou současný nouzový stav trávit následujícím způsobem: Zprávy si pouštějí jen večer v televizi. Vytáhly z knihovny staré romány, které četly kdysi dávno. Jedna začala háčkovat, další si na internetu pouští kurzy angličtiny. Všechny tři spolu často chatují, píší si maily, posílají si zajímavé odkazy. Ale mají jednu podmínku: nic z toho, co si přeposílají, se nesmí týkat koronaviru.

„Není to tak, že bychom zavíraly oči před realitou. Mám přesný přehled o tom, co se děje ve světě. Ale vadí mi, že ať pustím rádio nebo si otevřu nějaké stránky na netu, všude je vše jen o pandemii. Jako by v ní neběžel normální život. Jako by se novináři najednou báli psát o vztazích, o módě, o vaření. Chápu, že jim to možná připadá v této těžké době banální a nepodstatné, ale nám by to pomohlo. Měly bychom tak pocit, že kromě toho špatného nepřestal existovat i normální život,“ vypráví devětašedesátiletá Kateřina.

Problém je v tom, že hodně lidí má pocit, že právě senioři jsou nyní velmi vystrašení, panikaří a současnou krizi snášejí nejhůře ze všech vrstev obyvatelstva. Jenže tomu tak v mnoha případech není.

„Senioři ve většině případů přistupují k tomu, co se nyní děje s pokorou, s disciplinovaností. Rozhodně nevytvářejí paniku. Mnozí z nich zažili v životě hodně těžkých chvil, někteří ještě pamatují válku, jsou zvyklí se přizpůsobit a hodně vydržet,“ říká gerontoložka Iva Holmerová. „Mnozí jsou optimističtí, věří, že vše zase bude v pořádku a proto je vhodné je v optimismu podporovat,“ vysvětluje.

Agentura Behavio provedla rychlý průzkum snažící se zmapovat, jak lidé vyššího věku současnou dobu prožívají. Závěr? Nezaznamenali u nich žádnou paniku, ba ani výrazně velké obavy, že se koronavirem nakazí, přestože právě senioři jsou jím ohroženi nejvíce. Jenže se u nich projevuje síla, optimismus, víra v budoucnost.

„Já se opravdu nebojím. Rozhodně ne o sebe, co se má stát stane se. Jestliže umřu v mém věku, bude to rozhodně menší tragédie, než kdyby se něco stalo mým dětem, vnoučatům. Ale chci tuto dobu prožívat co možno nejpříjemněji, nejklidněji,“ říká čtyřiasedmdesátiletý Jaroslav. I on si udělal na krizové dny plán. „Nečtu zásadně nic, co se týká epidemie. Tak jistě, určitý přehled mám, ale nechci číst celý den rozhovory s odborníky, když jeden říká něco a druhý tvrdí přesný opak. Jak se pak v tom mám vyznat? Jen mě to rozhodí. Naopak jsem si začal hledat na internetu články o historii, o autech. Vytáhl jsem staré časopisy o automobilismu a listuju si v nich. Záměrně hledám témata, která s krizí nesouvisejí a štve mě, že i mé oblíbené weby se nyní tváří, jako by neexistovalo nic než koronáč,“ vypráví.

Jedním z důvodů, proč lidem chybí pozitivní zprávy či zprávy o běžném životě netýkajícím se pandemie je to, že se nemohou scházet. Tudíž si nemohou o příjemných věcech povídat. Dostávají se k nim převážně jen zprávy negativní, znepokojivé, varovné. Jenže lidská psychika není nastavena tak, aby člověk mohl dlouhodobě přijímat jen špatné zprávy. Přirozeně prahne i po informacích, které vyvolávají dojem, že se běžný život nezastavil, že i v časech epidemie lidé žijí normální životy, rodí se děti, lidé se milují, vytvářejí krásné věci. A mnozí lidé to sami začali cítit a proto cíleně vyhledávají informace, které jim přinesou naději, víru v budoucnost.

aktivní senioři koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Stoklasová
My starší a pokročilí, se totiž nehroutíme z toho, že nemůžeme jít do restaurace, do kina apd., protože umíme žít sami se sebou. Zprávy si vybírám a hodně čtu. A to jsem dělala i dříve a ven na nějaký pochod půjdu, až to bude možné. Vždyť to jistě také skončí. A hlavně veselá mysl, což se docela daří s těmi vtipy, které se na internetu objevily....
Zdenka Jírová
Také nevyhledávám zprávy o KO , je to ubíjející. Jen mně vadí, že jsou zavřené knihovny, to bych přečetla knížek. Mám dvě blízké přítelkyně, s kterými si denně povídáme po mobilu a s dalšími jsem ve spojení přes mail. V TV si vybírám, pokud to vůbec v nabídce televize je možné, pořady z úplně jinou tématikou.
Marie Faldynová
Televize má vypínač, informace si mohu vybrat, je na mě, co si pustím do hlavy.
Zuzana Pivcová
Nesleduji TV, mým zdrojem informací je internet. Ten mi nedělá ani zvukovou kulisu, takže co si sama vědomě nepřečtu, zkrátka nevím. Pozitivní nebo negativní zprávy si mohu vybrat sama. nabízejí se obojí.
Dana Kolářová
Hm, zajímavé. Tak proč se stále píší...!
Zdenka Soukupová
Souhlasím s článkem. Informovanost je sice důležitá, ale teď je těch informací tolik, a často protichůdných, že se v nich těžko orientuju. Tak je sleduju jen večer ve zprávách a jsem v klidu.
Soňa Prachfeldová
Je to otravné, došla médiím inteligence, aby občas v nás vzbudila pocit, že ještě žijem ?
Antonín Nebuželský
Virus má asi moje klávesnice :-)
Antonín Nebuželský
No, už to trochu ustalo. Naštěstí je tady Kuba Dařbuján. Vírus se až zítra ?
Daniela Řeřichová
Ztotožňuji se s článkem. Respektuji nařízení, chovám se disciplinovaně, mám strach o své blízké, ale nepanikařím. Naše generace prožila mnoho zatěžkávacích životních zkoušek, a proto se dokáže radovat i z maličkostí. Koneckonců fotografie od "íčkařů" jsou toho každodenním příkladem a ukazují, kolik krásy i v této rozrušené době je kolem nás.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.