O snech

O snech

14. 4. 2020

Spánek je můj druhý život, těším se na sny jako do kina. Bývají akční, plné lidí (na rozdíl od mého reálného života). Ráno si pamatuji jen útržky, které rychle mizí. Ale je několik snů, na které nezapomínám.

1. Dětské horečnaté sny

Z raného dětství mám pořád před očima obrázek přes sebe lezoucích obřích vos, dnes už se nebojím, ale z paměti nemizí. Také stále v duchu vidím deformující se stěny pokoje, který se v jiném raném horečnatém snu měnil v bublinu.


2. Sen o ztraceném kocourovi

V Braníku se nám zaběhl mourovatý kocourek, byl pryč již přes týden, volali jsme ho marně… Jedné noci jsem ve snu viděla tichou prázdnou silnici pod Barrandovským mostem, svodidla, vše bylo stříbřitě modré. V náručí jsem držela zraněného kocoura a tekly mi slzy proudem, on se na mne díval, a pak zavřel oči… Druhý den ho na onom místě našli sousedé přejetého autem.


3. Sen o čarování

Ráda vzpomínám na sen, ve kterém jsem uměla proměňovat předměty. Seděla jsem uprostřed dětské herny s velkými barevnými plastovými koulemi, kostkami, hranoly, a podle mého přání měnily věci tvary a barvy, byla jsem šťastná.


4. Sen o rezignaci

Tento sen byl spíš noční můra. Žena, kterou jsem měla ráda, se mě snažila navěky uspat injekcí, já jsem se bránila, ale ona byla silnější, ruka se stříkačkou se blížila a blížila, až jsem se vzdala a nechala se bodnout…. Druhý den jsem při cestě autem vyprávěla sen kamarádovi. V půlce vyprávění mne přerušila malá dcerka a sen dopověděla – zdál se jí té noci tentýž sen...


5. Sen o vodopádu

V ohromné šeré jeskyni se řítil fialovo-žlutý vodopád do tůně a ponorná řeka dál mizela ve tmě. Najednou se na skále objevil můj bývalý manžel, padal do vodopádu a voda ho odnášela rychle pryč… Nedlouho po tomto snu se u něj objevily první příznaky duševní choroby.


6. Sen o létání

Zdálo se mi, že jsem zavřená v pracovním táboře ukrytém v lesích, daleko od lidí, za ostnatým drátem. Pak jsem se naučila létat, vzlétla jsem nad šedé baráky a rozlétla se nad volnou krajinu… Jenže mě stíhali, asi mě dostali, naštěstí jsem se probudila.


7. Sen o řece Rauma

Vznášela jsem se ve snu nad podivuhodnou řekou plnou výrazných barev, jiných, než jsem dosud viděla na našich řekách.

Za rok jsem pak jela s kamarádkou do Norska a uviděla ji ve skutečnosti – byla to řeka Rauma...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Kdo to umí, může si v nich číst jako v knize. Ty vaše jsou pěkně čtivé. A užívejte si je, možná jsou skutečnější než náš reálný život. Díky za sdílení. :-)
Jan Zelenka
Pro mne sny druhým životem nejsou. Vše ráno zapomenu. Jen dva sny si z dětství pamatuji. Jeden byl, že mne po vesnici honila kráva a ten druhý byl po přečtení jedné verneovky. To jsem zase lítal vzduchem.
Marie Pudichová
Taky pro mne jsou sny druhý život. Mnohem lepší než realita. Těším se do postele právě diky snění.... Někdy jsou i přínosem v reálném životě.
Eliška Murasová
Ireno, jsi vnímavá, máš zajímavé sny, jakoby jsi viděla do budoucnosti. Já se často ztracím, a taky podobně jako Irena Drob nejsem hotova a někde se odjíždí. Před léty jsem si sama operovala srdce, to je sen, který si hodně pamatuju.
Irena Drob
Často se mi zdá o tom, že nestíhám zabalit věci na cestu, všichni už čekají jen na mě a já hledám po skříních co si vzít. Hledala jsem i ve snáři, co by to mohlo znamenat, ale asi neumím zadat správné slovo.
Irena Mertová
Děkuji za vaše komentáře. Předchozí články Zuzky a Věrky jsem si dodatečně přečetla, tohle téma mě zajímá. Věro,dala jsem nevědomky stejný název, viď... příště si to napřed musím zkontrolovat :-)
Věra Ježková
Irčo, hezké. Ale spánek můj druhý život rozhodně není. Usínám špatně, spím špatně. Ten sen o řece je zajímavý. Létací jsem taky mívala. Nebo jsem vybírala dopisy ze schránky; často jsem bloudila – bloudím. O svých snech jsem napsala zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/18440/o-snech.
Anna Potůčková
Mívám různorodé sny. Jednou létám, jindy padám, dnes jsem cestovala vlakem, který byl plný lidí a stejné to bylo i na nástupištích. Často mám sny, které mně vracejí do doby mého mládí a mé velké bývalé lásky, který je už na pravdě Boží.
Naděžda Špásová
Tedy Ireno, tohle vám fakt nezávidím. Taky mám sny, třeba, že řídím auto, nebo mě neustále někdo honí, nebo o válce. Řidičák nemám, koukám dost na detektivky, válečné filmy vynechávám. Občas si říkám, že kdybych to vyprávěla psychologovi, skončím v polstrované místnosti. Naštěstí se mi ty sny neplní. :-)
Vladislava Dejmková
Zajímavé. Také jsem kdysi měla sen o létání. Kdosi mě honil a když už jsem nemohla běžet, tak jsem vzlétla a letěla si. Nebo o zlaté ohnivé kouli, která se v moci valila ulicí, kde jsme bydleli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.