Středa 15. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 15. dubna: Co by vám nemělo uniknout

15. 4. 2020

Od pondělí 20. dubna si zajdete nakoupit na farmářské trhy, o týden později otevřou obchody do 200m2, ke kadeřníkovi či na pedikůru nejdříve od 25. května a od 8. června se pak otevřou všechny obchody, restaurace a hotely, ale i divadla, hrady a zámky či pavilony zoologických zahrad.

- Vláda po svém mimořádném zasedání zveřejnila plán rozvolňování opatření, které zavedla kvůli šíření pandemia koronaviru. Obchody a služby se budou rozbíhat postupně až do června. Zde je přehled jednotlivých termínů:

terminy.png

- Termíny budou platit v případě, že se výrazně nezvýší denní přírůstky počtu nakažených koronavirem.

- K dnešnímu ránu bylo v České republice zachyceno 6151 případů onemocnění Covid-19, 676 lidí se uzdravilo, 163 paceintů nemoci podlehlo.

- Nemocnice začnou obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli pandemii koronaviru omezena. Ministerstvo zdravotnictví vyzve poskytovatele akutní lůžkové péče, aby zajistili kapacity i pro jiné výkony elektivní péče, část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním covid-19. 

- Před koncem letošního školního roku nebude výuka obnovena v plném rozsahu. Do školy by se ale mohli již příští týden vrátit studenti vysokých škol a 11. května pak studenti posledních ročníků. Starší žáci nastoupí zřejmě až v září, ale první stupeň základních škol by se mohl nepovinně vrátit do lavic už na konci května. 

- Kvůli strachu z nového typu koronaviru, kterým onemocnělo přes 6000 Čechů, se mohou lidé potýkat s úzkostnými stavy. Projevují se například bušením srdce, průjmem či nespavostí. Podle České lékárnické komory (ČLnK) jim mohou pomoci i bylinky. V lékárně také poradí, jestli je již vhodné vyhledat specialistu na psychické problémy.

- Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) zemřel muž narozený v roce 1976. Bezprostřední příčinou jeho úmrtí byla podle nemocnice zřejmě přímo nemoc covid-19, informovala v dnešní tiskové zprávě mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Muž byl hospitalizovaný na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, uvedla mluvčí. Mezi 147 úmrtími nemocných s prokázanou nákazou novým typem koronaviru je devět lidí mladších 49 let.

- Výhled Mezinárodního měnového fondu se také vyjádřil k vývoji české ekonomiky - ta by podle jarní zprávy organizace měla v letošním roce klesnout o 6,5 procenta. Pokud se prognóza naplní, půjde o nejhorší výsledek v novodobé české historii. Pokles by tak překonal i výsledek během globální finanční krize v roce 2009.

- Více než 2,5 milionu liber (77 milionů korun) vybral  na pomoc britskému zdravotnickému systému (NHS) 99letý Tom Moore. Válečný veterán slíbil, že do svých stých narozenin na konci dubna přejde stokrát svou zahradu, informovala agentura Reuters. Původně plánoval Moore vybrat jen tisíc liber (30 900 korun). Moore, který bydlí ve městě Marston Moretaine severně od Londýna, chtěl podle svých slov vyjádřit vděk britským zdravotníkům, kteří se o něj v minulosti vždy dobře postarali. Nyní NHS přitom čelí velkému náporu pacientů kvůli pandemii nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Onemocnění už podlehlo v Británii více než 12 000 lidí.

- Počet obětí koronaviru v USA překročil 25 000, množství nakažených se pohybuje kolem 597 000, oznámila agentura Reuters. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo v zemi na covid-19 zatím 24 485 lidí. Největším ohniskem nákazy zůstává New York. Podle údajů Reuters se v USA za jeden týden počet mrtvých zdvojnásobil. Množství infikovaných je v USA třikrát větší než v kterékoli jiné zemi.

- Italský pár oslavil padesáté výročí svatby na hodně netradičním místě. Třiasedmdesátiletý Giancarlo a jeho o dva roky mladší manželka Sandra se nakazili novým koronavirem a museli trávit čas na jednotce intenzivní péče. Ani tam však zdravotníci nezapomněli na jejich významný den. Manželé byli společně hospitalizování ve městě Fermo a jejich stav si vyžádal pobyt na jednotce intenzivní péče. Protože se zdravotníci dozvěděli o tom, že právě v době nemoci má pár oslavit padesátileté výročí svatby, rozhodli se, že dopřejí manželům alespoň krátkou oslavu.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
I dnes děkuji, dověděla jsem se, co mne zajímá.
Zdenka Soukupová
Děkuji. Vždycky se tu dozvím to důležité.
Jitka Hašková
Díky moc za vyčerpávající zprávy.
Marcela Broumová
Obdivuji a pro mě počin roku rychlost i podstatné shrnutí. Honzo, děkuju,
Eva Mužíková
Díky, nikam jinam se nedívám.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
Věra Ježková
Honzo, díky. Proti nepříjemným psychickým stavům doporučuji (na chatu diskutovanou) afirmaci. Aniž bych tušila, že se tomu tak říká, používám ji celý život.
Anna Potůčková
Děkuji za shrnutí těch nejdůležitějších informací
Soňa Prachfeldová
Diky za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.