Dny do krabičky
FOTO: autorka

Dny do krabičky

16. 4. 2020

Dny do krabičky si schovávala kdysi jedna moje kolegyně. Byly to dny, v nichž se jí přihodilo něco velmi hezkého, příjemného, radostného. Takový den si zapsala do notýsku. Jestli ho měla v krabičce, nevím, ale těm dnům tak říkala. Vracela se k nim v těžších obdobích. Hledala a nacházela v nich útěchu.

Protože se mi to moc líbilo, zkusila jsem to taky. Ještě si pamatuji, jak vypadal notýsek. Byl uložen v šupleti psacího stolu. Vydrželo mi to asi dva měsíce. Jistě jsem za tu dobu moc takových dnů nenasbírala. To ale není důležité. Podstatné je, že tenhle princip pro mě není. Já funguju jinak. V dobách, kdy mi není dobře na duši či na těle, kdy mám starosti, mi vzpomínky na hezké dny nepomáhají. Právě naopak. Rozlítostňuje mě, že jsou pryč. Naději, že zase bude dobře, mi nedávají. Tu musím čerpat ze sebe.

Vůbec to mám se vzpomínáním nějak divné. Nevzpomínám příliš ráda. Především ne na dětství. To se moc nepovedlo. Proto v něm útěchu nenacházím. Na rozdíl od většiny ostatních lidí. Když si zde čtu vaše vzpomínky, divím se, že a jak mohlo být dětství krásné.

Možná znáte termín vzpomínkový optimismus. Znamená, že při vzpomínání si člověk vybavuje spíš to hezké, nebo dokonce to, co se mu přihodilo, si představuje ještě krásnější. Tak ten nemám. Já mám vzpomínkový pesimismus. To je taky termín. Samozřejmě mám ale i hezké vzpomínky. Tyto způsoby vzpomínání  souvisí s temperamentem. První je vlastní flegmatikům a sangvinikům, druhý cholerikům a melancholikům. To, co si zapamatujeme, ovlivňují do značné míry emoce, které v daném okamžiku prožíváme.

A co vy? Máte také své „dny do krabičky“?

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Neuvěřitelné. Píše autorka o sobě nebo o mě? Jediný rozdíl je v tom, že mé vzpomínky jsou uloženy v "matrjošce." Nevím, jaká se v té které panence skrývá a s napětím očekávám den, kdy otevřu i tu nejmenší, poslední. Ta bude tou nejkrásnější. :-)
Marie Faldynová
Vzpomínání na to milé mne potěší a povzbudí. To nepříjemné je nejlepší odpustit, pak už to nebolí. Mám notýsek na to, čemu jsem Bohu vděčná - ale nejsem dost vytrvalá do něj psát. A souhlasím s názorem, že malých radostí zažíváme dost, jen je chtít vidět.
Marie Seitlová
Věrko, moc hezký článek, který mě přivedl k delšímu zamyšlení. Deník ani krabičku nemám. I když pomyslné bych mohla mít, na jednu hodně špatnou se snažím zapomenout a tu s krásnými vzpomínkami pomyslně otvírám často. Jsem optimista a je třeba myslet na krásné věci nebo prožitky.
Martina Růžičková
Věro, Tvůj článek mě přivedl k zamyšlení, jak to vlastně s těmi vzpomínkami mám. Vybavují se mi pěkné i špatné z dětství i pozdější doby v souvislosti s tím, co zrovna prožívám. Ale mám v životě období, ze kterých si toho moc nevybavuji, ačkoli je mi to líto. Nevím, čím to je. Asi jsem si tehdy měla založit tu krabičku...
Věra Ježková
Napadlo mě, že mám v duši „dvě krabice“ s krásnými vzpomínkami – v jedné jsou ty z let prázdnin ve vesničce u Příbrami, ve druhé studium jazyků na VŠ.
Jan Zelenka
Smutné i příjemné, avers a revers jedné a té samé mince. Tou je náš život. Pokud člověk neprožije i ty chvíle zlé, nedokáže si vážit toho dobrého. I současné dny si do té pomyslné krabičky uložím a při tom se budu těšit opět na příjemnou koexistenci s přáteli.
Marie Doušová
Věrko , jak Vám rozumím a mám to stejné, jen se snažím na smutné a nepříjemné věci nemyslet,ale ono se to opravdu někdy nedá. Krásně jste to vyjádřila a moc mě to oslovilo. Dík.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. Každý to máme nastaveno trochu jinak.
Eva Mužíková
Hezký, moc hezký článek. Na hezké dny si ráda vzpomínám, krabičku na ně nemám.
Eliška Murasová
Myslím, že jsem spíš vzpomínkový optimista. Moje maminka, kdykoliv nám o něčem vyprávěla, vypichla vždy negativní věci, já to mám opačně. Ale některé věci nosím v sobě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.