Malé, velké zamyšlení
Foto: archiv autorky

Malé, velké zamyšlení

16. 4. 2020

Tento čas je poněkud neblahý a ještě, když jsou starosti o zdraví blízkých, pak je nutno zaměstnat hlavu, aby se z ní  odehnaly neodbytné chmurné myšlenky.

Zítra jde moje nejstarší vnučka na operaci. Jedna snacha pracuje v nemocnici, druhá se stará o dvě děti, zavřená škola, školka. A pracuje z domova. Druhá  vnučka neví, kdy půjde na přijímačky na střední. A třetí, desetiletá, chce, abych  s ní jezdila na kole. Tak jezdím a jde nám to oběma. Synové se bojí o nás o všechny a pracují. A já se bojím o všechny dohromady. A uvědomuji si, jak moc je všechny mám ráda a ráda bych s nimi ještě byla. Tohle člověk nedokáže běžně říkat, vše je tak samozřejmé, když se nedějí špatné věci.

Velmi si vážím Íčka. Íčko, to je redakce plná skvělých lidí, to jsou přátelé, kteří tento portál spoluvytváří, to je prostor, kde se mohu  i částečně seberealizovat a něco o sobě říci, napsat, vyfotit. Íčko je takový můj deníček od roku 2012, je to malý průřez mým životem. Převažuje oblast ze současnosti, což je myslím dobře, protože se má žít tady a teď. Tahle současnost nás velmi sevřela, všichni máme starosti, jak co dopadne. Už aby to bylo za námi, prostě na každém z nás to, co se nyní děje, na každém z nás vše nechá nesmazatelné stopy.

Velmi si vážím všech, kteří se o nás starají, zachraňují nás, přemýšlí, plánují, koordinují  a zařizují, jak nejlépe dovedou do příštích dnů a měsíců. Jde nám všem o naše životy. Jsme to i my tady na íčku, kteří si dodáváme optimismu, sami dobře víme, jak je podpora duševní velmi potřebná, zejména těm, kteří jsou osamoceni a mají menší či větší starosti se svým zdravím a ti nejbližší nejsou, nemohou být po ruce.

Velmi si vážím moudrých lidí, ať jsou vysokoškoláci, či středoškoláci, či jen se základním vzděláním. Každý oplývá vědomostmi, kterými obohacuje naši společnost, tedy i sebe. Potřebujeme vzdělanou společnost, bez ní bychom nerostli dále, potřebujeme i naši zděděnou moudrost od našich předků. Potřebujeme  učenost i zdravý selský rozum. Všichni máme své určené místo. Pokud jsme nyní nespokojeni, mohli jsme kdykoli běh života trochu změnit, či usměrnit. A pořád ještě můžeme. Můžeme srovnat své myšlenky, své vztahy k lidem, k okolí, k veškerému dění.  Mnoho je v našich rukách. Podívejme se na naše dlaně a uzřìme, jaké bohatství v nich pořád je. A každý máme svoji hodnotu, bez ohledu na stupeň vzdělání. Je to jen v nás a záleží na nás, jaké to je a bude. Žijme, pro sebe, pro své děti a vnoučata, pro své přátele, pro přírodu, pro všechny živé tvory.  Lidé, příroda, SVĚT, stojí za to žít i přes bolesti a překážky.

Jak říkal Jan Werich: Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc! 

Přátelé, do toho!!!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Prachfeldová
Nedá mi to a musím také reagovat, protože se mě tento článek osobně dotýká. Jsem ta snacha, co pracuje z domova a stará se o dvě děti, protože jsou zavřené jesle a školka. Chtěla bych tímto moc poděkovat své "tchýni"- mamince, za to že je tak úžasný človíček, který je i v tak těžké době plný optimismu a rozdává radost a povzbuzení. A že naše rodina drží pohromadě. Moc ti děkuji, že jsi součástí mého života, že jsi mi nahradila maminku, kterou nemám a že jsi úžasná babička našich dětí. Mám tě moc ráda
Soňa Prachfeldová
Helčo, Majko, Martino, díky :-)
Helena Votíková
Soňo napsala jsi krásný článek, tak hezky od srdíčka, nevím jestli se to stává i ostatním, ale mně naskočila husina, jak to na mě zapůsobilo. Jsem ráda, že jsem tebe a samozřejmě i spoustu ostatních díky íčku poznala. Držme se.
Marie Seitlová
Soni, moc pěkný článek i fotky jsou nádherné. Jsem ráda, že tě osobně znám a je to díky ička. Jsi pozitivní člověk a to se mi na tobě líbí. Těším se na nějaké ičkařské setkání.
Martina Růžičková
Vše už tu bylo řečeno, tak jen poděkuji za velice hezké zamyšlení, krásné fotky a váš pohled na lidi.
Soňa Prachfeldová
Děvčata díky, Eliško také vidím a chci vidět to lepší a když je někdo nesnesitelný, tak si říkám, že ho třeba něco trápí, má toho hodně co nezvládá,nechce to přiznat ani sám sobě, Když je člověk v pohodě, pak tak nahlíží i na ostatní a na některé shovívavě. Jde to pak snáz.
Marie Doušová
Soňo, krásně napsané a fotky jsou také pěkné. Dík.
Dana Puchalská
Nechci opisovat, ale musím. Krásný článek jsi vytvořila. A děkuji za něj.
Eliška Murasová
Soni, pěkný článek! Snažím se vidět v lidech to dobré, není to fráze, co vysíláš, to se ti vrací, funguje to dokonale. A těší mě, že těch fajn lidí, je až překvapivě hodně.
Eva Mužíková
Soni, vše již zde bylo řečeno, jen bych se opakovala. Takže krátce, z celého srdce Ti děkuji. Fotky jsou nádherné, pohodové.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%