Úterý 21. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 21. dubna: Co by vám nemělo uniknout

21. 4. 2020

Stříhat nebo nestříhat? Platí nestříhat, rozhodl ministr zdravotnictví poté, co se vyrojily spekulace, zda mohou kadeřníci navštěvovat zákazníky u nich doma.

- Ministerstvo zdravotnictví zakazuje holičům a kadeřníkům stříhat klienty doma, ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí naprostý opak. "Určitě to dovoleno není,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na dotaz, zda kadeřníci a holiči mohou stříhat své klienty mimo salony. „Obecně je zakázáno poskytovat tuto službu,“ nechal se při stejné příležitosti slyšet ministr Adam Vojtěch s tím, že problém je v tom, že kadeřníci se svých klientů dotýkají, ať už je stříhají kdekoli.

- V Česku je celkem 6 961 lidí nakažených koronavirem. Vyléčených z nemoci  Covid-19 je podle údajů ministerstva zdravotnictví 1 753. Nemoci podlehlo 201 lidí.

- Cestovní kanceláře  budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Zákon, který to umožní, včera podepsal prezident Miloš Zeman.

- Vláda schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové zvýšit kvůli dopadům šíření koronaviru schodek státního rozpočtu pro letošní rok na 300 miliard korun. Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

- Vláda pravidla pro hobby markety zatím měnit nechystá. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, reagoval tak na slova svého náměstka Romana Prymuly, který je označil za riziko. Podle Vojtěcha ale budou krajské hygieny důrazně dbát na to, aby v provozovnách byla důsledně dodržována nastavená pravidla.

- Roušky se před měsícem staly povinnou výbavou při každém pohybu na veřejnosti. Společně se stoupajícími teplotami je ale jejich nošení čím dál náročnější. Změna zřejmě přijde za pár týdnů. Více zde.

- Pandemie nemoci covid-19 není překonaná, to nejhorší svět stále ještě čeká. V pondělí to podle agentury AP prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Varování Tedros vyslovil v době, kdy řada států včetně těch evropských začala karanténní opatření uvolňovat. „Věřte nám. To nejhorší je teprve před námi,“ řekl.

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Itálii za posledních 24 hodin vzrostl o 2256 na celkových 181 228 od prvního registrovaného případu v zemi na konci ledna. Denní nárůst nových případů je nejnižší za více než měsíc. Úmrtí přibylo za poslední den 454 na celkových 24 114, uvedla místní civilní ochrana. V neděli bylo oznámeno 3047 nových případů a 433 dalších úmrtí.

- Albánie je evropskou zemí, která má nejmenší počet nakažených koronavirem. Proto Albánie vyšle 60 zdravotních sester do Itálie, aby mohly místním zdravotníkům v boji proti nemoci covid-19.

- Rakouská vláda je připravena zvážit otevření hranic pro Němce, kteří vyrazí na letní dovolenou, záviset však bude na vývoji epidemie v obou zemích, vyplývá podle agentury DPA z pondělního prohlášení rakouské ministryně hospodářství Margarete Schramböckové. Rakouská ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová již dříve upozornila, že existuje možnost bilaterálních dohod, pokud budou země jako Německo na dobré cestě k potlačení šíření koronaviru.

 
koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Ještě že se už léta stříhám sama
Zdenka Soukupová
Kadeřníka bych už moc ráda navštívila. Ale beru to tak, že neostříhané vlasy je to nejmenší zlo, které mě může potkat. A o to víc omládnu, až mě pak zkrášlí. Díky za info.
Anna Potůčková
Děkuji za informace.
František Matoušek
Ještě, že mám stříhání vyřešeno. A doma. Stříhá mě manželka. // Jsem zvědav jaké budou změny v nošení roušek. // Přímo mě děsí prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) // A zajímalo by mě jak to dělají v Albánii ?// Díky za info.
Jitka Hašková
Díky za info.
Danka Rotyková
Také moc děkuji za ranní info. Věro, souhlasím s vámi, včera jsem ale potkala několik lidí, kteří ochranu neměli, a to byl docela chladný vzduch a vítr. Až teploty stoupnou, bude hůř.
Věra Ježková
Honzo, díky. Kadeřnici si klidně odpustím, i když by mi její zásah velmi prospěl. Otevření hobby marketů nepovažuji za rozumné. Kdyby všichni lidé mysleli hlavou a byli ukáznění, nemuselo by se nošení roušek tak krkolomně specifikovat a kontrolovat.
Soňa Prachfeldová
Díky za info

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.