Středa 22. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 22. dubna: Co by vám nemělo uniknout

22. 4. 2020

Počet lidí, kteří podlehli nemoci Covid-19 se v České republice zvýšil na 204. Celkem je 7 041 potvrzených případů onemocnění, uzdravilo se 1 800 lidí.

- Světová zdravotnická organizace (WHO) byla dosud v odpovědích na otázku, kdy skončí pandemie, velmi opatrná. Z výroků za posledních zhruba 24 hodin ale vyplývá, že počítá s tím nejhorším scénářem - konec přinese až vakcína. Ještě na včerejší tiskové konferenci šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vystoupil s proslovem, který se příliš neodchyloval od kurzu opatrné rétoriky organizace. „O faktorech, které musí státy zvážit, než uvolní opatření, jsme mluvili už dříve. Nyní chceme znovu zdůraznit, že uvolněním opatření epidemie nikde neskončí. Skutečné zastavení epidemie bude vyžadovat trvalé úsilí jednotlivců, komunit a vlád, aby pokračovali v potlačování a kontrole tohoto smrtícího viru,“ řekl nejprve Ghebreyesus k otázce konce pandemie a dodal, že karantény můžou sice epidemii efektivně zpomalit, ale samy o sobě ne zcela zastavit.

- Kabinet se zatím nerozhodl, zda bude žádat poslance o možnost nouzový stav znovu prodloužit. Šéf Ústředního krizového štábu a předseda ČSSD Jan Hamáček opakovaně prohlásil, že prodloužení nutné bude, argumentuje především snazšími centrálními nákupy ochranných prostředků. Babiš v pondělí vyzval členy kabinetu, aby si na otázku vytvořili každý vlastní názor. Z došlých odpovědí vyplývá, že ministři sociální demokracii chtějí stav nouze prodloužit, ministři za ANO nechtějí, řekl dnes večer premiér na Primě.

- Nařízenou preventivní karanténu, kterou museli dodržovat lidé, kteří sice neměli test na covid-19 pozitivní, ale byli s někým nemocným v kontaktu, budou od středy ukončovat praktičtí lékaři. Někteří ale den před začátkem této povinnosti potřebné rychlotesty nemají, řekl ČTK předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Budou tak dál posílat pacienty na odběrová místa. Ukončovat karanténu rychlotestem vyšetřujícím protilátky s negativním výsledkem nařídilo Ministerstvo zdravotnictví lékařům 16. dubna.

- Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) chystá ústavní stížnost na rozhodnutí vlády zakázat kvůli pandemii koronaviru vycestovat z České republiky. Předložit ji mají senátoři. Senátor David Smojlak na Twitteru uvedl, že žádná vláda nesmí takto lehkovážně zacházet se základními právy a svobodami a uzavírat hranice jen pouhým usnesením. K plošnému uzavření hranic není podle něj žádný důvod ani kvůli šíření nákazy a v Evropě nemá obdoby. 

- Laboratoře v Česku mají zatím dostatek kapacity i materiálu pro testování na koronavirus. Maximální kapacity testů zatím většinou nedosáhly. V Česku bylo doposud provedeno zhruba 179 000 testů na nákazu koronavirem. Stát chystá studii kolektivní imunity, kvůli níž bude od čtvrtka otestováno plošně až 27 000 lidí z míst s různým podílem nakažených.

- Noc kostelů, při níž se veřejnosti ve večerních a nočních hodinách otevírají chrámy, katedrály, kaple a další sakrální památky, se přesouvá na 12. června. Na webu  to dnes uvedla Česká biskupská konference. Původně se akce měla konat 5. června.

- Železniční a autobusový dopravce Leo Express spustil telefonickou linku pro seniory. Budou na ní moci s operátory řešit své osobní záležitosti. Podle společnosti by to mohlo pomoci lidem, kterým v současné situaci chybí běžný mezilidský kontakt. 

- Koronavirem se na celém světě nakazilo už více než 2,5 milionu lidí, téměř 172 000 z nich zemřelo. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii globálně monitoruje. Za týden přibylo půl milionu případů, hranice dvou milionů nakažených statistika dosáhla 15. dubna. Nejvíce infikovaných hlásí Spojené státy, které mají téměř 800 000 nakažených, tedy skoro čtyřikrát víc než druhé nejpostiženější Španělsko. Nemocí covid-19 nyní v téměř dvou stovkách zemí trpí přes 1,6 milionu pacientů, zhruba 660 000 lidí se totiž už z nákazy zotavilo.

- Britové Sidney Moore a jeho žena Jean spolu prožili většinu života. Nenechali se proto rozdělit ani koronavirem. Když jim byla nemoc diagnostikována a ve stejné sanitce zamířili do nemocnice, požádali, aby spolu mohli sdílet pokoj. Dostali se z nejhoršího a nyní se zotavují doma, uvedl server Daily Mail.

- Provokativní fotografie ministryně financí Aleny Schillerové vyvolala na Instagramu obrovský poprask. Za normálních okolností by její dokonalý účes nikdo neřešil, nyní je kvůli zavřeným salonům krásy trnem v oku nejen kadeřníkům. Ministryně Alena Schillerová před dvěma dny umístila na svůj Instagram fotku v dokonalém účesu a s popiskem: „Takový ten pocit, kdy vyjdete dopoledne před dům a už víte, o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit.

 Alena Schillerová.png

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Děkuji za informace.
František Matoušek
Je směšné řešit účes ministryně. Dík za obšírné informace.
Jitka Hašková
Děkuji za infoormace.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za informace. Opozice bude kritizovat všechna opatření, čím jinym se nyní může zviditelnit ? K čemu ústavní stiznost na uzavření hranic, to ji bude muset podat i na státy, které je též uzavřely. Silně demagogické.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.