Čtvrtek 23. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 23. dubna: Co by vám nemělo uniknout

23. 4. 2020

Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš, podle kterého o takové možnosti bude dnes jdnat vláda.

- V České republice je celkem 7 136 potvrzených případů nakažení koronavirem. Nemoci Covid-19 podlehlo 210 lidí, 2002 pacientů se uzdravilo.

- Už druhý Čech s covid-19 je léčen přípravkem remdesivir. Jedná se o pacienta nemocnice Fakultní nemocnice v Motole, který je ve vážném stavu a je připojený na plicní ventilaci.

- Nerozumím tomu, proč zavíráme seniory doma. Měli by se hýbat venku, ne sedět doma před televizí a být ve stresu. Nezvládnutý stres může až za 75 % nemocí, říká kardiochirurg Jan Pirk, který se koronavirem sám nakazil a nemoc covid-19 prodělal. Videorozhovor zde.

- Cestovní kanceláře v řadě případů nutí lidi, kteří si zaplatili zálohu na dovolenou, doplácet plnou cenu. Zneužívají tak zákon, který schválila vláda a podle kterého mají možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. „Cestovky by lidi neměly nutit k doplacení ceny,“ uvedl Andrej Babiš v pořadu Napřímo na tn.cz. Nárok na certifikát podle něj platí pro již zaplacenou částku, ne plnou cenu zájezdu.

- Obchody do 2 500 metrů čtverečních by se mohly otevřít už v pondělí, řekl premiér Andrej Babiš televizi Nova. Podmínkou je příznivý vývoj epidemie a dohoda koalice. 

-- Ministr vnitra Jan Hamáček si stojí za návrhem prodloužení nouzového stavu. „Tušil jsem, že mi za to moc lidí nepoděkuje. Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím současně zruší i všechna opatření a virus zmizí. Ale tak to není,“ napsal ministr na Facebooku. Se zrušením nouzového stavu se podle něj pouze zkomplikuje nákup ochranných prostředků. Naopak i s nouzovým stavem je podle něj možné postupně podle rad epidemiologů restrikce uvolňovat.

- Nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud do konce července nebudou platit nájemné kvůli tomu, že jsou v důsledku opatření proti epidemii koronaviru bez příjmů. Dlužné nájemné ale mají zaplatit do konce letošního roku. Vládní návrh odmítl Senát, Sněmovna ho ale ve středu přehlasovala. Poslanci odmítli návrh, aby za čtyři pětiny dlužného nájemného ručil stát. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

- Nákaza novým typem koronaviru SARS-CoV-2 připomíná v mnoha státech světa houpačku. Po několika dnech výrazného poklesu počtu případů nakažených i obětí, se čísla zvyšují. Nejpatrnější je to ve ve Spojených státech. Bilance obětí se tam zvýšila o více než tisícovku a přiblížila se hranici tři tisíce. Vyšší počty nakažených registruje Česko, které má už přes sedm tisíc potvrzených případů, a Německo.

- Velká Británie hlásí nově úmrtí dalších 763 lidí s covid-19, bilance stoupla méně než v úterý, ale podobně jako před týdnem. Nemocnice podle oficiálních čísel evidují celkem 18 100 mrtvých.

- Německo se postupně přiklání k používání roušek. Až jejich používání v pátek schválí senát v Brémách, budou povinné v městské hromadné dopravě ve všech spolkových zemích. Skoro ve všech je bude také nutné nosit v obchodech, uvedla stanice BBC. 

- Belgická biotechnologická firma uvádí podle svých slov stoprocentně přesné testy na onemocnění covid-19, které fungují na principu detekce protilátek v těle. Testy, které již schválila tamější vláda, je nutné vyhodnocovat v laboratoři. Výsledky jsou ale patrné již za patnáct minut. 

- Američanka Angela Primachenková se na konci března nakazila novým koronavirem v pokročilé fázi těhotenství. Vzhledem k vážnosti situace lékaři uvedli ženu do umělého spánku a připojili ji na plicní ventilaci. Příběh má nakonec šťastný konec a matka s dcerou se vrátily společně domů. 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za informace. Již dříve jsem slyšela ve zprávách, že senioři mohou odmítnout nabízené vouchery od cestovek a chtít peníze za neuskutečněné zájezdy vrátit hned.
Soňa Prachfeldová
Díky za info.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%