Pátek 24. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 24. dubna: Co by vám nemělo uniknout

24. 4. 2020

Opatření vlády se uvolňují. Lidem je povoleno vycestovat do zahraničí, a to i na dovolenou. Rovněž se mohou ve volném prostoru scházet ve skupinkách do deseti osob. V pondělí se otevřou knihovny či ZOO, od 11. května také kadeřnictví, venkovní prostory restaurací, ale i hrady a zámky.

- Lidé budou moci od pátku opět cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob. Týká se to i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

- Lidé se od dnešního dne budou moci ve volném prostoru pohybovat ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud.

- Vláda včera dále rozhodla o uvolňování některých dalších opatření, jejichž cílem bylo chránit obyvatelstvo před pandemií koronaviru. Vzhledem k nízkému počtu nově nakažených lidí po Velikonocích se vláda rozhodla otevřít více obchodů a rozvolnit i další služby. Zde je stručný přehled:

Pondělí 27. dubna – provozovny a obchody do 2500 metrů čtverečních mimo obchodních center, autoškoly, fitness a posilovny bez sprch a šaten, bohoslužby do 15 osob, vnější prostory zoo, knihovny.

Pondělí 11. května – obchodní centra za přísných hygienických podmínek, restaurace, bary, vinotéky (ale jen vnější prostory nebo prodej přes okénko), solária, holičství a kadeřnictví, rekondiční pobyty, masérství, galerie, výstavy, muzea, vnější prostory zámků a hradů.

Pondělí 25. května – úplné otevření restaurací, barů, vinoték, hotelů a hotelových restaurací, zbylé taxislužby, tatérství, divadla, zámky a hrady i uvnitř, zoo vnitřní prostory, svatby, sportovní a kulturní akce bez diváků s počtem účastníků 50+ (přesné počty ještě vláda upřesní).

- Celkový počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku je 7 236. S nemocí covid-19 v nemocnicích zemřelo 214 lidí. Vyléčilo se 2371 pacientů.

- Čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Soud včera zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle něj jsou nezákonná.Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála, který kritizoval mimo jiné to, že opatření jsou svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné. Zatím se vláda shodla na kasační stížnosti proti rozhodnutí Městského soudu v Praze.

- Sedmdesát procent Čechů míní, že nošení roušek má smysl, protože jsou účinné jako ochrana před šířením koronaviru. Polovina lidí ji nosí jen po dobu jednoho pobytu mimo domov, než ji znehodnotí či sterilizuje. Čtvrtina dotázaných však nosí ochranu obličeje obvykle celý den. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen Admosphere. Roušky považuje za neúčinné 22 procent lidí, osm procent veřejnosti si není jistých. Více jim důvěřují lidé ve věku 35 až 44 let a také lidé z Moravy. Naopak méně jim věří Češi ve věku 15-34 let a také lidé se základním či středním vzděláním. 

- Ve studii ke zjištění výskytu nákazy covid-19 v populaci se ve čtvrtek nechalo otestovat 3251 lidí. V Praze to bylo 1445 lidí, Brně 1262 a v Litoměřicích 544 osob. Vyplývá to z informací na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky  (ÚZIS). Lidé čekali ve frontách dlouhé hodiny, vznikaly mezi nimi i konflikty, zejména mezi seniory. Zájem organizátory studie překvapil, dnešní kapacity se vyčerpaly už krátce po otevření. Celkem je v plánu otestovat 27 000 lidí.

- Experimentální antivirotikum remdesivir od společnosti Gilead Sciences selhalo při své první klinické studii léčby nemoci covid-19 mezi náhodně vybranými pacienty. Napsal to ve čtvrtek list Financial Times  s odvoláním na pracovní dokumenty náhodně zveřejněné Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Firma Gilead reagovala, že závěry studie prováděné v Číně jsou neprůkazné, protože byla ukončena předčasně. Lék, který vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, se testuje i v Česku.

- Vědci z Oxfordské univerzity začínají na lidech testovat vakcínu proti koronaviru. V první fázi testu na Oxfordské univerzitě se má vyzkoušet, zda je nově vyvinutá vakcína bezpečná a účinná. Vědci ji podají 1112 dobrovolníkům, z nichž polovina dostane placebo, tedy látku bez účinku. Deset účastníků dostane dvě dávky vakcíny v rozestupu čtyř týdnů. Odborníci doufají, že by látka mohla být dostupná veřejnosti již letos na podzim, informovala agentura AFP. Podle řady odborníků je však naděje na takto rychlý vývoj účinného očkování a výrobu dostatečného množství dávek velice nepravděpodobný.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Díky za informaci, je dobře, že se situace lepší.
Ivana Janečková
Díky za podrobnou informaci. Roušky ještě vydržím , s ostatním zatím počkám.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
Eva Mužíková
Děkuji za informace, nikam jinam nenakukuji.
František Matoušek
Roušky mě nevadí. Takové uvolnění jsem nečekal. Ani mě nepřekvapil hrrr... zájem o testování. A ty konflikty? Bylo to zadarmo. Jsme přece Češi. Jsem zvědav na experiment Oxfordské univerzity. Jinak díky za info.
Jarka Wirterlová
Souhlasím s částečním uvolněním, ale cestování za hranice mi připadá také přehnané. Pokud se v cizině nakazí, zase budou zatěžovat zdravotníky.
Věra Ježková
Honzo, díky. To byla včera „užívárna“. Otevření hranic mi přijde přehnané. Nošení roušek podle mne smysl má, i když je upřímně nesnáším. (Martina promine.) Jsou tady dva, kteří se těší, že se konečně setkají v Litoměřicích.
Soňa Prachfeldová
Díky za info
Jitka Hašková
Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.