Sobota 25. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 25. dubna: Co by vám nemělo uniknout

25. 4. 2020

V České republice je 7333 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 2453 lidí, zemřelo 218 pacientů.

- Povinnost nosit roušky by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla platit pro příští dva měsíce. Pak lze uvažovat o jejím rozvolňování, například podle místa, uvedl ministr.

- Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje necestovat do zahraničí, přestože je od pátku znovu povolené překročit hranice. Na svých internetových stránkách upozorňuje na to, že v jiných státech stále platí restrikce omezující pohyb cizinců, a že přeshraniční doprava zůstává komplikovaná.

 - Zákazníci v prodejnách, které se budou moci po nucené pauze znovu v pondělí otevřít, nebudou smět zkoušet oblečení nebo prohlížet knihy. Vrácené zboží bude muset být tři dny v kontejneru nebo krabici s označením „karanténa“. Podobné boxy budou muset být také v knihovnách, kniha v něm po vrácení bude muset zůstat následující dva dny. Podrobné informace k uvolňování opatření zveřejnilo ministerstvo zdravotnictvím na svém webu.

- Schůzi Sněmovny k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu svolal předseda dolní komory Radek Vondráček na úterý příštího týdne. Začne podle webu dolní komory v 10:00. Kabinet chce, aby nouzový stav trval do 25. května kvůli zachování postupně uvolňovaných restriktivních opatření přijatých k omezení šíření nového typu koronaviru. Nyní platí nouzový stav do 30. dubna.

- Lázně znovu přivítají klienty většinou začátkem května. Klienty sice mohou přijímat už od pondělí, ještě ale potrvá, než budou moci opravdu otevřít. Většinou budou připraveny obnovit provoz za podmínek daných vládou nejdřív začátkem května. Provozovatelé rozhodnutí o znovuotevření už koncem dubna nečekali, počítali až se začátkem června.

- Národní památkový ústav po čtvrtečním rozhodnutí vlády uspíšit uvolňování opatření proti koronaviru znovu posouvá zahájení své hlavní turistické sezony. Stovka státních hradů, zámků a dalších objektů se otevře 25. května, do zahrad a parků budou moci lidé jít už 11. května, řekla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Prohlídky objektů se budou konat za dodržení přísných hygienických pravidel. Podle původního plánu vlády z minulého týdne se měly hrady a zámky otevřít až 8. června.

- Léčba rekonvalescentní plazmou od lidí, kteří se vyléčili z nemoci covid-19, začne v Ústřední vojenské nemocnici v Praze příští týden. Bude určena pro pacienty s těžkým průběhem nemoci. 

- Velké množstvá knihoven, včetně Národní knihovny, se nestihne připravit na pondělní otevření. Vzhledem k náhlé změně ze strany vlády ohledně rozvolňování nebude možné, aby instituce mohly přizpůsobit provoz současným hygienickým a epidemiologickým požadavkům. Již během pátku potvrdila například Městská knihovna v Praze, že s úplným obnovením provozu počítá až 8. května.

- Zoologická zahrada v Praze se návštěvníkům otevře ve standardní otevírací době v pondělí 27. dubna. Počet návštěvníků však bude omezen na 8500 osob denně. Zakoupení vstupenky na místě nebude možné, uvedl pro ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek.

- Komplikacím doprovázejícím nákazu koronavirem podlehlo ve Spojených státech již přes 50 000 lidí. Uvádí to aktuální bilance americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii nemoci covid-19 sleduje celosvětově. Koronavirus se podle JHU dosud prokázal u více než 870 000 obyvatel USA, což je nejvíce na světě.

- V Itálii, Španělsku a Francii dnes úřady zaznamenaly nejmenší denní přírůstky počtu zemřelých s nemocí covid-19 za poslední měsíc. Po celém světě zemřelo již více než 190 000 lidí, u kterých se prokázala nákaza koronavirem. Nejvíce obětí stále evidují Spojené státy, které jich registrují již přes 50.000. Celkem je globálně přes 2,7 milionu nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila globální iniciativu, která má urychlit vývoj a zajistit spravedlivou distribuci léků pro zvládnutí pandemie koronaviru.

- Německo už se začalo připravovat na možnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Nakupuje plicní ventilátory a navyšuje lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče. Armáda navíc jedno z berlínských výstavišť předělává na nemocnici. To vše ve stavu, kdy v zemi stále platí karanténní opatření přijatá v rámci první vlny epidemie. Informoval o tom server The Daily Mail.

- Nejbohatší člověk Singapuru spoluvlastní firmu vyrábějící zdravotnické vybavení. Její ventilátory kupuje asi stovka zemí po celém světě, díky čemuž bohatne tempem bezmála jedné miliardy korun za den. Jenom letos se jmění Li Xitinga nafouklo bezmála o polovinu - v přesném poměru k předchozí částce o 47 procent, uvádí magazín Business Insider.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše D'Engeli
Já bych také ráda poděkovala za důležité informace. Určitě se nám bude dařit lépe.
Danka Rotyková
Díky. Potěšila mě německá příprava na 2. vlnu, stále jsou v tomto směru dobří.
Anna Potůčková
Díky za informace. Snad další budou už vždy jen lepší a lepší pro náš běžný každodenní život!
Věra Ježková
Honzo, děkuji. Uvítala jsem hlavně informace o knihovnách. Spěchat tam nebudu, jedině v případě nutnosti vrátím knížky. V poslední době mi dělá problém soustředit se na delší text (i na íčku).
Soňa Prachfeldová
Díky, to se to na nás valí, bude dobře.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.