Středa 29. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 29. dubna: Co by vám nemělo uniknout

29. 4. 2020

Nouzový stav se podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny prodlouží do 17. května. Vláda původně požadovala prodloužení až do 25. května, pro tento termín však nakonec nenašla vládní menšina v dolní komoře dostatečnou podporu.

- V České republice je 7563 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 3096 lidí, zemřelo 227 pacientů.

- Vláda v pondělí projedná novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by posílila kompetence ministerstva zdravotnictví. Sněmovna by se normou mohla zabývat následující den a projednat ji ve stavu legislativní nouze. Podle premiéra Andreje Babiše by upravené kompetence ministerstva zdravotnictví umožnily zachovat restriktivní opatření, která chce vláda udržet do 25. května, i po skončení nouzového stavu. 

- Thomayerova nemocnice v Praze dnes obdržela experimentální lék favipiravir. Použije ho k léčbě jednoho svého pacienta, který trpí nemocí covid-19. ČTK to dnes řekl mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

- Česká ekonomika by mohla klesnout kvůli dopadům šíření koronaviru o 6,5 až 11 procent, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Ekonomové zároveň upozorňují, že vzhledem k nejasnému vývoji epidemie ve světě je situace spíše nepředvídatelná. Příští rok pak většinou očekávají poměrně silné oživení české ekonomiky, ta by tak mohla podle některých odhadů stoupnout až o devět procent. Na předkrizovou úroveň se ale podle ekonomů vrátí ekonomika až během roku 2022. 

- Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se kvůli koronaviru letos konat nebude. Jeho prezident Jiří Bartoška uvažoval i o tom, že by ho posunul do sprna, situace je ale podle něj nepředvídatelná. V omezených podmínkách ho pořádat nechce. 

- První pravidelnou leteckou linkou, která bude po přerušení provozu pražského letiště obnovena, bude spoj mezi Prahou a Amsterdamem společnosti KLM. Dopravce to letišti oznámil v úterý. Linka by měla začít fungovat na začátku května. Další obnovení zatím oznámena nebyla.

- V Itálii se jako u třetí země na světě potvrdil koronavirus už u více než 200 tisíc lidí. Za poslední den tam zemřelo 382 osob s covid-19, píše agentura Reuters.

- Řada evropských států, z nichž některé patří k nejhůře zasaženým současnou pandemií covidu-19, ohlásila plány na postupné uvolňování ochranných opatření přijatých kvůli boji nákazou. Koronavirus je v Evropě celkově na ústupu, země nadále hlásí nižší denní údaje o počtu nově nakažených a zemřelých než v posledních týdnech. Politici i odborníci však dál občany vyzývají k opatrnosti a odpovědnému přístupu a varují před množnou druhou vlnou šíření nákazy. Například španělská vláda dnes zveřejnila čtyřfázový plán uvolnění omezení zavedených kvůli koronaviru. Premiér Pedro Sánchez řekl, že návrat k normálnímu životu v zemi předpokládá koncem června. 

- Rekordní počty nově nakažených i mrtvých naopak hlásí Rusko. Ve Spojených státech, jež jsou nejhůře zasaženou zemí na světě, překročil počet potvrzených případů koronaviru hranici milionu, což je asi třetina celosvětové bilance.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Super přehled, za který děkuji!
František Matoušek
A koronavirus dál zvyšuje počty nakažených i mrtvých. Dnes jsem slyšel informaci, že Spojené státy prohlásili, že počet mrtvých ve vietnamské válce nedosáhl počtu zatimního počtu mrtvých současných obětí pandemie v zemi. Díky za přehled.
Jitka Hašková
Děkuji. Užitečný přehled.
Danka Rotyková
Díky, opravdu je takový přehled bezvadný.
Soňa Prachfeldová
Díky za info, bude líp

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%