Cesta životem
Foto: archiv autorky

Cesta životem

3. 5. 2020

Když se dítě začíná učit chodit, má okolo sebe většinou někoho z rodičů, kteří se snaží jejich chůzi usměrńovat a zabrańují, aby dítě upadlo a zranilo se. Někteří rodiče tuto péči mít nepřestanou a chrání kroky svého dítěte do pozdního věku.

Moje maminka se také snažila držet mé kroky alespoň v určité lajně a pořád  mě chtěla chránit, abych neupadla. Já jsem se několik let jejími pravidly řídila, ale v určitém věku jsem už chtěla chodit sama. Někdy jsem z té nalajnované cesty  sestoupila a pak byla moje cesta trnitá. Maminka mě už tolik chránit nemohla, a tak jsem si často rozbila nos.

No, někdy to bylo hodně bolestivé, ale snažila jsem se to před maminkou tajit. Přece už sama stojím na vlastních nohách, tak co.

Když jsem  z té rovné cesty odbočila, zase se mi to nevyplatilo. Natloukla jsem si mockrát a někdy opravdu hodně.

Maminka už nežije a já už se dlouho potácím životem sama. Moc na maminku vzpomínám a přeji si, aby mi zase trochu pomohla. No, do toho konce už musím dojít sama a doufám, že až zakopnu a upadnu, bude mi země lehká.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Paní Hano, článek je moc hezký. Většina z nás by dnes mamince ráda za její péči poděkovala, ale není to už možné. Tak nám zůstávají jen vzpomínky. Jsme už velké holky a tak se musíme s životními nástrahami nějak popasovat a doufat, že na konečnou je ještě hodně daleko. Hlavně aby nad námi ti naši nejbliší nahoře drželi ochrannou ruku.
Martina Růžičková
Moc hezky napsáno.
Jan Zelenka
Všichni většinou čerpáme z toho, co nám dali naši rodiče, ať už geneticky, či výchovou. jsem moc rád za to, co mi dali moji rodiče, i když, jak píšete, taky jsem si párkrát natloukl, když jsem se vydal vlastní cestou. Ale každý takový drobný, či větší pád by měl člověka posílit a nasměrovat ho třeba jinou cestou. Napsala jste pěknou úvahu. Ale, na penál, je pořád dost času. Když upadneme, je důležité se opět zvednout.
Hana Nováková
Krásné, procítěné vzpomínání, země vás nebude tížit, tam nahoře bude tak dobře.... možná
Jana Šenbergerová
Také v poslední době vzpomínám víc než kdykoliv předtím. Měla jsem s maminkou hezký vztah, ale když jsem se vdala, do značné míry omezený vzdáleností. Do života mě dobře "vyzbrojila". S tíhou země si hlavu nedělám, těším se na setkání s ní.
Naděžda Špásová
Hanko, je to moc hezky napsané, ale nějak v tom čtu i smutek a hlavně samotu. Promiň, že se zeptám, ty kromě pejska nikoho nemáš? Samozřejmě, že netrvám na odpovědi, pokud se ti nebude chtít. Taky ráda čtu tvoje články. :-)
Dana Puchalská
To je krásný článek Hani. Děkuji za něj.
Hana Šimková
Tak to už se Evičko nikdy nedozvím
Eva Mužíková
Hanko, píšeš opravdu moc hezky, ráda si Tvé příspěvky čtu. Ty botičky jsou úžasné, dnes by frčely. Kam se to všechny tři díváte, pohled jedním směrem jako přes kopírák..:(((Pohlaď šikulku pejska. Bertice
Zuzana Pivcová
Hani, my jsme měly taky takovou maminku. Možná tím, že nás přivedla na svět pozdě a byl mezi námi poměrně velký věkový rozdíl, byly jsme obě se sestrou v jejích očích stále dětmi, zvláště já. To není moc dobré, protože to člověka může vést k určité pohodlnosti - on to za mě někdo rozhodne, vyřeší. Někdy mě to ale už naopak docela zlobilo. Když zemřela, bylo mi necelých 28, ale už poslední 3 roky měla co dělat se svým zdravím. Pak jsem se osamostatnila, ale šlo to od zdi ke zdi. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.