Neděle 3. května - Co by vám nemělo uniknout: Od začátku července se možná otevřou hranice sousedních zemí
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 3. května - Co by vám nemělo uniknout: Od začátku července se možná otevřou hranice sousedních zemí

3. 5. 2020

V České republice je 7764 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 3584 lidí, zemřelo 245 pacientů.

- Hranice Česka se sousedními státy by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka měly plně otevřít od července.„Od července bych rád, aby se zcela otevřely hranice do čtyř sousedních zemí - Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky. Nejsložitější bude zřejmě jednání s Polskem,” napsal na svém blogu ministr Petříček.

- Hygienici by za pomoci chytré karantény měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený novým koronavirem do styku, uvedl náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Projekt takzvané chytré karantény spustila vláda v celé České republice. Podle Prymuly se podařilo vyřešit naprostou většinu problémů, se kterými se dříve potýkal.

- Většina pražských divadel se 11. května neotevře, další vlna rozvolnění koronavirových omezení, kterou 30. dubna zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví, podle jejich zástupců nepomůže. Podle nového ustanovení vlády do muzeí, galerií a výstavních síní bude smět od 11. května jen 100 lidí současně a maximálně jeden na každých deset metrů čtverečních. V divadlech bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Za daných podmínek se nevyplatí hrát ani Národnímu divadlu.

- Kosmetičky zaskočila povinnost dvojité ochrany obličeje, tedy roušky a štítu. Opatření jim připadá zbytečné, navíc není jasné, jak se štítem budou schopny některé úkony dělat. Práci jim bude komplikovat také povinné nošení rukavic. Kvůli zvýšeným nákladům nejspíš nebudou vykonávat některé drobné služby, ale soustředí se na delší a rozsáhlejší prodecedury. Uvažují také o zdražení. Za Unii kosmetiček to pro ČTK řekla Anna Menzelová.

- Sousedé z Čech a Saska si dnes udělali společnou procházku na několika místech podél česko-německé hranice. Jedno z nich bylo poblíž Tisé na Ústecku. Účastníci vyzvali vlády Česka a Německa, aby zahájily kroky k otevření hranic pro běžné lidi. Nemožnost vídat se s přáteli, rodinami, sousedy vnímají negativně. Novinářům to řekl jeden z organizátorů akce Jan Kvapil, který působí na katedře germanistiky ústecké filozofické fakulty. Nápad na společnou procházku vznikl ve skupině přátel. „Chybí nám osobní kontakt, ten žádná sociální síť nenahradí. Za myšlenkou stála také touha se přesvědčit o tom, že na druhé straně hranice je vše v pořádku, že tam nežije žádný vetřelec," řekl Kvapil. 

- Visegrádské země oznámily nové a relativně nízké počty infikovaných či obětí pandemie a počítají s uvolňováním protikoronavirových opatření. V 38milionovém Polsku zemřelo za posledních 24 hodin 13 lidí a testy nově nákazu prokázaly u 270 osob - celkové polská bilance je tedy 664 mrtvých a 13 375 infikovaných. Dalších 12 osob s nemocí covid-19 zemřelo v desetimilionovém Maďarsku, čímž se celkový počet mrtvých zvýšil na 335. Nakažených je celkem 2942 poté, co testy infekci za poslední den nově prokázaly u 79 lidí. Na pětimilionovém Slovensku přibyly pouhé čtyři případy nákazy (celkem 1407), další jeden člověk s covidem-19 zemřel (celkem 24).

- Itálie hlásí dalších 474 úmrtí na onemocnění covid-19, jde o nejvyšší počet obětí od 21. dubna, informovala agentura AFP.

- Ve Španělsku zemřelo za posledních 24 hodin 276 nakažených koronavirem, což je méně než o den dříve (281). Nově se koronavirus podle ministerstva zdravotnictví potvrdil u 1147 lidí, což je opět méně než počet nově uzdravených (2570). Španělsko zmírnilo opatření, když po sedmi týdnech povolilo individuální sportování, což způsobilo davy v ulicích. Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že od pondělka bude povinné nošení roušek ve veřejné dopravě. Od února se ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, potvrdilo 216 582 případů nákazy koronavirem, z toho se 117 248 lidí uzdravilo. Počet úmrtí s covidem-19 v zemi podle dnešních údajů vzrostl na 25 100.

- Rusko oznámilo v sobotu 9 623 nových případů koronaviru, což je jeho nejvyšší denní nárůst. Celkem je 124 054 potvrzených případů. Celostátní počet obětí vzrostl na 1 222 poté, co za posledních 24 hodin zahynulo 57 lidí, uvedly ruské úřady. 

- Mnoho Rakušanů dnes využilo toho, že se po sedmi týdnech mohly otevřít všechny obchody, včetně nákupních center a prodejen s plochou nad 400 metrů čtverečních. Jak informují rakouská média, na některých místech se tvořily dlouhé fronty.

- Britská skupina Queen vytvořila remake své písně We are the Champions. Novou verzi adresuje zdravotníkům. Výtěžek půjde do sbírky Světové zdravotnické organizace.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Děkuji za info.
Jitka Hašková
Děkuji za info.
František Matoušek
Stále se domnívám, že u rozvolňování karantény převažují spíše ekonomické důvody nad těmi epidemiologickými. Nemyslím si, že vláda si plně uvědomuje co hrozí, pokud začne počet nakažených znovu drasticky růst ! To může přinést zejména otevření hranic ! Díky za informace.
Eva Mužíková
Děkuji.
Dana Puchalská
Děkuji za informace na dnešní den.
Soňa Prachfeldová
Díky a hezkou neděli

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.