Úterý 5. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 5. května: Co by vám nemělo uniknout

5. 5. 2020

Počet lidí nakažených koronavirem stoupl v České republice na celkových 7878. Nemoci covid-19 podlehlo 254 lidí a vyléčilo se celkem 3999 lidí.

- Vláda na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka prodloužila v souvislosti s epidemií koronaviru nového typu ochranu vnitřních hranic do 13. června. Od 11. května začnou současně pro všechny fungovat hraniční přechody, které zatím slouží pouze pendlerům a kamionům, informovalo dnes Ministerstvo vnitra. Rovněž se za týden zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu.

- Vláda schválila odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechny vlny do konce letošního roku. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí. Dnes by se návrhem podle nedělního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové měla zabývat Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze.

- Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 korun na den, a to od dubna. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. Dostat ji mohou rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

- Ministr zdravotnictví uvedl, že se vláda dohodla na výjimce ohledně nošení roušek dětí, které od příštího týdne začnou navštěvovat školy. „Pokud budou žáci ve třídě, není nutné, aby měli na sobě roušky. V dalších společných prostorách například na chodbách a v kolektivech roušky budou muset nosit,“ řekl ministr Vojtěch.

- U dětí a mladistvých mohou být příznakem názaky koronavirem tzv. covidové prsty. Upozornili na to lékaři Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jedná se o vyrážku, která se objevuje až u 20 procent nakažených a do pěti dnů odezní. 

- Půlroční odebrání platu poslancům a senátorům, jak je kvůli koronavirové epidemii navrhl poslanec Václav Klaus ml., kabinet ANO a ČSSD na včerejším zasedání podle informací ČTK odmítl. Plat zákonodárce podle stanoviska kabinetu přispívá k řádnému výkonu jeho mandátu, do Sněmovny a do Senátu proto ze Strakovy akademie poputuje záporné stanovisko. 

- V domově pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku se z covidu-19 vyléčili další klienti i personál. Pozitivní testy mají už jen čtyři klienti. Nákazy novým typem koronaviru se zbavil také personál, pozitivní zůstávají jen dva pracovníci. Výsledky dalších testů budou zřejmě o víkendu, řekla ředitelka domova Hana Hlaváčková. Postupně onemocnělo všech 22 klientů, dva z nich v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli.

- Na území Česka budou moci od 11. května s negativním testem na koronavirus občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím. Rozhodla o tom vláda. 

- Dvě evropské země nejhůře postižené pandemií covidu-19 dnes začaly uvolňovat přísná omezení. Italové mohli poprvé po osmi týdnech navštívit příbuzné a v zemi se obnovila i průmyslová a zemědělská výroba nutná pro chod země. Ve Španělsku se otevřely malé provozovny, například kadeřnictví či knihkupectví, ale jen pro objednání předem. Malé obchody či holičství po týdnech otevřelo i Řecko a Portugalsko. Ve všech těchto zemích se musí nosit roušky ve veřejné dopravě. 

- Ve Francii za posledních 24 hodin den zemřelo s koronavirem 306 lidí, více než dvakrát tolik co v neděli. Celkový počet obětí přesáhl hranici 25 tisíc. 

- Tři přední zdravotničtí pracovníci v posledních dvou týdnech záhadně vypadli z nemocničních oken v Rusku, což zvýšilo pozornost veřejnosti na pracovních podmínkách lékařů a zdravotnických pracovníků uprostřed pandemie koronavirů. Dva z těchto zdravotnických pracovníků jsou mrtví a jeden zůstává hospitalizován, informovala CNN.

-

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za info. Moc užitečné.
Dana Puchalská
Honzo, paráda. Děkuji a ten metál si fakt zasloužíš.
Marie Faldynová
Také já děkuji, že se za mne někdo prodírá džunglí všech možných informací a vybírá ty vhodné!
Danka Rotyková
Děkuji ?...
Soňa Prachfeldová
Díky za informace, mám radost, že v Domově pro seniory došlo k zvratu ke zdraví. Obdivuji Honzo Tvé nepolevující úsilí, my Tě navrhneme na metál :-) :-) :-)
Marcela Broumová
Děkuji a obdivuji, že se v podstatných informacích ještě vyznáte. Prosím, vyzdržte.
Marie Novotná
Díky za informace. Dva klienti DD zemřeli s Covidem, ne na Covid. V tom je trochu rozdíl.Věřím,že mnoho zemřelých , evidovaných jako na Covid, zemřelo na úplně jiné nemoci. Covid jejich odchod uspíšil, to ano, ale nebyl jedinou příčinou. Je velmi potěšující zpráva o nízkém počtu nově nakažených.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%