O xenofobii s úsměvem X: Italové
Foto: https://pixabay.com

O xenofobii s úsměvem X: Italové

7. 5. 2020

Smysl pro humor

Italové mají skvělý smysl pro humor a dokáží se smát jak sami sobě, tak i ostatním. Jelikož si však role, kterou hrají, váží, dávají přednost tomu, aby výsledek nějakou lehkomyslností nepokazili. Jsou si dobře vědomi toho, co znamená vážnost na veřejnosti, a hrají-li instituční úlohu, zhostí se jí s velkou formálností a sebevědomím. Je to přístup, který vysvětluje, proč profesor práv nebude své lekce prokládat anekdotami. Vede to k tomu, že italské vědecké materiály a konference jsou jedny z nejvážnějších a zároveň nejnudnějších na světě. V komentářích a prezentacích je občas možné zaslechnout jakýsi náznak diskrétně zahalené ironie, ale vyžaduje to opravdu velké úsilí a pozornost.

Volný čas a zábava

Italové žijí naplno a vůbec se necítí provinile, že jejich ležérní život je naplněn potěšeními 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a 52 týdnů ročně. To je ten pravý život a jde o tohle: Italové nežijí, aby pracovali, ale pracují, aby žili!

Melodrama

Italský způsob života je a vždycky byl melodramatický, což pomáhá vysvětlit popularitu oper 19. století a takzvaných „mýdlových oper“, telenovel dneška. Lze slyšet instalatéry, kterak si při práci zpívají známé árie, a milánské uklízečky si střádají mince, aby si koupily vstupenku, vyšňořily se do toho nejlepšího, co mají, a šly do proslulého operního paláce La Scala.

Zdraví

Tou nejběžnější italskou chorobou je hypochondrie. Všeobecně nazíráno jsou Italové docela zdraví lidé, kteří však velkou část svého času stráví dumáním nad tím, zda by se neměli cítit ještě zdravějšími. Částečně je to proto, že si představují, že se všichni ostatní cítí mnohem lépe než oni, a částečně také proto, že od svého zdraví mají zcela absurdní očekávání a neustále se o ně obávají. Je možné, že ta bolest v břiše je počáteční signál žaludečního vředu (přitom zapomněli, že včera večer se zcela přecpali)? Může ta bolest hlavy být počátkem nádoru na mozku (zapomněli, že včera v noci příliš mnoho vypili)?

Typická italská koupelnová skříňka je napěchována takovým množstvím medikamentů, že by se za ně nemusela stydět ani samotná lékárna.

Péče o chrup

Většina Italů vypadá báječně fit a zdravě – tedy až do chvíle, než otevřou ústa. Zubní péče je v Itálii velmi drahá, a tak – bohužel pro ně, ale zaplaťpánbůh pro jejich zubaře – Italové obyčejně čekají s návštěvou tak dlouho, dokud se problém nestane vysoce akutním. Zachází se svými zuby jako s antickými památkami a čekají, až je to vše téměř neopravitelné, místo aby investovali do údržby průběžně.

Jazyk

Až do konce druhé světové války se italština jako jazyk příliš nepoužívala. Byl to především spisovný jazyk, používaný hlavně řídícími pracovníky, byrokraty a menší kastou akademiků a členů tehdejší vládnoucí třídy. Nástup televize byl hlavní silou v jejím rozšíření a v současnosti většina Italů italsky rozumí a všichni mladí Italové jí i mluví.

Jednou z mnoha krás tohoto jazyka je lehkost, s jakou se dá změnit rozměr, hodnota či význam jednoduchou proměnou přípon podstatných a přídavných jmen.

Italština odkázala světu obrovské množství hudebních termínů … . Restaurace po celém světě nabízejí jídla jménem pasta, pizza, mozzarella, zabaglione, grissini, cappuccino, amaretto a sambuca. A Italové s obrovským nadšením přijali a adaptovali anglická a americká slova … . Používají také anglická slova, kterým ani samotní Angličané nebudou rozumět … .

Dialekty

Když jsou však Italové doma, ve svých vesnicích, tak hovoří místním dialektem nebo místním jazykem, který může pro gri altri z jiných oblastí být téměř naprosto nesrozumitelný. Průzkumem se zjistilo, že z 28 jazykových minorit Evropské unie se z nich 13 nachází v Itálii. … S přílivem imigrantů se však jazyková mapa Itálie mění. Formuláře pro sčítání lidu jsou doplněny návodem v mnoha jazycích, včetně arabštiny a ruštiny.

 

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována. Autor je Angličan žijící v Itálii.

Literatura: Solly, M.: Xenofobní průvodce. Italové. Praha, Nakladatelství XYZ, 2011.

Foto: https://pixabay.com/cs/images/search/řím/?pagi=2

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
To, co je na Středomoří zajímavé, to nejsou jsem památky, ale právě mentalita, zejména ta italská. To, jak dovedou trávit volný čas, jak se dovedou bavit přes polední siestu a ve večerních a nočních hodinách. Velká města jsou jednoznačně kosmopolitní a turista většinou a rád splyne s davem. A ještě poznámka k italským řidičům. Najezdili jsme po Itálii skutečně hodně kilometrů a mohu zodpovědně říci, že jak jezdí bláznivě a pořád za jízdy telefonují, tak jsou v provozu daleko ohleduplnější, než Češi. Bohužel jsem se italsky nenaučil, pouze pár frází, tak jsem si musel pomáhat angličtinou. Ale třeba náš římský pobyt byl nezapomenutelný.
Eva Mužíková
Díky Tobě jsem Itálii částečně poznala z jiné stránky. Byla jsem tam dvakrát autem, ale to jsme se soustředili na první setkání s mořem...
Marie Seitlová
Moc zajímavý článek. V Itálii jsem byla poprvé v r. 1987 na poznávacím zájezdu a měli jsme úžasného průvodce. Projeli jsme ji od Benátek až po Neapol a byla to nádhera, dodnes vzpomínám na všechna místa. Věrko děkuji.
Věra Ježková
Děkuji vám. :-) Italská mentalita mi není blízká, ani dynamika řeči se mi moc nelíbí. Latina mě bavila.
Jitka Hašková
Velmi zajímavé. Díky.
Alena Várošová
Věrko Itálii neznám,ani jsem neměla možnost se tam jet podívat.Ale jsem ráda,že jsem se mohla poučit. Děkuji.A že, Italové žijí svým rušným nočním životem i jejich děti je mi známo v vyprávění známých co itáliii navštívili.
Dana Puchalská
Parádní pokračování.... Náš, podotýkám český kamarád, má hotýlek u Riminni. Pro čtení Tvého článku jsem si na něj prostě vzpomenout musela. Děkuju.
František Matoušek
Krásně podané vyprávění o Itálii a Italech. Přečetl jsem dvakrát a s radostí.
Jan Zelenka
Když pominu naši nešťastnou první italskou cestu, kdy jsme přišli o syna, mám na Itálii jinak ty nejlepší vzpomínky. Nemohu hodnotit části Zdraví a Jazyk, ale s ostatním vřele souhlasím. Třeba v trochu bláznivém Římě bych dokázal žít. Naše noční procházky naplno žijícím Římem jsou pro mne nezapomenutelné. Tyto tvé články, Věrko, jsou moc pěkné. Ten, kdo zná, může porovnávat.
Jana Šenbergerová
S Itálií se setkávám pouze na mapách, kdysi při poslechu populárních písniček a pořád z filmů. Podle nich mám o Itálii takovou představu, že bych tam rozhodně nechtěla žít natrvalo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.