Je ve víně pravda?
Foto: archiv autorky

Je ve víně pravda?

10. 5. 2020

Ve víně je prý pravda, ale chci já nějakou pravdu vůbec znát ? No, tak uvidíme. Nalila jsem si dvě deci červeného vína, což dělám každý večer před spaním. Prý je to dobré pro krvinky, pro srdce atd.. No, možná je to pravda, ale nevím. Pravda je, že tady sedím, piji to pravdivé víno a čekám, co nastane.

Pravdu ale lidi někdy moc vědět nechtějí. Prý je někdy lepší milosrdná lež: "Jé, ty vypadáš dobře, jsi čím dál tím mladší." No, neposlouchá se to dobře? Ale jenom já vím, že to pravda není a že vám vlastně někdo chce udělat radost. No, tak mu také řeknu něco hezkého a máme z toho větší radost, než kdyby nám někdo vmetl pravdu do očí a řekl: "Jé, ty vypadáš čím dál tím hůř, jak to děláš?" No, asi to pravda je, ale chceme ji slyšet?

Takže život se vlastně skládá z hezkých, příjemných nepravd, ale člověku to dělá pro zdraví více, než to zdravé a pravdivé víno. Ale když nic jiného, je pravda, že mi to víno chutná a že v něm vlastně ani tu pravdu hledat nechci.

Pravdy se moc říkat nemají, protože někdy ublíží hodně. Nebudu přece říkat kamarádce, že je jí muž nevěrný, když ona to neví a myslí si, že žije šťastný život. Neublížil  by jí tak manžel jako já, že jsem jí to vmetla do tváře. Že se to někdy stejně dozví, je už jiná věc. Pravda je někdy opravdu nelítostná a někdy ublíží víc, než nepravda.

A tak už ve víně pravdu nehledám a vám všem říkám, že vypadáte čím dál, tím lépe, manžel vás miluje, pes vás má rád a možná i děti. A hlavně zdraví vám stále slouží.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
A mně když někdo řekne, že dobře vypadám, řeknu: No jo, když už nejsem, tak musím aspoň ještě vypadat...
ivana kosťunová
Já zase na lichotku, jak dobře vypadám, odpovídám: Ty jsi hodná(ý), ty víš, jak potěšit stařenku.. Ale na druhou stranu - pravdy je nám třeba, a od přátel očekávám, že mi pravdu řeknou. Záleží ovšem na způsobu, jak je sdělována. Rozhodně bych ji nikomu "nevmetla ".
Hana Šimková
No jo, pravda je ošemetná věc a když někomu řekneš ošklivou pravdu nemůžeš ji vzít zpátky..
Věra Ježková
Hani, hezké zamyšlení. Ovšem je také možné, že po vypití určitého množství vína tu svoji pravdu druhému řeknu, což bych jinak neudělala. A malér je tu. :-)
Jana Šenbergerová
Proto mi teď asi víno nějak nechutná. Možná je za tím obava, abych tam nenašla pravdu. Nebo už jsem ji našla, proto ji nepotřebuji hledat ve víně. Nebo ... Vy jste pěkná šprýmařka, Hanko. :-)
Zdenka Soukupová
Mám jinou odpověď na to, když mi někdo řekne, že dobře vypadám. Vždycky se na něj usměju a řeknu: "Řekni mi to ještě jednou, prosím..." Dotyčný bývá dost překvapen a podruhé to spíš vykoktá. A pak se s chutí zařehtáme oba. A neřešíme, jestli je to pravda.
Zuzana Pivcová
Hani, vzpomněla jsem si na někdejší výrok jednoho spolužáka, který řekl: Tak dlouho jsem hledal ve víně pravdu, až jsem pak musel lhát, že nejsem opilý....... Mně sice víno nárazově chutná, když je kvalitní, ale zároveň je to něco, co snadno oželím. Ten výrok, že je ve víně pravda, zřejmě souvisí s tín, že se člověk po požití alkoholu víc odváže a ztratí zábrany před něčím, co by běžně neřekl nebo neudělal. S vyřčením pravdy za všech okolností to není jednoduché. Pro mě je někdy lepší (s ohledem na druhého), než říct lež, neříct lépe nic.
Jana Kollinová
Dříve jsem nevěděla jak správně zareagovat na větu "vypadáš dobře" od lidí, kteří mě dlouho nepotkali. Přitroublé chichotání už mi nesluší a tak někdy odpovím: "děkuji, také mám doma zrcadlo." :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.