Středa 13. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 13. května: Co by vám nemělo uniknout

13. 5. 2020

Celkem se nemocí covid-19 nakazilo v Česku 8 223 lidí, z nichž se 4 899 uzdravilo a 283 lidí nemoci podlehlo. Lidí, kteří jsou kvůli nemoci covid-19 v nemocnici, postupně ubývá.

- Senioři k nákupům podle potravinářských řetězců nadále hojně využívají pro ně vyhrazené nákupní hodiny mezi 08:00 a 10:00. S porušením se prodejci setkávají spíše ojediněle, lidé si neuvědomí, že je právě daný čas. Někteří lidé se také domnívají, že vymezená doba již neplatí. Uvedli to zástupci řetězců na dotaz ČTK.

- Vznikne desetibodová škála, podle které bude možné hodnotit stav epidemie covid-19 v jednotlivých regionech. V České televizi to dnes uvedl epidemiolog Rastislav Maďar, který je koordinátorem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých proti šíření epidemie. Připravuje ji Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a má usnadnit srozumitelnost přijímaných či uvolňovaných opatření vůči veřejnosti. Podrobnosti ministerstvo teprve představí.

- Padělaný certifikát či certifikáty nesplňující evropské podmínky měly dodané ochranné pomůcky proti koronaviru z Číny za stamiliony korun pro ministerstvo zdravotnictví od české firmy LA Factory.

- Chorvatsko částečně umožnilo Čechům a dalším občanům Evropské unie cestovat do země. Od 9. května mohou přijet za účelem obchodní cesty, ekonomické činnosti, nebo pokud mají naléhavý osobní důvod. „Naléhavým osobním důvodem se rozumí rovněž vlastnictví nemovitosti nebo kotvení plavidla v Chorvatsku,“ uvedlo chorvatské velvyslanectví na sociálních sítích. Lidé musí mít s sebou dokumentaci prokazující vlastnictví nemovitosti nebo plavidla v Chorvatsku.

- Německo musí pomoci sousedním zemím v Evropské unii oživit po koronavirové krizi své ekonomiky. Podle agentury Reuters to v úterý na jednání s poslanci konzervativní unie CDU/CSU řekla kancléřka Angela Merkelová. Pro Německo jako exportní zemi je důležité, aby se jeho partnerům v EU také dařilo dobře, řekla Merkelová podle Reuters, která se odvolává na účastníky jednání. Kancléřka to řekla v kontextu s konzultacemi o unijním programu obnovy, jehož rozsah a financování jsou zatím nejasné. 

- Ve Francii zemřelo s covidem-19 dalších 348 lidí. Celková bilance mrtvých od počátku epidemie tak vzrostla na 26 991, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví. Francie překonala celkovou bilanci Španělska, které k dnešku eviduje 26.920 mrtvých s chorobu covid-19. Po USA, Británii a Itálii je nyní Francie čtvrtou zemí s největším počtem obětí nemoci, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. 

- Ve Spojených státech kvůli covidu-19 zemřelo více lidí, než uvádějí statistiky. Při jednání ve výboru pro zdraví, vzdělání, práci a důchody amerického Senátu to řekl epidemiolog a poradce vlády Anthony Fauci. Uvedl, že zejména vzhledem k situaci v New Yorku, kde zdravotní systém byl kvůli velkému počtu nemocných s koronavirem přetížený, mohli infikovaní lidé umírat doma předtím, než mohli být převezeni do nemocnice. Podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse  zemřelo ve Spojených státech na komplikace související s koronavirovou infekcí 80 900 lidí. Nakazilo se 1,35 milionu lidí.

- Už desátý den v řadě neklesl v Rusku počet nových prokázaných případů koronaviru pod 10 tisíc. Po Spojených státech se tak v úterý stalo druhou nejvíc zasaženou zemí světa. Přesto začalo uvolňovat karanténní opatření. Nakažených je v zemi celkem přes 232 tisíc. Rozložení případů je ale hodně nerovnoměrné, protože jsou regiony, které ještě pořád hlásí jenom desítky případů. Na druhou stranu, v pak Moskvě evidují přes polovinu všech případů v zemi.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Děkuju za informace.
Danka Rotyková
Rozhodnout co je důležitější, je strašně těžké. Ale nelze požadovat další stagnaci, i tak to je už teď pro mnohé rodiny a samoživitelky či samoživitele finančně neúnosné. Podpora je fajn, ale ne na dlouhou dobu. Vše se docela rychle zdražuje a určitě to bude pokračovat. Uvidíme na konci roku.
František Matoušek
Hezké, ale myslím, že ani epidemiologové či mikrobiologové neví co udělá rozvolnění opatření přijatých proti šíření epidemie. Je pravda, že nemůžeme být neustále uzavřeni. To by se za chvíli život zcela , nebo téměř zastavil, ale ... ! Dík za souhrn zpráv.
Eva Mužíková
Díky, zase jsem " v obraze".
Soňa Prachfeldová
Díky, už se těším na jedno točené.
Jitka Hašková
Děkuji za info. Je to pro mně výborné shrnutí důležitých zpráv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%