Sobota 16. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Sobota 16. května: Co by vám nemělo uniknout

16. 5. 2020

Jak se budou uvolňovat koronavirová opatření? Hromadné akce včetně těch ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

- Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách.

- Od 25. května budou povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Přijít mohou nejvýše dva dospělí, kterým se bude měřit teplota. U lidí v karanténě budou návštěvy dál zakázány.

- Lidé budou moci od pondělí 25. května navštěvovat státní hrady a zámky. Budou muset nosit roušky a dodržovat rozestupy, což budou muset provozovatelé expozic kontrolovat. Lidé by si také měli dopředu koupit na internetu časové vstupenky. Obdobné podmínky budou platit pro návštěvníky a provoz zoologických a botanických zahrad, jejichž vnitřní prostory se také v pondělí otevřou návštěvníkům. 

- Z 8406 nakažených koronavirem v České republice se uzdravilo 5381 lidí, 295 pacientů nemoci covid-19 podlehlo.

- Epidemiolog Roman Prymula plánuje skončit k poslednímu květnu ve funkci na ministerstvu zdravotnictví, kde působí jako náměstek ministra, řekl to serveru Seznam Zprávy . Názor podle svých slov změní jen pokud budou splněny dvě podmínky, které blíže nespecifikoval. „Zatím si to nechám pro sebe,“ řekl serveru. O svých plánech informoval premiéra Andreje Babiše.

- Pořadatelé zrušených kulturních akcí budou moci odložit až na podzim příštího roku vrácení peněz za uhrazené vstupné. Lidé navíc budou moci požádat organizátory náhradou za peníze o poukaz na náhradní nebo odloženou akci. Návrh zákona, který to předpokládá, včera podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu a zabránit krachům pořadatelů.

- Česká televize, Prima a Nova obnovily natáčení seriálů a pořadů, které přerušily v polovině března po vyhlášení vládních opatření proti koronaviru. Nové díly seriálů a pořadů vznikají za dodržování předepsaných hygienických opatření. Od konce května a v červnu bude ČT například pokračovat v natáčení třináctidílného vztahového seriálu Děti režiséra Bisera Arichteva. Prima TV obnovila natáčení seriálů Modrý kód a Slunečná. Televize Nova se vrátila k natáčení svých dlouhotrvajících seriálů Ulice, Ordinace v růžové zahradě 2 a Specialisté.

- Řecko plánuje zrušit povinnost dvoutýdenní karantény pro návštěvníky z jiných zemí, jedná o tom i s Českem, uvedla DPA. Chce tím přilákat turisty. 

- Čeští turisté by se měli do Chorvatska dostat bez testů na covid-19 a na základě rezervace ubytování, řekl Radiožurnálu náměstek ministerstva zahraničí Martin Smolek. Deník Jutarnji list včera upozornil, že Chorvatsko nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty.

- Slovinská vláda oficiálně oznámila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Slovinsko se tak podle agentury Reuters stalo první zemí v Evropě, která tak učinila. Stalo se tak poté, co úřady během dvou týdnů zaznamenávaly méně než sedm nových případů nákazy za den. Příchozí z Evropské unie zároveň již nebudou muset po příjezdu do Slovinska strávit nejméně sedm dní v karanténě, uvedla vláda v prohlášení po čtvrtečním zasedání.

- Americká společnost Gilead Sciences by chtěla svůj experimentální lék remdesivir, který vykazuje slibné výsledky při léčbě nemoci covid-19, možná ještě letos upravit pro podání inhalací nebo injekcemi. V rozhovoru, který v pátek odvysílala Česká televize, to řekl český biochemik a virolog Tomáš Cihlář, jehož tým v Gileadu remdesivir vyvinul. Nyní se lék, který zkouší také několik českých nemocnic, podává intravenózně.

- Spojené státy by mohly mít vakcínu proti covidu-19 do konce tohoto roku, možná i dříve. V Bílém domě to v pátek prohlásil americký prezident Donald Trump. Projekt americké vlády na vývoj očkovací látky určené k zastavení současné pandemie je podle něj největší operací od dob projektu Manhattan, v rámci nějž USA za druhé světové války vyvinuly první atomovou bombu.

- V Nizozemsku se koronavirem infikovali pes a tři kočky. Jedná se o první doložené případy nákazy mezi domácími mazlíčky v zemi, informovala v pátek s odkazem na vládní představitelku agentura Reuters.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Díky za informace. Domnívám se, že to nabralo náhle rychlý proces. Nejlepší je prohlášení Slovinska. Otevření Itálie od června je překvapivé. Souhlasím s prohlášením min.zahr.věcí, který prohlásil, že Čechům doporučuje cestovat jen v případě nutnosti.
Soňa Prachfeldová
Děkuji a přeji hezký den.
Dana Puchalská
Opět perfektní informace a já za ně děkuju.
Jitka Hašková
Děkuji za souhrn informací.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.