Jedeme  do Svaté země: Doprava
Foto: autorka

Jedeme do Svaté země: Doprava

22. 5. 2020

Ráda bych Vás seznámila se životem v Izraeli. Tak jsem se rozhodla, že začnu u základu - doprava a vše, co nás čeká při cestě tam i zpět.

Do Svaté země můžete cestovat různými způsoby, a to autem nebo lodí. Ale to by trvalo poměrně dlouho, a tak nejlepší způsob je letadlem. Doporučuji izraelskou leteckou společnost EL-AL. Já tam nikdy jinou nelétám. Ale vše má své přednosti i nedostatky. Do Izraele létá ještě i naše letecká společnost, ale pak "bezpečnostní pohovor" budete muset absolvovat při příletu v Tel Avivu.

Na letiště už se musíte dostavit ne 2, ale 3 hodiny před odletem. A to z důvodu, že Vás čeká "bezpečnostní pohovor". V odbavovacím prostoru ruzyňského terminálu č.1 je část vyhrazena této letecké společnosti a je hlídána několika ozbrojenými českými policisty a také izraelskými protiteroristickými specialisty. Každý z cestujících čekající na odbavení je pak vyzván k následování některého z přítomných úředníků. Ti si odvedou jednoho po druhém k něčemu, co se podobá řečnickému pultu. A začíná "zpověď". Některé otázky jsou banální, jiné "doslova na tělo".

Pokud tedy projdete touto zpovědí, obdržíte malý žlutý lístek, kde jsou máte v kroužku uvedený Váš stupeň nebezpečnosti a můžete si vyzvednout palubní lístek a vše už probíhá jako při letech do jiných zemí.

Obecně se musí turisté připravit na přísná bezpečnostní opatření, která na letišti v Tel Avivu platí. Je to nejbezpečnější letiště na Blízkém Východě. i přesto, že řada muslimských zemí Izrael neuznává a některé by ho nejraději odstranily z mapy. Od roku 1972 se  na izraelském letišti  nestal žádný teroristický útok a nikdo ani neunesl žádné letadlo, které odtud odlétalo. Začátkem 70. let tu zemřelo 26 lidí. Další utrpěli zranění po přestřelce s teroristickou organizací "Japonská rudá armáda".

Z letiště do Jeruzaléma se lze dostat buď autobusem, autem a v poslední době i rychlovlakem. Po dálnici cesta  trvá cca 1,5 hodiny. Po cestě je nejzajímavější průjezd kolem středověké pevnosti Latrun, kde jsou  vidět vraky aut a vojenských transportérů. Jde o pozůstatky z bojů o zásobovací cestu do Jeruzaléma v době bojů po vyhlášení samostatného Státu Izrael v roce 1948.

Cesta z Tel Avivu zpět  probíhá obdobně jako na letišti v Praze. Cestou z Izraele jsou totiž kontroly mnohem přísnější než při příletu. Na letišti je třeba přijmout fakt, že Izraelci se vyptávají každého "Jak dlouho jste byli v Izraeli", "S kým jste mluvili", Jaké máte mezi sebou vztahy", "Jakého původu je Vaše jméno", "Kdo Vám balil kufr", "Dostali jste od někoho něco, co vezete s sebou"? To je základní výčet otázek, na něž musíte odpovídat. Pak dostanete na pas bílou nálepku s kódem od číslice 1 až 6. Stává se, že lidé kvůli kontrolám nestíhají letadlo, proto se vyplatí být při odletu na Ben Gurionu v předstihu.

Letiště Ben Gurion je pojmenováno po první izraelském premierovi Davidu Ben Gurionovi, který byl ve funkci 13 let.

Doufám, že jsem neodradila případné zájemce o cestování do Svaté země, ale pokud letíte s cestovkou, vše za Vás připraví její delegát. Ale když se do Izraele vypravíte, určitě nebudete litovat těch pár kontrol, které jsou určeny hlavně pro Vaši bezpečnost a za odměnu uvidíte nádhernou zemi plnou kontrastů, historie a zajímavostí. Byla jsem v Izraeli již desetkrát a doufám, že poletím i po jedenácté.Přeji štastnou cestu.

Shalom

Příští díl: Jak vypadá Žid

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jarmilko ráda čtu o Tvých zkušenostech a zajímavých poznatcích.A obdivuji Tě , jaká jsi samostatná cestovatelka.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za zájem o Svatou zem. Protože jsem měla v době koronaviru více času, připravila jsem sérii článků mapujících současný život v Izraeli. Tato země je mi velmi blízká i když jsem dříve navštěvovala i jiné.
Irena Mertová
Moc zajímavé. Rádu o Izraeli čtu, i když se tam nechystám :-).
Hana Práglová
Jaruš,díky za zajímavý příspěvek.V Izraeli jsem nikdy nebyla.Proto si ráda cokoliv přečtu.
František Matoušek
Díky za informace. Rád se dozvím něco nového.
ivana kosťunová
Je to zajímavá země a ráda si o ní alespoň něco přečtu. Už teď se těším na pokračování.
Danuše D'Engeli
Děkuji za doplnění informací. Byla jsem v Izrali třikrát a vždy to bylo přesně tak, jak paní Jarmila popisuje. Novinkou je pro mne cestování z letiště vlakem. Doufám, že Jeruzalém uvidím na podzim. Ještě jednou děkuji. Dana
Zdenka Jírová
Je to zajímavé, jak se dnes cestuje. Ale pohovor při vstupu do Anglie jsem také musela podstoupit v roce 2000. Nebyl ale tak rozsáhlý jako ten vámi zmiňovaný.
Eva Mužíková
Ráda si přečtu pokračování.
Marie Faldynová
Byla jsem v Izraeli na deset dní a ráda na to vzpomínám. Těším se na pokračování tohoto vyprávění! Shalom!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.