Krajina pokladů: Košťálov
Foto: autorka

Krajina pokladů: Košťálov

26. 5. 2020

Strmě se tyčící skalnatý vrchol Košťál nabízí nádherný výhled na České středohoří. Na vrcholu stojí zbytky hradu Košťálov ve výšce 481 m. n.m. Nachází se v západní polovině Českého středohoří. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Zakladatelé hradu ve 14 století byli zřejmě pánové z Házmburka. Košťál (nebo také Košťálov) je vrch, který často přitahuje blesky. Kronikář Beneš Krabice z Veitmile popsal, jak purkrabímu Alešovi ze Slavětína a jeho manželce spálil blesk při bouřce v roce 1372 dlouhé špice jejich škorní, měli tehdy štěstí, že jen špice. Od poloviny 16. století byl již hrad neobydlen. A jak jinak - v zasypaných sklepích se nachází poklad. Hlídá ho pes s ohnivýma očima, ale není radno poklad hledat. Jakýsi hledač poklad prý našel, jenže ten se mu proměnil ve střepy a on do rána zemřel. Přinesla jsem si kamínek z vrcholu a myslím, že je kouzelný. Obdivuji každou kytičku, která v těchto skalách vyroste. Každý stromek na skále je podivuhodný. Rostlinky, trávy, keře , uchytí se v skalních spárách, puklinách a rostou a kvetou. Je to prostě kouzlo.

Výhled ze  strmého vrchu je nádherný - naskytne se rozhled po značné části Českého středohoří. Košťálov patří k nejzajímavějším zříceninám v tomto kraji. Nálezy z tohoto hradu, dokumentující život na středověkém hradu, jsou uloženy v Oblastním muzeu v Litoměřicích a přístupny veřejnosti.

Sestoupily jsme ze zříceniny a na rozcestníku jsme se ještě vypravily s vnučkou na vrch Ovčín, vysoký 430 m n.m. Nikdy jsem o něm neslyšela a moje zvídavost byla silnější než unavené nohy. A tak jsme vyrazily. Velká část cesty byla velmi pohodlná, ale poslední část se skládala z tak strmého stoupání, že ohlédnout se nazpátek bylo přímo nebezpečné. Výhled byl z této části poněkud jiný, ale také moc pěkný. Z jedné strany Milešovka, Lovoš, z druhé strany Lovosice, Čížkovice a spousta malých obcí. Všude je plno turistických cest, jednu neznámou jsme si směr Ovčín vyzkoušely. 

Na Košťálov se milovníci výšlapů dostanou nejlépe z obce Sutom, kde zaparkují, nebo i z obce Třebenice, pohodlnou výletní cestou asi 3 km. České středohoří je obdivuhodná krajina, oplývající starými českými bájemi a pověstmi. Přijeďte, budete okouzleni touto nádhernou krajinou, kterou se toulám celoročně a nemohu se jí nabažit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Soňo, tímto článkem jsi mě potěšila. Třebenice s Košťálovem, to je moje srdeční záležitost. Otec se v Třebenicích narodil a tak Košťálov byl cílem při každé naší návštěvě dědečka a babičky. Moc rád vzpomínám i na krásné Slavnosti květů, které bývaly okolo 9. května na planině pod Košťálovem. Celý kraj kvetl a všude bylo plno chroustů. Místní je sbírali, spařovali a házeli slepicím. Třebenický strýc, zasloužilý umělec František Hora, byl malířem Českého středohoří. Doma mám velkou sbírku jeho linorytů. Ještě tam dodnes bydlí moje sestřenka.
Jana Šenbergerová
České středohoří znám díky své o hodně mladší kamarádce. Mnohá místa jsme spolu díky ní prošly a tento kraj zůstal v mém srdci stejně jako vzpomínka na ni. Bylo jí pouhých 40 let a mě by nikdy nenapadlo, že to budu já, kdo bude už jen vzpomínat. O to víc mě těší, že se tam každou chvíli mohu "vypravit" prostřednictvím někoho z íčka. Díky, Soňo. Nejenže vám to spolu sluší, jste si s vnučkou hodně podobné. Ať je vám spolu ještě dlouho hezky na toulkách krásnou krajinou.
Dana Puchalská
Soňo, to je k r á s a. A moc krásná pozvánka. Jste s vnučkou odvážné a šikovné kočky, kterým to na fotce vyloženě sekne. Děkuju.
Anna Potůčková
Moc hezká pozvánka jak písemná, tak fotografická! Dík Soni!
Alena Vávrová
Děkuji, opět jsem si mohla připomenout dobrodružné zdolání tohoto vrcholu před mnoha a mnoha lety. Jezdívali jsme do Dřemčic pro meruňky a broskve, tak nás ten hrad lákal, ale tehdy to bylo opravdu na vlastní nebezpečí, lezli jsme tam navíc stylem "rovnou za nosem", o nějaké příst. cestě jsme neměli ponětí. Výhled fantastický. České středohoří nám kdysi učarovalo a vraceli jsme se tam, jak jen to bylo možné.
Marie Seitlová
Soni, krásný článek i fotky. Přírodu a kopečky mám také ráda, uvidím, zda se mi to ještě podaří.
Dana Hošková
Krásný článek. Přímo láká k návštěvě těch míst.
Daniela Řeřichová
Děkuji za poutavou pozvánku umocněnou pěknými fotografiemi.
Hana Rypáčková
Moc hezké a lákavé...
Zuzana Pivcová
Při názvu se mi vždy vybaví stejnojmenná obec u Lomnice nad Popelkou, kde měli na dobu našeho dětství přepychové koupaliště. Tohle je také pěkný Košťálov. Mám ráda zříceniny, které můžu prolézat. Mám je asi raději než honosné zámky s komnatami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...