Den parků
Foto: autorka

Den parků

26. 5. 2020

Na den 24. května připadl Den parků a slaví jej ochránci přírody po celé Evropě.

Připomínají si tak důležitost nejen národních parků, ale i chráněných krajinných oblastí, lesů, zeleně podél rybníků i řek - prostě zeleně vůbec.

Včera nám po delší době u nás krásně napršelo, byl to celkem příjemný májový déšť, takže i celá krajina se přece jen trochu víc zazelenala. Dnes hned brzy ráno jsem se prošla zahrádkou, podívala se, kolik mi napršelo vody do přistavených kádí a jak dobře mám všechno zalito.

Tráva také hodně povyrostla, letos mám méně práce se sečením, protože syn má králíky a slepice, v rodině dcery jsou také slepice, a sena je proto moc potřeba. Už loni jsem sušila hodně, syn si seno v pytlích odvážel celou zimu. Takže jakmile to počasí dovolí, bude syn sekat a já sušit - i se na tuto práci těším, protože jsem to dělávala celé dětství i mládí a pak jezdila na vesnici za maminkou jí pomáhat sušit seno pro kozu, kterou měla do svých 90ti let.

Krásné záběry parků jsem dávala už do svých minulých článků často, dnes bych chtěla ukázat jen několik hezkých obrázků stromů, keřů a rybníku. Sucho nás všechny trápí tak jako ostatní, když jedu do okolních vesniček a vidím tolik vykácených stromů po kůrovcové kalamitě, je mi moc smutno.

Když vidím ty pusté paseky bez stromů v malebné chatové oblasti vesničky Suchý, kterou jsem nedávno projížděla na kole - zde padaly zase stromy po větrných smrštích - přímo bych nad tím plakala. Ale vidím, že už se krajina místy začíná sama obnovovat, a to alespoň z náletových břízek.

Jako úvodní fotografii jsem volila "Prosbu lesa", kterou jsem zachytila v Motorestu Samota v idylickém prostředí Chřibských lesů, kde je postavena budova ve stylu myslivecké hájenky s překrásně upraveným okolím.

"Prosba lesa" je celkem čitelná, přepisuji jen poslední větu:

Co láska k lesu vytvořila, nechť dobrá vůle uchová  - to je skromné přání autora.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za Vaše dobrá slova.
Martina Růžičková
Moc děkuji za připomínku Dne parků, také jsem o něm nevěděla. Velmi se s vámi ztotožňuji v pocitech smutku z lesů decimovaných suchem, polomy a kůrovcem. Snad bude lépe...
Věra Ježková
Maruško, o Dni parků jsem nevěděla. Líbí se mi. Díky.
Naděžda Špásová
Jé,Maruško, já to četla párků. Prostě bez žvance nemůžu být. Ale parky mám taky moc ráda. Zrovna dneska jsme se v jednom procházeli. :-)
Soňa Prachfeldová
Maruško, jak starneme a jsme spjaté s přírodou, vše víc prožíváme. V lese žiji, vychutnávám si vše, co nabízí, všemi smysly. Na zahradě znám sekání pro králíky, raději bych měla upravenější, ale chápu syna a koneckonců i ty králíky :-)
Jana Šenbergerová
Prosbu lesa znám také odjinud, ale ta na fotografii je obzvláště hezky vyvedena. Když se teď po deštích zazelenala tráva na mýtinách a podrost, který na některých místech po lese zůstal, je to hned veselejší pohled. Příroda si poradí, jen jí musíme trochu pomoct a dát šanci. Děkuji, tento den jsem v kalendáři přehlédla.
Dana Puchalská
Lesy jsou krásné, ale bohužel jsou poslední dobou v dost tristním stavu. Mám ráda krajinu která je zalesněná a když je tam i voda, tak mám velikou radost. A určitě nejsem sama.
Anna Potůčková
Myslím že Prosba lesa byla v tom Harachově. Také mně něco z ní v hlavě zůstalo. Příroda si bez nás poradí sama, ale my bez ní ne, a proto je třeba ji chránit a ne ničit !
Hana Nováková
Maru, krásný článek a nádherné doprovodné fotky, vystihující Prosbu lesa. Já jsem vždy nešťastná, když se stromy kácí, či vichr zničí co se dá a pak dlouho se nic neděje, než se zase začne sázet. A což pak, než les vyroste, jedna generace málo... chraňte naše lesy, ale jak, někdy nejen síla příroda, ale síla a moc peněz dokáže vše totálně zničit!!!
Zuzana Pivcová
Nevěděla jsem, že je také Den parků, ale to je dobře. Prosbu lesa jsem už někde četla, a nevím, zda to dokonce nebylo loni v Harrachově cestou k Mumlavským vodopádům. Příroda je silná a překvapivě si dosud vždy se všemi ranami poradila. Díky, Maruško.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.