Vladimír (83) přepsal byt a chatu na syna. Ten se zadlužil, obě nemovitosti pak exekutor prodal v dražbě
Pan Vladimír zůstal třiaosmdesáti letech bez střechy nad hlavou

Vladimír (83) přepsal byt a chatu na syna. Ten se zadlužil, obě nemovitosti pak exekutor prodal v dražbě

31. 5. 2020

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Exekuce, ztráta bytu i chaty. A to jenom proto, že synovi nevyšlo podnikání a zadlužil se. Kvůli exekuci na synův majetek přišel pan Vladimír s chotí o střechu nad hlavou.

Vladimír s manželkou Věrou žili hezký život. Vychovali syna, užívali si s jeho vnoučaty. Měli štěstí i na svou snachu, rozuměli si s ní, veškeré rodinné oslavy i svátky – Vánoce, Velikonoce trávili společně u jednoho stolu. Mohli si říct: prožili jsme krásný, bezstarostný život.

Bylo to právě po oslavě osmdesátin, kdy si Vladimír pozval svého syna a oznámil mu, že vzhledem ke svému věku se rozhodl na něj přepsat obě nemovitosti – byt v Praze i chatu na Sázavě.

„Už tehdy mi přišlo, že syn na mé rozhodnutí vypořádat rodinný majetek zareagoval divně, jakoby bez zájmu. Ale říkal jsem si, no co, asi to čekal, protože by stejně po nás jako jediný syn dědil,“ vzpomíná Vladimír na situaci před třemi lety.

Přepsali byt i chatu na syna Romana. Po roce ale přišel syn s tím, že má problémy v práci. Jeho firma na prodej čerpadel byla léta velmi úspěšná. Pak však Roman investoval velké peníze do rozvoje, nabral nové zaměstnance, nakoupil stovky čerpadel od dodavatele, ale prodej začal váznout. Většinu zakázek ve výběrových řízeních získávala jeho konkurence, Roman si musel na provoz půjčit několik milionů korun, ale neměl na jejich splácení.

Došlo to tak daleko, že zbankrotoval a dlužné peníze začali věřitelé vymáhat za pomoci exekutora. Ten zařadil do exekuce i nemovitosti od otce Vladimíra – byt i chatu.

„Jenže syn nám to neřekl. Bál se, pořád si myslel, že se mu podaří peníze sehnat a dluhy splatit. Napůjčoval si od svých známých už dříve, vytloukal dluh dluhem. O své situaci nám ale přišel říct až dva týdny před dražbou domu a chaty. Manželka se z toho zhroutila,“ říká se slzami v očích pan Vladimír.

„Takových případů, kdy jsou starší lidé zataženi do finančních problémů svých dětí je, bohužel, hodně. Často lidé poskytnou své byty či domy jako ručení k úvěrům, které si jejich děti berou u bank či nebankovních poskytovatelů půjček. Pak se přestane lidem v podnikání dařit a jejich rodiče zůstávají bez prostředků, ale i bez střechy nad hlavou,“ upozorňuje advokátka Simona Rašková.

Podle ní je v takových případech, jako je ten Vladimírův, dobré alespoň společně s převodem zřídit věcné břemeno k bezúplatnému doživotnímu užívání. „Nemovitost je sice prodána v dražbě, získá nového majitele, ale ten musí nechat v nemovitosti dožít původního majitele, pokud zřízené užívací právo prodejem v dražbě nezanikne, což je případ u věcných břemen zřízených v návaznosti na převod darem. Není to sice ideální řešení, ale lepší než ztratit bydlení úplně,“ upozorňuje advokátka Rašková.

Vladimír si věcné břemeno nezřídil, protože jej ani nenapadlo, do jaké situace se může s manželkou dostat.

„Můj mladší bratr nám nabídl možnost bydlet na jeho chatě na Vysočině. V zimě tam sice bude problém s vytápěním, ale jinou možnost nemáme. Syn mne zklamal. V době, kdy jsme na něj byt a chatu přepisovali, už o svých finančních problémech jistě věděl, mohl nám to říct, mohli jsme to řešit  Dnešní svět je šílený, nezvládl řízení firmy. Vlastně mu to nevyčítám. My už to s Věrou nějak vydržíme, moc nám už toho nezbývá. Ale synova rodina na tom bude bídně asi hodně dlouho. To mě mrzí nejvíce," lituje pan Vladimír.

bydlení exekuce
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Podobný případ se stal i v našem příbuzenstvu. Vztahy tím byly velmi poznamenány. Rodiče prostě pro děti většinou udělají maximum i když na to doplatí.
Eva Kopecká
Pokud měl pan Vladimír syna jednoho, nechápu, proč to na něho přepisoval. Stejně by to jednou zdědil. Na konci článku je zmíněn syn druhý, který je nechal bydlet na chatě. Kde k němu přišli tak nahonem, nechápu. Ale docela chápu fakt, že protěžované dítě člověku prospěje nakonec vždycky méně, než to opomíjené....
ivana kosťunová
Znám takové případy -dnešní podnikatelé jsou vystaveni čím dál většímu stresu, něco se nepovede, a banky jsou potom nemilosrdné. O exekutorech se snad ani zmiňovat nebudu. Ano, neměl dopustit, aby došlo k převodu nemovitostí - zkratové jednání.
Olga Škopánová
Ten pan Vladimír musel mít nějaké zatmění mozku, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%