Život je jako dobrý dort
Ilustrační foto: pixabay.com

Život je jako dobrý dort

2. 6. 2020

Rodiče nám ho pomohou upéci a snaží se do něho dát všechno dobré a nejlepší, ale náplň si už musíme udělat sami. Někdy je těžké náplň vymyslet, aby ten náš dort byl opravdu jedinečný, a  snažíme se, aby vyhrál svoji soutěž.

Pořád přidáváme do náplně věci dobré, někdy ale i méně dobré. Dort má svoje patra, je to patrový dort. Základna je největší a pak se začíná dort zužovat. Nespěcháme. Přece na svém dortu nebudeme šetřit.

Někdo nám i závidí, jak se nám ten dort daří, a chce nám ho poškodit. Musíme si ho tedy chránit. Je jenom náš.

Dorty jsme založili i svým dětem  a díváme se, jak se jim náplň daří. Najednou zjistíme, že jsme už úplně nahoře a že se na  náš dort další patro nevejde. Nahoře tedy postavíme svoji figurku, takovou, jaká se dává na dort svatební.

A dort se začíná bortit a figurka se propadá, až spadne úplně na dno. Již nejsme schopni další dort utvořit, ale jsme pyšní, že se nám snad podařil.

Zbytky toho dortu někdo vyhodí, trochu polituje, že tak krásný dort je pryč, ale oni si plní ten dort svůj a je to práce opravdu velmi náročná.

Můj příběh život
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Hezky Hani. Naše dvě dcery a snacha tvrdily že třetí dítě je taková třešínka na dortu...Jednou byla třešínka třetí kluk , pak kluk po děvčatech a nakonec třetí holčička.
Hana Šimková
Jo a ještě, někteří rodiče opravdu svému potomkovi tu náplň plácají samy, potomka se neptají a tomu se kolikrát může udělat hodně špatně.
Hana Šimková
Zuzanko, někdo si svůj dort sežere, protože je nenasytný a pak chce žrát ty dorty ostatním.A když plácá, tak jenom hubou, což je k pláči.Před těmito individui si musíme opravdu svůj dort chránit velmi.
Zuzana Pivcová
Je to zajímavá metafora. Obávám se, že za někoho plácají rodiče ze všech sil i tu náplň, až to přeženou a korpus se zbortí. Teď ještě, Hani, případ těch, kteří se s dorty nekamarádí. Co bys jim vybrala? Třeba tlačenku nebo sulc, něco, co by se dalo stavět? :-D :-D
Eva Mužíková
Hanko, Ty jsi hlavička. Povedlo se.
Věra Lišková
Dobrý nápad, přirovnat život k dortu. Někdy člověk dopadne jako pejsek s kočičkou, když pekli dort. Vybírá podle svého uvážení samé dobré věci, ale pochoutka ne a ne vzniknout. Až zkušenosti nás to naučí.
Martina Růžičková
Originální přirovnání života k dortu se mi moc líbí :-).
Jana Šenbergerová
Moc pěkné. Jsme vlastně neustále na hostině. Mám dorty ráda, obzvláště ten svůj. Pokud se o něj dovedeme podělit s ostatními, splní svůj účel. Dovedeme-li ochutnat a pochválit i dorty jiných, byla hostina úspěšná.
Jindra Hubačová
Haničko, moc hezké přirovnání které nutí k zamyšlení
Marie Měchurová
Škoda, že někteří svůj dort málo přizdobují. Jiní zase chtějí mít ten dort ze všech nejkrásnější a neváží si toho, jaký dostali do vínku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.