Slavíme Světový den mléka. Ale potřebujeme mléko i v dospělosti?
Ilustrační foto: pixabay.com

Slavíme Světový den mléka. Ale potřebujeme mléko i v dospělosti?

1. 6. 2020

Každý asi ví, že by se mléko a mléčné výrobky měly dávat především dětem a dospívajícím, protože právě v tomto období rostou kosti. Malá spotřeba vede k velkým problémům v dospělosti.

Postupně klesající obsah minerálních látek v kostech totiž urychluje nástup osteoporózy, onemocnění, které má dle ověřených průzkumů svůj původ právě v mládí vlivem malé spotřeby vápníku. Ale jak je to s mlékem a vápníkem v pozdějších letech? Zeptali jsme se MUDr. Romana Cibulky z Ústavu klinické biochemie a hematologie FN v Plzni.

Má cenu konzumace mléka a mléčných výrobků i v seniorském věku? Je tělo schopné vstřebávat a využívat vápník pro výživu kostí?
Je to velmi vhodné, jinak by člověk v tomto věku musel daleko více vápníku přijímat ve formě doplňků stravy. Tělo je schopné vstřebávat vápník jen tehdy, pokud má dostatek vitamínu D. To je další důležitá látka, které má člověk v seniorském věku často nedostatek. Spolu s vápníkem jsou to spojené nádoby a je nutné řešit nedostatek obou těchto látek dohromady.

Kolik bychom potřebovali zkonzumovat vápníku, abychom neměli problémy s osteoporózou?
Za prvé chci zdůraznit, že osteoporóza není jen záležitost vápníku. Stěžejní je i vitamín D, o kterém již byla řeč, ale i další živiny, tedy výživa jako celek. Zde bych odkázal na Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, která lze dohledat například na www stránkách Společnosti pro výživu. Těmito zásadami by se člověk měl řídit celý život.

Dospělí lidé a děti do 10 let by měli konzumovat okolo 1 000 mg vápníku denně. Dospívající děti a mladí dospělí do 25 let, ženy po menopauze a muži starší 65 let ještě více.

Existují ještě jiné faktory, které ovlivňují stav našich kostí?
Ano, nesmírně důležitý je pravidelný pohyb, a to už od dětství. Pravidelné zatěžování kostí a také svalů v období našeho růstu a vývoje předurčí kvalitu těchto tkání na dlouhou dobu dopředu. Ale samozřejmě i v dospělosti a ve stáří by se člověk měl pravidelně hýbat.

V jakých výrobcích je vápníku nejvíce?
Z mléčných výrobků jsou výborným zdrojem vápníku zejména tvrdé sýry, mezi nimiž vede parmezán, který ve 100 gramech obsahuje téměř 1 100 mg vápníku, následovaný ementálem (cca 900 mg vápníku na 100 g), goudou a eidamem (cca 800 mg vápníku na 100 g). Měkký tučný tvaroh obsahuje ve 100 gramech cca 360 mg vápníku, netučný pak okolo 100 mg. Bílý jogurt obsahuje ve 100 gramech cca 180 mg vápníku. Kravské mléko obsahuje ve 100 ml asi 120 mg vápníku, kozí mléko je na tom obdobně. Ostatní mléčné výrobky jsou již chudší zdroje.

Neměli bychom ale zapomenout ani na další potraviny. Vůbec nejbohatším zdrojem vápníku je mák. Dále je vápník obsažen v nemalém množství také v zelenině, sójových produktech, ořeších a rybách. Mořské ryby jsou pak také výborným zdrojem již výše zmíněného vitamínu D.

Jestli je možné dosáhnout dostatečného příjmu vápníku jen potravou, to nechám na čtenářích. Doporučuji si týden zapisovat svůj jídelníček a pak si to zkusit spočítat, případně požádat nějakého nutričního specialistu.

Je lepší konzumace vápníku v potravinách nebo v doplňcích stravy? A proč?
Obecně preferuji spíše konzumaci pestré stravy podle zásad racionální výživy. V případě vápníku je ale problém, že starší lidé (nad 65 let) a ženy po menopauze se dostávají do situace, kdy je těžké dosáhnout doporučený příjem vápníku, který je u nich 1 200–1 500 mg denně, pouze potravou. Příjem mléka a mléčných výrobků by musel být tak velký, že by to nebylo vhodné z hlediska nadbytečného příjmu mléčného tuku. Ten by mohl vést zase k jiným zdravotním rizikům. Naopak, příjem takto velké dávky pouze v doplňcích stravy často vede k zažívacím obtížím, takže ani tato cesta se nejeví jako ideální. Proto si myslím, že skupiny obyvatelstva s nejvyšší potřebou vápníku by měla zhruba polovinu své denní dávky vápníku konzumovat v potravinách a druhou polovinu v doplňcích stravy.

Jak jste se mohli přesvědčit, jsou mléko a mléčné výrobky nezbytné i v dospělosti. Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů a srdce, je potřebný pro srážení krve a tvorbu kostí. Přibližně 99 % vápníku se nachází v kostech, zbývající vápník koluje v krvi. Část vápníku se denně ztrácí z těla, je filtrován ledvinami a vylučován do moči. Pokud vás zajímají hodnoty vápníku ve vašem organismu, můžete si ho nechat samozřejmě laboratorně vyšetřit. Podrobné informace o vyšetření najdete na www.labtestsonline.cz

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Mám ráda jogurty a sýry. Bohužel jsem se musela kvůli cholesterolu vzdát chutných sýrů s 45 procenty tuku. To mi kladla pí doktorka na srdce. Jogurty mohu do 3 procent tuku, tak alespoň něco.
Zuzana Pivcová
Já se přiřazuji k panu Nebuželskému. Výjimku u mě tvoří ještě nárazově šlehačka ve vídeňské kávě.
Zdenka Jírová
Na mléčné stravě jsem přímo "závislá" celý život. Denně vypiji asi 3/4 l mléka a jím sýry, tvaroh a jogurty. Nemám problém s osteoporozou. Nemá to ale bohužel vliv na klouby, trpím artrózou.
Antonín Nebuželský
Aby to nebylo takové jednotvárné. Já mléko celý život nepiju, trochu toho sýra, to jsem vždy mohl, nejlépe trojúhleníček "Vrána a liška", třeba si někdo vzpomene. Dnes plátkový ementál a to je vše. Trochu si připadám jako pan Uzel, který říkal, že "celý život nesportoval" a je tady,, kdežto jeho kamarádi, sportovci... :-) Ale chodím, což mnoho mužů nee.
Marie Seitlová
Sýry, tvaroh, jogurty mám moc ráda, ale mléko moc nepiji. Nyní jsem si koupila Caltrate plus, aby se mi zlomenina lépe hojila.
Marie Faldynová
Také patřím k těm, kdo se bez sýrů neobejdou- je dobře, že je nyní takový výběr!
Věra Ježková
Mléko a mléčné výrobky mám moc ráda. Když jsem kdysi po ledvinové kolice nesměla rok napít se mléka a sníst sýr nebo jogurt, protože obsahují vápník, strádala jsem velice.
Dana Puchalská
Mléko a mléčné výrobky mám ráda. Půl litru mléka vypiju každý den. A to nemluvím o sýrech a jogurtech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%