Pozvánka na procházku Dendrologickou zahradou v Průhonicích
Foto: autorka

Pozvánka na procházku Dendrologickou zahradou v Průhonicích

6. 6. 2020

Jakmile projdete vchodem do parku, přenesete se z rušného velkoměsta rázem do jiné dimenze - do ticha a krásy.

Dendrologická zahrada je výzkumným a pokusným pracovištěm Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a byla založena za účelem soustřeďování a uchovávání sbírek rostlin, jejich dokumentace a studia.“

Park vlastní Česká dendrologická společnost, která navázala na činnost hraběte Arnošta Emanuela Silva-Taroucy, jehož rodina byla původně z Portugalska. Ač neměl dendrologické vzdělání, dosáhl hrabě v tomto oboru značných znalostí a publikoval odborné knihy. Od roku 1908 byl prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska.

Jako obyčejná zahradnice, co se plácá na své malé zahrádce, jsem byla unesena krásou zahrady, a i kdybych snad chtěla, nenašla jsem sebemenší chybičku! Prohlídka nám trvala skoro tři hodiny, než jsme všechno obešli a nevynechali snad ani jednu cestičku. A já žasla nad nádhernými nápaditými záhony i nad celkovou kompozicí zahrady.

Nejvíc jsem byla zvědavá na „historické růže v evropských zahradách“, které jsou situovány až v zadní části parku. Vyfotila jsem vám tu nejoblíbenější – růži galskou a dozvěděla jsem se, že tyto historické růže kvetou za rok pouze jednou a mají krátkou dobu kvetení. I ostatní růže stály za to, rovněž tak zajímavě pojaté záhony květin na lukách – nádhera! Potom jsme se dostali k průhonickému „Stonehenge“ a já byla nadšená.

V parku není zapomenuto ani na děti. Mířily tam maminky s kočárky, děti se probíhaly a pak se samozřejmě končilo na dětském hřišti.

Mimoděk jsem srovnávala se zahradami ve Versailles a říkala jsem si, že se tedy rozhodně nemusíme stydět. I my dokážeme vytvořit nádherné parky!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
To je opravdu nádherná fotogalerie.
Naděžda Špásová
Jano, to je opravdu nádhera, víc netřeba dodávat. :-)
Daniela Řeřichová
Ano, je tam překrásně a úžasné fotografie autorky jsou toho důkazem.
Marie Seitlová
Krásná procházka mezi květinami, keři. Fotky jsou moc pěkné.
Zuzana Pivcová
Nádhera, už jsem tam nebyla docela dlouho, měla bych to napravit, když už nemusím jezdit do archivu jako kdysi.
Vladislava Dejmková
Děkuji moc, potěšila jsem se pohledem na hezké fotografie. Kvétiny a rostliny vůbec mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.