Načeradec - jedna z nejstarších obcí na Podblanicku
Foto: autorka

Načeradec - jedna z nejstarších obcí na Podblanicku

7. 6. 2020

Městys Načeradec najdete v okrese Benešov jen pár kilometrů od památné hory Blaník. Malebné návrší s červenými střechami a s dominantním kostelem zaujme v krajině již z dálky.

Historie městečka sahá až do raného středověku. Jeho údajným zakladatelem byl jistý vladyka Načerat, který je zmiňován v roce 1126 jako posel vévody Soběslava k císaři Lotharovi.  O zdejším kostele se zmiňuje roku 1184 ve svém letopisu kronikář Jarloch. Prvním doloženým světským majitelem panství byl v letech 1252 - 1272 Vítek z Načeradce zvaný také z Krumlova. Dalšími středověkými vlastníky Načeradce pak byli například Šelmberkové, páni z Vlašimi, Trčkové z Lípy či poslední čeští majitelé Dvořečtí z Olbramovic. Obec byla krutě zasažena třicetiletou válkou a po bitvě u blízkého Jankova, ve které byla rozprášena císařská armáda, vypleněna švédskými vojáky. Z této rány se celý kraj těžce vzpamatovával. Majitelé panství se střídali. Významnějším byl František Josef hrabě ze Stahrenberka, který nechal postavit zdejší zámek a křížovou cestu.

V městečku žila od poloviny 16. století židovská komunita. Upomínkou na ni je zdejší židovský hřbitov a zbytky klasicistní synagogy.

V současnosti má Načeradec přes 1000 obyvatel a spravuje i několik přilehlých spádových obcí.  V roce 2003 byl vyhlášen městskou památkovou zónou zejména pro zachovaný historický půdorys, středověké a barokní památky. Jeho území je součástí Chráněné krajinné oblasti Blaník. Od roku 2015 pořádá městečko Ševcovské staročeské jarmarky, kterými chce připomenout tradici tohoto řemesla v regionu. Opakovaně se již několik let koná Načeradecké hudební léto - festival renesanční a barokní hudby.

Kostel sv. Petra a Pavla stojí v horní části rozlehlého náměstí. Jeho románská část - hranolová věž a čtvercová loď pochází ze začátku 12. století. Na konci 13. století byl kostel upraven v raně gotickém slohu a rozšířen o presbytář. V polovině 14. století přibyla ještě sakristie a obdélníková kaple. K dalším úpravám došlo v letech 1734 a 1898.

Pozoruhodná je zvonice, která stojí opodál kostela. Její spodní část je gotická. Podle pramenů se jedná o pozůstatek opevnění kostela, které ho obklopovalo až do roku 1836. Nástavba se zvonicí byla přistavěna patrně po roce 1545 a do nynější podoby upravena v roce 1818. Ukrývá se zde mohutný zvon Karel, dar Zdeňka Trčky z Lípy. Spodní část budovy bývala zřejmě využívána jako vězení, patro jako solnice.  Dnes je tu expozice „Okénko do života našich předků“, která je přístupná v úředních hodinách radnice.  

Další středověkou vzácností je Načeradský misál, nejstarší dochovaná písemná památka na Benešovsku. Jedná se o rukopis na pergamenu o rozsahu 74 stran, vyzdobený rostlinnými ornamenty a miniaturou ukřižování. Obsahuje cenné poznámky o historii městečka. Jeho vznik je datován na konec 13. století.

Radnice byla v roce 1534 přistavěna těsně ke zvonici. Renesanční základy byly později barokně upraveny. Na věži radnice jsou umístěny hodiny a znak městyse. Na průčelí připomíná pamětní deska spisovatele Františka Jaromíra Rubeše.

Další významnou barokní stavbou je zámek, který nechal vystavět v roce 1734 hrabě František Josef ze Stahrenberka. Zámek je jednopatrový s mansardovou střechou. Průčelím směřuje na náměstí. Obklopen je anglickou zahradou a ovocným sadem. Od roku 1925 zde byl sirotčinec, pak dětský domov i výchovný ústav. Zajímavostí je, že zde v letech 1932 - 1964 žila a pracovala spisovatelka Hana Klenková, neteř prezidenta Eduarda Beneše. V současnosti je zámek prázdný a obec jej údajně prodala v dražbě.

Naproti zámku je na náměstí parčík s památníkem padlých v 1. světové válce. Místo zdobí také cenná barokní socha Jana Nepomuckého.

Za povšimnutí stojí v městečku několik domů ve stylu selského baroka z poloviny 19. století.

Návštěvu si můžete zpříjemnit procházkou nově opravenou křížovou cestou, která vede na vršek zvaný „V Kapličkách“ a nabízí krásné výhledy do kraje i na Velký Blaník.

Nedávno jsem si tuto zajímavou lokalitu mohla projít a nafotit. Zdejší památky mě velmi zaujaly, proto bych se tu s vámi ráda podělila jak o fotografie, tak o informace, které jsem si o nich našla. Snad někoho z vás zaujmou tak, jako mě.

 

Při psaní doprovodného článku jsem použila následující zdroje:

Informační materiál o Načeradci vydaný v roce 2014 v rámci projektu Kraj blanických rytířů a následující internetové stránky:

http://www.naceradec.cz/historie/d-1227/p1=1013

http://www.naceradec.cz/assets/File.ashx?id_org=10099&id_dokumenty=1464

https://pamatkovykatalog.cz/uskp/podle-relevance/1/seznam?uskp=18838%2F2-122

https://www.blanik.net/okenko-do-zivota-nasich-predku-v-naceradci/

http://www.turistickelisty.sportovnilisty.cz/pozice-1-top/kostel-sv-petra-a-pavla-v-naceradci-ma-romanske-jadro/?style=mobile

https://www.zivetradicepodblanicka-naceradec.cz/naceradecke-hudebni-leto/

https://www.zivetradicepodblanicka-naceradec.cz/sevcovske-staroceske-jarmarky/

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Paní Mužíková, děkuji :-).
Eva Mužíková
Martino, Vaše fotky jsou skvostné.
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji za pozitivní ohlasy :-)
Naděžda Špásová
Tenhle Načeradec neznám, znám jen Načeradce z Mužů v ofsajdu. Fotky jsou moc pěkné, městys určitě stojí za návštěvu. :-)
Alena Vávrová
Moc hezké a zajímavé po všech stránkách. Díky.
Jan Zelenka
Krásný kraj i městečko. Bohužel jsem tam nikdy nebyl. Je fajn, že zde, na íčku, může člověk poznat hodně podobných míst, toto je krásná pozvánka.
Elena Valeriánová
Pěkná a vyčerpávající pozvánka. Nikdy jsem zde nebyla a tak děkuji za seznámení se zajímavým místem.
Marie Seitlová
Zajímavý tip.
Daniela Řeřichová
Paní Martino, děkuji za poutavou pozvánku doprovázenou pěknými fotografiemi. Byla jsem jednou na Načeradském hudebním létě kvůli Hradišťanu, což je má srdeční záležitost. Přiznám se, že jsem obec jen prolétla, tak nyní vím, oč jsem se ošidila. Snad tedy příště.
Dana Puchalská
To je krásná pozvánka do kov hezkého městysu. A fotky ho krásně doplnily. Děkuju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.