I takový byl Štědrý večer

I takový byl Štědrý večer

15. 11. 2012

Vzpomínáte si na dobu, kdy se pracovalo 6 dnů v týdnu, tedy i v sobotu? Byla to běžná věc. Sobota měla kratší pracovní dobu, ale pracovalo se. Stejně tak na Štědrý den. V kratší pracovní době - jako v sobotu. V mateřské škole bývaly v tento den většinou děti prodavačů, zdravotnických pracovníků, železničářů, rodičů, kteří měli práci na směny. Většinou býval provoz do patnácti hodin.

Vzpomínám na jeden takto pro mne velmi zajímavý den.

Manžel - železničář má noční. To znamená, že přijdu domů po třetí (pracoviště - školu mám u domu), dodělám to nejdůležitější, co manžel nestihl, dáme se společně s dětmi „do gala“ a můžeme večeřet. Trochu brzy, ale tak, abychom mohli být u stolu všichni a zároveň, aby manžel mohl být před osmnáctou hodinou v práci.

Děti postupně odcházejí domů, okna jsou zavřená, kytky na týden zalité, vše zkontrolované. Stačí jen zamknout a jít. Ouha. Ve třídě zůstává jedno dítě. Do 15.00 je nikdo nevyzvedává. Mobily nejsou, pevnou linku nemají. Co teď? Navíc je to dítě z cizí třídy, která je zamčená a při ruce nemám dokumentaci s adresou. Jsem bezradná. V 16.00 hodin oblékám dítě, na branku připevňuji papír se sdělením, kde ho rodiče najdou a jdeme k nám domů.

Velké překvapení se doma nekoná. Nedělám to poprvé. Rychle dodělávám připraveného kapra, vše ostatní máme hotové od minulého dne. Ke stolu přidáváme další židli a pomalu se chystáme k večeři. Už je hodně hodin a děti se budou chtít s tatínkem podělit o radost z dárečků. Nu což, rychle přemýšlím, který dáreček dáme „našemu hostu“. V tom mě vyruší zvonek u dveří. Paní mi s pokusem o omluvu sděluje, že sice DNES měla VOLNO, ale musela dosmažit řízky, aby měli hezký večer... Dávám dítěti vanilkový rohlíček a se slovy JÁ NE je předávám matce. Dnes už si nevzpomínám, zda jsem ta slova řekla s otazníkem či vykřičníkem. Jisté je, že nakonec vše dobře dopadlo. My měli dobrý pocit i velmi příjemný podvečer.

Jak to bylo jinde, kdo ví…

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Antlová
Ta paní by zasloužila nechat dítě zrovna na vánoce tedy vědomě zapomenout ve školce.
Jitka Chodorová
Hanko,dobře si pamatuji,jak jsem dělávala na Štědrý den večeři podle služby mého muže,buď brzy zvečera,nebo se čekalo na poslední večerní vlak vlak,jestli přece jenom nepřijede,jako strojvedoucí nikdy nevěděl,kdy mu služba skončí a na Štědrý večer bývají některé vlaky odřeknuté. Já jsem sice byla taky u železnice,ale naštěstí jsem nemívala noční,tak jsem to snadněji zvládala,ale cizí dítě jsem u stolu nikdy neměla,hlavně,že nakonec vše dobře dopadlo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...