Jak jsme putovali kolem Labského náhonu
Foto: autorka

Jak jsme putovali kolem Labského náhonu

8. 6. 2020

Asi dva týdny po vyhlášení nouzového jsme se s manželem na sebe dlouze a významně podívali a řekli si, že takhle to dál nejde. Byli jsme zavření doma celé dny a zvítězila v nás potřeba jít ven, na vzduch, dýchat, chodit, hýbat se. A hned jsme vymysleli strategický plán.

Podíváme se pořádně na mapu okolí našeho města a probádáme místa, kde jsme ještě nikdy nebyli. Dokonce jsme si stanovili podmínky těchto výletů - budeme chodit pouze pěšky, budeme navštěvovat místa s minimem lidí a trasa by měla být kolem 10 km dlouhá. Nebudu vás napínat, nakonec jsme mapu studovali a chodili do terénu skoro denně. Samozřejmě ukázněně s rouškami. Nejenže jsme si dobře protáhli tělo, ale v prvních dnech jsme často nepotkali ani živáčka. A pěkných a dokonce nových míst v okolí Hradce Králové jsme během nouzového stavu objevili hned několik.

O některých našich vycházkách během nouzového stavu jsem už psala - třeba v článku Jak řeka Labe protéká mým životem. Voda v přírodě v jakékoliv podobě nás toto jaro lákala často, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že prozkoumáme tzv. Labský náhon. O jeho existenci jsme oba věděli, ale na vlastní oči jsme znali jen "kousky" tohoto toku v místech, kde protéká přímo městem. A tak jsme se rozhodli projít kolem něj od začátku až do konce.

Labský náhon je vlastně 10 km dlouhá uměle vytvořená strouha, která se odděluje z Labe u Předměřic a protéká přes okrajové čtvrti Hradce Králové směrem k jihu, kde se u Březhradu zase vlévá do Labe. Labský náhon byl uměle vytvořen začátkem 16. století, aby napájel Velký březhradský rybník (ten dnes už neexistuje). Do náhonu ústí i některé místní potoky a v minulosti tam byla svedena i říčka Melounka, aby tok posílila. Koncem 18. století tento náhon poháněl dokonce sedm mlýnů (Na nových, Na starých, Budín, Kydlinov, Valcha, Temešvár a Březhradský mlýn). Všechny mlýny zanikly až začátkem 20. století.

Naše cesta kolem náhonu nebyla vůbec jednoduchá, přesněji řečeno, často jsme nešli těsně podél náhonu, protože tam prostě  žádná cestička nevedla. Jen jsme ho sledovali z povzdálí. Ale ve volné krajině je dobře viditelný, většinou lemovaný stromy. Prvním větším objektem, který jsme při cestě potkali, byla odbočka kanálu na Kydlinov, která byla vybudována již v roce 1535. V místě odbočky jsou tzv. Panská stavidla, která jsou dodnes funkční. 

 

img-5756-1.jpg

Tzv. Panská stavidla na Labském náhonu 

 

dsc-0078-2-.jpg

Labský náhon u bývalého mlýna Kydlinov

 

dsc-0067-6.jpg

Dnešní statek Kydlinov

 

Voda z odbočky náhonu na Kydlinov se využívala pro pohon mlýna. Kousek za budovou se tato část náhonu vlévá do Labe. Druhá větev náhonu teče směrem na jih a protéká městskými částmi Plácky, Plotiště a Svobodné dvory. Vine se většinou mezi rodinnými domy a zahradami nebo v lukách a tekoucí voda příjemně doplňuje a osvěžuje prostředí. Charakter kanálu se mění po jeho vstupu do části města Kukleny. Původní tok je často spoután do pevných břehů, občas také mizí v potrubí pod komunikacemi. Ne všude je přístupný, někde je součástí veřejně nepřístupných pozemků. 

 

img-5755-2.jpg

Labský kanál sevřený v zástavbě v Kuklenách 

 

Labský náhon se ke své přírodní podobě vrací až v místech, kde opouští Kukleny. Tekoucí voda, nádherná zeleň, ticho, jarní příroda. Náhon je v těchto místech z obou stran lemován starými vrbami, jen vodník tu chybí.

 

dsc-0020-2-.jpg

Jižní část Labského náhonu  - po průchodu městem se vrací do přírody

 

dsc-0071-4.jpg

Labský náhon tekoucí vedle bývalého mlýna Temešvár.

 

dsc-0076.jpg

V místě, kde na náhonu býval mlýn Temešvár, je dnes rozsáhlý rekreační areál.

 

dsc-0069-4.jpg

A z tohoto místa se už náhon proplétá  loukami a remízky směrem do Březhradu, kde se vlévá zpět do Labe.

 

Při procházce kolem náhonu jsme měli dost času i na povídání, a tak nás v souvislosti s ním napadalo leccos. Třeba, kdo a jak určil, kudy ten kanál povede? Jak dlouho ho lidé kopali, než byl hotový? Kolik to stálo a kdo to financoval? Otázky, na které už asi nenajdeme odpověď. Ale shodli jsme se, že je dobré pro přírodu i pro člověka, že tu zůstal zachován i v době, kdy je jeho ekonomický přínos mizivý či nulový. V době, kdy začíná být problémem sucho, kdy konečně začínáme přemýšlet o vodě jinak.

 

Průběh naší procházky na mapě:

 mapy-8.png

 

Zdroj historických informací: wikipedie

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Tak to by se mi líbilo, hned bych se přidala a šla s vámi. Takové trochu dobrodružné výpravy mám ráda. Říčka Melounka, nikdy jsem o ní neslyšela, název nemá chybu :) Marie M., jak to, že jste ještě nikdy nevystoupili v Roudnici? :)
Alena Vávrová
Dík za hezkou i vlastivědnou procházku, Labský náhon a tuto část okolí Hradce neznám.
Martina Růžičková
Tak to musela být moc příjemná procházka. Hezky jste ji zdokumentovala. Slovně i fotograficky. A musím se přiznat, že mě nadchlo, že existuje říčka, která se jmenuje Melounka :-).
Soňa Prachfeldová
Moc pěkné, fotky bezvadné. Také mě napadá spousta otázek, když jdu krajinou, kde jdou jen pozustatky čehosi, jaké to kdysi bylo, jak se žilo a p..
Eva Mužíková
Vlaďko, Vaše články jsou vždy propracované, strhující. Místa o kterých píšete jsou mi známá, příbuzní bydlí nedaleko zmiňovaného Temešváru. Děkuji Vám.
Naděžda Špásová
Tuhle část Labe taky neznám. Jenom tu náš ústeckou k Mělníku. Hezké fotky.
Jana Šenbergerová
Moc hezky jste využili koronavirový čas. Opět jste potvrdili, že všechno zlé může být i k něčemu dobré. Taková zkušenost se dá využívat v jakémkoliv čase, tak ať se vám dobře objevuje dosud neobjevené a navštěvuje oblíbené.
Vladislava Dejmková
Já mám docela ráda mapy, nepodařilo se mi ale do této mapy zakreslit cestu jinak než pomocí tzv. vlastních bodů (mapy na Seznam). Víte někdo, jak to udělat lépe a přehledněji? Mapky bych také uvítala u všech příspěvků, které mluví o nějaké cestě odněkud někam. Lépe si to pak člověk představí.
Mell Nova
Moc hezké a máte můj velký plus, ve dvou se to lépe táhne, tak jen dál!
Zuzana Pivcová
To je zhruba tak dlouhá procházka, jako když jdeme v létě z Týna do Bechyně. Já znala jen kousek Labe u Mělníka, na návštěvě u Alči v Roudnici a pak jen z okna vlaku cestou do Německa. O Labském náhonu jsem nikdy neslyšela. Když vidím jeho tok jak v zašlých časech a pak si vybavím ústí Labe za Hamburkem, ani nemůžu pochopit, že je to stejná řeka. Díky za hezkou poučnou informaci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%