Výlet do Ploskovic
Úvodní foto: autorka. Další fotografie: Foto: Jan Zelenka a Věra Ježková

Výlet do Ploskovic

14. 6. 2020

Ploskovice se staly cílem našeho dalšího výletu za krásami Litoměřicka. Počasí nám přálo; bylo teplo, nebe téměř bez mráčku a vál příjemný vánek.

Můj průvodce prožil okamžik hlubokého zklamání při zjištění, že zámek se opravuje, a neuvidím ho tedy v celé jeho nádheře. Uznal ale také, že je to lepší, než kdyby dále chátral. I tak jsem ho viděla velkou část. Moc se mi líbil. Okouzlil mě i členitý park s řadou dekorativních prvků. Pávi nás většinou míjeli bez zájmu; pouze jeden dostál svému poslání a naparoval se jaksepatří. Prohlídku jsme zakončili opět u výborné kávy. Snažili jsme se, aby na fotkách pokud možno nebyly plachty, ohrady, míchačka a další předměty nezbytné při rekonstrukci budovy.

Zámek Ploskovice byl postaven v první čtvrtině 18. století jako letní rezidence velkovévodkyně Anny Marie Františky Toskánské. (Erb vévodů Toskánských je ten s nápisem; viz foto.) V polovině 19. století se stal soukromou rezidencí císaře Ferdinanda V. Habsburského. Po jeho smrti se ujal zámku císař František Josef I. Po vyhlášení československého státu v roce 1918 zde sídlilo ministerstvo zahraničních věcí. Od roku 1952 je zámek i park pod ochranou státní památkové péče, a tedy přístupný veřejnosti.

Zdroj: https://www.zamek-ploskovice.cz/

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Sláva nazdar výletu! :-)
Martina Růžičková
Hezky zdokumentovaný výlet. V Ploskovicích nás kdysi honil labuťák kolem kašny v parku. A je přímo neuvěřitelné, že moje maminka tam kdysi byla s třídou z gymnázia ubytovaná během chmelové brigády!
František Matoušek
Zámek v Ploskovicích jsme navštívili s manželkou asi před 10 lety. V ten den jsme se podívali i do nedalekých Litoměřic. Díky za připomenutí vzpomínky na tento den. Hezké fotografie.
Věra Ježková
Děkuji dalším. Je tam všude moc krásně; jsem ráda, že poznávám kraj mně dosud téměř neznámý. Co se týká historie, objekty si ráda prohlédnu zvenku. Jinak zastávám názor, že některé hrady a zámky jsou uvnitř všechny stejné. Kdybych mohla, některý bych si prošla bez průvodce, jenž by mi sděloval spoustu informací, které hned zapomenu.
Soňa Prachfeldová
Ploskovice jsou moc pěkné, Věrko je to krásný kraj že . Mám radost. že se zámek opravuje.
Marie Měchurová
Ploskovice jsem před lety navštívila. Když jsme si dělali piknik v trávě tak nás pávi okukovali. Natáčeli se tam i Básníci - díl s Hrušínským, jak pořád ten zámek maloval. Hezké fotky - děkuju za připomenutí.
Alena Tollarová
Mně dobře známé Ploskovice. O tom, že se začne s opravami, jsem četla. Pávů tam mají jako slepic na dvoře. Točila se tam fůra pohádek, např. má oblíbená Princ a večernice.
Eva Mužíková
Díky za další pozvání na výlet, tento zámek, jako mnohé jiné neznám. Nejsem milovník historie. Možná by mne zaujali ti pávi. Věrko, ten Tvůj " klobouk" na snímku u kašny se Jendovi povedl:)))
Eliška Murasová
Věrko, zámek krásný, pro mě velmi daleko, snad se někdy podaří. Díky za přiblížení.
Anna Potůčková
Krásné fotky od Vás obou! Škoda že nevyšly Litoměřice kvůli koronaviru, mohli jsme zámek vidět i v reálu

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.