Moje italské Vánoce

Moje italské Vánoce

18. 11. 2012

Když jsem začala žít v Itálii, byla jsem zvědavá, jak se u nich slavi Vánoce. Nevím jak v jiných regionech, ale tam, kde jsem se ocitla, nemají Štědrý den jako u nás, kde se pořádá tradiční slavnostní večeře s tradičními pokrmy a mnohde ještě lití olova, rozkrojení jablíčka, kapří šupina pod talířem a jiné zvyky. Když jsem chtěla pořádat Štědrý den po našem, zdálo se jim to zbytečné a divné, tak jsem se přestala snažit a přizpůsobila se. 

Jednou nás pozvali známí z vesnice na pochod s loučemi od kostela ke kostelu, pak spolu sousedé poklábosoli, popřáli si Buon Natale (hezké Vanoce) a šli si na chvíli domů odpočinout a pak se vrátili do kostela na půlnoční mši. Na první svátek vánočni se pokud možno sejdou rodiny k slavnostnějšímu obědu a dají si dárky. V Itálii by je měl správně nadělovat krbovým komínem Babo Natale (vánoční dědeček). Jenže málokdo má ještě krb, tak se prostě sáhne do skříně a je to. Vánoční stromečky sice mají jako dekoraci všude, ale hromadu dárků pod nimi nenajdete. Supermarkety nabízejí figuríny Babo Natale ve všech velikostech, a tak je často vidět jak "leze po balkonech" s rancem. Světelná blikající výzdoba je všude velkolepá. 

Na slavnostním obědě nesmí chybět těstoviny, nejlépe plněné ravioly, a trochu čočky, která přináší štěstí a peníze. Italské hospodyňky doma nepečou cukroví jako ty české. Kupují v supermarketech "panetone", což jsou přeslazené bábovky. Když někam jdete na návštěvu, jednu přinesete a jinou vám dají na cestu. Upekla jsem naše vanilkové rohlíčky a pracky a oni si je drobili do kafe jako sušenky - to je jejich oblíbená snídaně. Ale chutnaly jim. 

Tak vám řeknu, že ten náš český Štědrý den je mnohem krásnější a měli bychom si dát záležet, aby se ty tradice uchovaly a nezanikly. Znáte něco krásnějšího a zářivějšího než dětská očička u vánočního stromečku? Znáte krásnější vůni než je kombinace smrčku s vanilkou? Já tedy ne.

Soutěžní příspěvek

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Věrko,z vašich příběhů vím,že vy dokážete všechno a tak věřím,že i v Itálii,dokážete udělat aspoň kousek českých vánoc a nesmutnit.Přeju krásné Vánoce.
Zuzana Pivcová
Možná, Věrko, že tam ten vánoční stromek chybí, ale to, co jsi vylíčila, není tak špatné, naopak mi to připadá daleko srdečnější než mnohé komerční vánoce u nás. K čemu je hromada dárků, když chybí cit, když si na ty dárky někde musí i vypůjčit. Na Moravě to je možná ještě upřímnější, ale Praha si mě v tomhle ohledu moc nezískala.
Helenka Vambleki
Držím palečky, aby jste mohla i v Itálii dodržovat naše české tradice
Věra Sehnalová
Mate pravdu, kdyz uz musim byt v cizine, jsem vdecna aspon za spojeni s rodinou po internetu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...