Sklo je materiálem budoucnosti. Čím více použitého skla sesbíráme, tím více ušetříme surovin, energie a emisí
Ilustrační foto: vetropack.cz

Sklo je materiálem budoucnosti. Čím více použitého skla sesbíráme, tím více ušetříme surovin, energie a emisí

23. 6. 2020

Nikdy není pozdě dělat správné věci. Tak pokud náhodou ještě netřídíte sklo, je čas. Jaký jiný obal může donekonečna putovat z vašeho stolu do sklárny a zase nazpátek k vám, a pokaždé s jinou dobrotou.

Plastový ani papírový obal to není. Život skla může být nekonečný a jen na vás záleží, zda opravdu bude.  

Věc 1. Začněme od základu: sklo je úplně a donekonečna recyklovatelné. To znamená, že neexistuje žádný limit, kolikrát může být recyklované bez toho, aby ztratilo některou ze svých původních vlastností. Vaše praprapravnoučata by mohla pít vodu ze stejného materiálu, který jste kdysi použili na olivový olej, na zavařování marmelády, nebo z kterého jste jedli jogurt. Sklo je prostě jedinečné!

Věc 2. Třídění skla je snadný způsob, jak zvýšit svůj „zelený přínos“: pokaždé, když láhev nebo sklenici hodíte do kontejneru na tříděný odpad, ušetříte energie, suroviny a CO2 oproti tomu, když se vyrábí skleněná láhev od nuly. A to není všechno: když třídíte, pomáháte udržet životní prostředí čisté tím, že váš domovní odpad neskončí někde v přírodě nebo na skládkách.

Věc 3. Díky recyklaci skla se každoročně ušetří více než 12 milionů tun základních surovin, které se používají na výrobu skla.

Věc 4. Tady v Evropě nejsme v třídění skla žádná béčka: nejnovější údaje ukazují, že 7 z 10 lahví je využito pro recyklaci. Pomáhá nám k tomu vypracovaný systém umístění kontejnerů po celém kontinentu. Tak neváhejte, ještě zbývají 3 lahve.

Věc 5. Ne každý výrobek ze skla je vhodný k recyklaci. Například některé skleněné nádoby z varného skla, předměty vyrobené z křišťálu a zrcadel, plexisklo, žárovky, autoskla nelze recyklovat spolu s běžnými skleněnými obaly, protože obsahují přísady, které mohou zkazit kvalitu celé dávky recyklovaného skla.

Věc 6. Asi víte, že můžete třídit sklenice od jogurtů, pivní lahve nebo sklenice na olivový olej, ale napadlo vás, že i vaše parfémy a kosmetické nádoby jsou také recyklovatelné (tedy samozřejmě pokud jsou ze skla). Všechny skleněné flakony na parfémy, kosmetiku a léky tedy patří také do kontejneru na sklo.

Věc 7. Proč by se mělo házet sklo zvlášť do bílého nebo zeleného kontejneru? Pokud jsou rozdělené kontejnery k dispozici, je to ideální situace. Protože pro výrobu čirého skla lze použít jen střepy z čirého skla. Naštěstí existují moderní třídicí linky, které pomocí čidel rozeznají a pak oddělí bílé sklo od toho barevného.

Věc 8. Možná jste viděli logo "Zelený bod" na řadě obalů. Ale víte, co to vlastně znamená? Odráží to skutečnost, že za označený obal byl uhrazen finanční příspěvek organizaci zajišťující sběr, třídění a recyklaci obalového odpadu. Pozor! Nemusí to nutně znamenat, že obal je recyklovatelný.

Věc 9. Úspora energie recyklací jedné láhve odpovídá době svícení zářivkové žárovky po dobu 7 hodin a 8 minut.

Věc 10. Sklo koluje ve stoprocentně uzavřeném látkovém cyklu. Skleněný obal se může z kontejneru na tříděný odpad dostat zpět do regálu v obchodě už za 70 dní!

Z pohledu přírody a našeho zdraví je sklo materiálem minulosti, současnosti a budoucnosti. Čím více použitého skla sesbíráme, tím více ušetříme surovin, energie a emisí. Pohodlnost už není na místě. Ani ta, co ovlivňuje náš výběr, a ani ta, co omezuje náš způsob třídění.

 

Lenka Sládková

 

 

 

 

 

 

životní prostředí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Třídím opravdu poctivě. Ano, sklo je skutečně krásný materiál.
Jana Kollinová
Dovolím si zde vyzvat pana Nebuželského ke klání na téma Sklo materiál budoucnosti. Nechápu jeho hodnocení. Je to nespokojenost se zpracováním článku nebo je to odpor ke sklu? Pane, přijmete výzvu?
Danka Rotyková
Sklo je jednička i v naší kuchyni. Samozřejmě třídíme i sklo (musela bych se stydět, kdyby to tak nebylo), když už máme kontejnery na tříděný odpad u domu.
Marie Seitlová
Sklo je krásné, mám ho ráda a třídím.
Jana Kollinová
S radostí jsem četla příspěvek o skle, které se stalo mou nedílnou profesní i životní součástí. Miluji historii vzniku skla, obdivuji díla umělců mistrů sklářů, věřím v budoucnost skla, jako jednoho z nekonečně recyklovatelných užitkových materiálů. Dodnes si pamatuji skvělou reklamu: " To nejlepší patří do skla!"
Martina Růžičková
Sklo je obdivuhodný a krásný materiál. Také třídím.
Irena Mertová
Sklo je můj oblíbený materiál, je krásné, čisté. A třídíme už roky.
Mirek Hahn
Sklo je materiálem budoucnosti..... ale v současnosti jsou, bohužel, regály v sámoškách plné produktů v plastových obalech.
Zuzana Pivcová
Naše české sklo, historické i moderní, je krásné. Vzpomínám, že mě zaujalo sklo při exkurzi ve sklárně na Maltě, tam bych to nečekala. Užitkové sklo se ke mně dostane málo, vesměs nekupuji žádné lahve, ale pokud ojediněle ano, prázdnou lahev bych do směsného odpadu opravdu nehodila. To už je návyk.
Věra Ježková
Sklo mám moc ráda. Byla jsem na exkurzi v několika sklárnách. Třídím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.