Nesmysly v kosmetice, za které zbytečně vyhazujeme peníze. Některé z nich vás překvapí
Ilustrační foto: ingimage.com

Nesmysly v kosmetice, za které zbytečně vyhazujeme peníze. Některé z nich vás překvapí

25. 6. 2020

Minimalismus je trend, který proniká také do kosmetiky. Čím dál více žen přestává kupovat další a další kelímky či lahvičky s přípravky, které slibují, že vyhladí, omladí, zacelí, zvlhčí, vylepší. Tedy zbytečnosti, za které není třeba utrácet peníze. Tady jsou některé z nich.

Balzám na rty.
Tyčinka na rty se stala běžnou součástí našich životů, protože jsme podlehli sloganu, že rty je třeba neustále zvlhčovat. Mnohé balzámy však obsahují řadu chemických látek a alkohol, který  paradoxně pokožku na rtech vysušuje. Ale především, stejně jako balzám na rty poslouží jakýkoli mastný krém, vazelína, případně kapka olivového oleje. Takže, kdo má rád na rtech zajímavé vůně, které balzámy mají, je samozřejmě používat může. Kdo chce ušetřit a minimalizovat své zásoby kosmetiky, zařadí balzám do škatulky: zbytečnost.

Zacelovač roztřepených konečků vlasů.
Přípravků slibujících, že opraví, zacelí, tedy vylepší konečky vlasů, které jsou roztřepené, přibývá. Kadeřníci však mají jasno. Jediné, co pomůže vrátit vlasům zdravý vzhled, jsou nůžky. Roztřepený koneček je třeba ustřihnout, jeho máchání v čemkoli nepomůže. Výživný zacelovací balzám může na chvíli navodit pocit, že jsou vlasy vláčné a zmizela z nich suchost, ale zanedlouho jsou stejné, jako byly.

Krémy na různé části těla.
Jeden krém na tváře, další pod oči, třetí na krk a dekolt. Denní krém a noční krém. Pleťové sérum. Mléko na tělo. Další krém na paty a chodidla. Mnoho žen má na poličkách i deset druhů krémů. Pokud člověk netrpí nějakými kožními problémy a má normální pleť, je to naprostá zbytečnost. Opravdu se nic nestane, když si stejným krémem natřeme obličej, ruce i tělo. Neexistuje jediná vědecky podložená studie, která by potvrdila, že je třeba používat jiný krém na okolí očí a jiný na tvář. Navíc, kde je ta hranice, kde končí okolí očí a začíná tvář? Jde o nějaký milimetrový rozdíl, který bychom každý měli znát, abychom překročením této magické hranice nezpůsobili nějaký malér? Mnohem úspornější a rozumnější cesta je najít si krém, který nám vyhovuje, a ten používat, aniž bychom se trápili přemýšlením, kam patří a kam ne. Důležitější než je rozlišovat podle místa určení, je prozkoumat, z čeho jsou složeny.

Omlazující přípravky.
Je třeba si přiznat krutou pravdu. Nic z toho, co nese název omlazující, nás neomladí. Fakt ne. Může se jednat o přípravky, které vytvoří na tváři vrstvu způsobující, že se mladší jevíme opticky. Vrásky se zdají být méně viditelné. Je to podobné, jako když si uděláme kvalitní make-up. Ale ve skutečnosti jde o optický klam, vrásky či nedokonalosti na pleti samozřejmě zůstaly. Takže ano, některé kosmetické přípravky umějí vyvolat příjemný pocit vypnuté, hydratované či promaštěné pleti a cítíme se s nimi příjemně. To je dobře. Ale nikdy nikoho neomladí. I kdybychom si jich do tváře vetřeli kýbl, stále nám bude šedesát, sedmdesát, osmdesát. Spokojenější s nimi být můžeme, ale mladší opravdu ne.

Pěna na holení
Mnoho žen si nedovede představit holení nohou a jiných partií bez toho, aby použily pěnu či jiné přípravky určené k dámskému holení. Ve skutečnosti jde o další zbytečnou lahvičku na poličce. Naprosto stejnou službu poskytuje napěněný sprchový gel či mýdlo.

Pro řadu žen jsou výstavky nejrůznější kosmetiky v koupelnách a přeplněné kosmetické kabelky chloubou, radostí, běžnou součástí života. Není třeba se jí vzdávat, kosmetika je tu od toho, aby zpříjemňovala život. Je ale zbytečné si zoufat, že za ni utrácíme mnoho peněz, a být rozladěné, pokud si nějaký zaručeně omlazující, zacelující, zvlhčující a celulitidu vraždící přípravek nemůžeme dovolit. Velmi často je totiž skutečnost taková, že to všechno dokáže jen v reklamním sloganu.

kosmetika péče o pleť
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Osobně to zpochybňování naprosto chápu. Na kosmetice jsem v životě nebyla, maska je pro mě pojem, aby mě někdo nepoznal :-). Jak jsem níže napsala, obličej mi stačí umýt mýdlem a namazat indulonou. Nelíčím se, obličej mi zdobí pouze vrásky od úsměvu a troufám si říci, že i bez úprav v Zoneru, Ve skutečnosti vypadám o mnohem víc let mladší než na mých 71 a mohu potvrdit, že obzvláště od žen, je příjemné slyšet, jak dobře vypadám. I bez korejská masky Ariul :-)
Alena Tollarová
Dobře vím, že mi stejně nepomůže ani svěcená voda, přesto krémy 65+ používám - denní a noční. Nepoužívám stejný na den i noc už proto, že v denním je obsažen UV filtr. Bez tyčinky na rty nedám ani ránu, kolikrát mám rty tak suché, že je musím promáznout. A ráno bez opláchnutí obličeje studenou vodou si neumím představit, to bych se asi pořádně ani neprobudila.
Pavla Kropáčková
Samozřejmě, že vedle řady kvalitních produktů jsou i ty méně nekvalitní, nicméně všechny musí projít přísnými testy, aby se vůbec mohly vyrábět, takže nechápu, proč je tady kosmetický průmysl tak zpochybňován! Absolutně pak nesouhlasím s výrokem, že žádný omlazující výrobek neomladí, proboha, to snad psal nějaký chlap, aby nemusel dát manželce peníze na kosmetiku???? Pokud o sebe žena nepečuje a pak si jednou za rok namaže ten OMLAZUJÍCÍ krém z reklamy, zázrak se opravdu konat nebude. Po čtyřicítce však již začíná být znát, která žena se o sebe pravidelně stará a která ne, po padesátce pak mezi takovými ženami může být vidět rozdíl i deseti let. Osobně chodím 1x měsíčně na kosmetiku a v domácí péči si dávám masku 2x do týdne, taktéž nikdy nejdu spát bez důkladného odlíčení. Možná to většina žen neřeší, mně je však příjemné, pokud mi okolí hádá o řadu let méně :-). A pokud něco doopravdy omlazuje, pak jsou to korejská masky Ariul, neznám nic lepšího!
Jitka Caklová
Mně stačí, když mě Radek (manžel) protáhne Zonerem a vrásky jsou ty tam :-) :-) :-)
Hana Práglová
Zajímavé téma. Má babička si celý život umývala obličej jen studenou vodou.Celý život dřela doma,na poli,na zahradě Umřela v 94 letechObčas se natřela indulinou či niveou..Oblličej měla téměř bez vrásek.
Eva Kopecká
Poněkud odbočím....řada mých známých, o kterých si myslím, že v oblasti kosmetiky nejsou úplně neznalé, se mi přiznala, že pleťový krém nikdy nepoužívá na krk a dekolt. To mě docela šokovalo. Divily se, že ony tam mají řadu vrásek a já ne.....a jejich otázka....PROČ JSI MI TO NEŘEKLA DŘÍV.....mě tedy rozesmála. Já se mám starat? Ono bohatě stačí, že jim občas řeknu....tamhle mají slevy, budou končit. Která z mých blízkých známých mi to kdy oplatila....? Odpověď c je správně....ŽÁDNÁ. V dobré vůli té hrstce nejbližších napíšu SMS. Jednou mě jedna uzemnila natolik, že už to nedělám. Její otázka....no co ty pořád děláš, že jen litaš po obchodech....mě zamrzela hodně moc. Právě, že po nich chodím málo,že ony jsou taky zaneprázdněne....tak když se dá někde ušetřit...proč to nevyužít....lidi dovedou jednoho občas otrávit...to zase jo. Abych se vratila ke kosmetice....co zase mě štve...když si někdo přivydělává prodejem jistých značek,nemá ani vzorky, a vnucuje vám to svoje zboží....jsou toho plně drogerie....ale to jejich z katalogu,co v obchodě nemají, je to jediné nej a nej....to je rada našich osvědčených značek k ničemu?
Danka Rotyková
Také ohledně kupování krémů a další kosmetiky nic nepřeháním a nikdy jsem to ani nedělala. Abych pravdu řekla, vyznat se v takovém množství přípravků, mě vždy unavovalo. Je to podobné jako s tolika druhy sladkých a slaných tyčinek v supermarketech a dalších nedůležitých laskomin. Často jsem přemýšlela, kdo to všechno kupuje, určitě nejsem sama, koho to napadlo.
Margita Melegova
Nejak se netouzim omladit, resim jen suchou kuzi na telo detsky olej s azulenem a na oblicej Marynu, ta jedina mi vyhovuje a nezpusobuje mi alergii.
Jitka Caklová
Všechny "moudré" rady slouží pouze k tahání peněz z kapes. Obličej si myji mýdlem na jemné žínce a než kůže zaschne, ještě vláčnou od vody, namažu indulonou. Za ušetřené peníze si koupím něco, co je na mně vidět :-)
ivana kosťunová
Zajímavou informaci jsem získala od kosmetičky- denní a noční krém, kterým se mažu, a už se to pro mě stalo jakýmsi rituálem, něco jako čištění zubů, opravdu pomáhá , ale ne svým obsahem, ale tím, že dvakrát denně ten obličej při vtírání krému promasíruju. Manžel to glosoval slovy : kdybych tě dvakrát denně propleskl, vyjde to nastejno. :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.