Za sedm dní bude vše v pořádku. Postará se o to Garanční systém finančního trhu
Ilustrační foto: ingimage.com

Za sedm dní bude vše v pořádku. Postará se o to Garanční systém finančního trhu

18. 7. 2020

Od divokých devadesátých let se ve světě bankovnictví mnohé změnilo. Hlavní důraz je kladen na to, aby při pádu banky nenastala lidem nějaká újma. O to se stará zákonem zřízený Garanční systém finančního trhu.

Ze zákona jsou všechny vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách pojištěny, a to až do výše ekvivalentu 100 000 euro, tedy zhruba 2,6 milionu korun. To se hodí vědět ve chvíli, když by některá z finančních institucí zkrachovala. Teď už to ale naštěstí není tak běžné jako dříve, svět bankovnictví je totiž přísně regulován.

Pokud by došlo ke krachu banky, stavební spořitelny nebo družstevní záložny, dozvíte se to hned z médií. Kdybyste náhodou patřili mezi její klienty a měli v ní uloženy své úspory, nemusíte se bát. Do sedmi pracovních dní se zase ke svým penězům díky Garančnímu systému finančního trhu dostanete.

Garanční systém hned po krachu instituce určí banku, která vám vaše vklady do 7 pracovních dní vyplatí. Stačí, když budete sledovat sdělovací prostředky. Tam se dozvíte, která banka a její pobočky budou vklady vyplácet.

Po 7 pracovních dnech od krachu banky se vydáte na určenou pobočku vyplácející banky. Tam předložíte průkaz totožnosti a budete si moct vybrat, zda vám v bance váš vklad vyplatí hotově, anebo převedou na jiný či nový účet. Za to, že se vám vaše vklady vrátí, neplatíte žádné poplatky ani nenesete žádnou spoluúčast. Čas na to, přijít si pro výplatu svých vkladů, pak máte po dobu tří let od začátku výplaty vkladů ze zkrachovalé banky.

Zajímá vás více? Podívejte se na web Garančního systému – www.gsft.cz.

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Stačí mi přečíst "Garanční systém finančního trhu" a napadá mě jediné - čínština. Je pro mě stejně nepřehledná a nesympatická, i když některé peníze podobně jako čínské znaky zaujmou svou uměleckou podobou. Zřejmě jsem se narodila do nevhodné doby, nebo jsem naprosto nevhodná pro tuto dobu. Jsem moc ráda, že mám vedle sebe člověka, který si s financemi poradí i za mě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.