Kůrovcové smutnění
Foto: autorka

Kůrovcové smutnění

2. 7. 2020

Také jste smutní z toho, v jakém stavu jsou dnes české lesy?

Já moc. Lesy miluji, ty smrkové zvlášť. Bohužel v poslední době potkávám většinu smrků napadených kůrovcem, paseky místo vzrostlého lesa, dřevorubce s pilami, hromady klád, traktory svážející těžké kmeny, rozježděné lesní cesty, obří nákladní auta naložená dřevem...

V lesích, které v minulých letech oslabilo sucho a vichřice, probíhá nejhorší kalamita v historii českých lesů. Snad letošní chladné a vlhké jaro omezí množení nebezpečných brouků a pomůže tak lesníkům situaci zvládnout.

Na vykácených místech naštěstí vznikají oplocenky s nově vysázenými stromky - jedlemi, borovicemi, listnáči i smrky. Doufejme, že z nich jednou vyrostou nové, krásné a zdravé lesy. Držím palce jim i starým smrkům, které zatím nákaze odolávají.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Zdeni, díky. Snad bude mít nová generace stromů větší štěstí. Hlavně, že se všude opravdu sází.
Zdenka Jírová
Mně je z toho kácení napadených stromů moc smutno. Miluji les, i jednotlivé stromy v naší Zámecké zahradě. Poslední roky se v ní mnoho stromů muselo vykácet, já je lituji, pamatuji si je celý život a zrovna včera jsem objevila další pařez po starém stromu. Utěšilo mne, že se ale vysazují nové, které budou těšit další generace. nemám ráda dřevorubce a zvuk pily. Je mi z toho až úzko, i když vím, že někdy je to nutné.
Jitka Hašková
Je to smutné, ale zažila jsem daleko horší stav lesů v 70. letech v Krušných horách.
Soňa Prachfeldová
Věřím, že dojde zase k obnovení krásných lesů. Příroda je mocná a když my lidé ji budeme více vnímat bez násilností ...
Alena Vávrová
Také je mi smutno, kdykoliv projíždím naším Máchovým krajem a vidím holiny tam, kde stávaly borové a smrkové lesy. Stromy napadené kůrovcem dílem popadaly pod nápory častých vichřic a orkánů a dílem pod pilami lesníků. Kolem jezera a Bezdězu se ty polomy pokud možno okamžitě odtěžily a např. naše Městské lesy sotva stačí dělat něco jiného. Nově vysazené stromky zase likviduje sucho a pokud nejsou v oplocence, nebo chem. ošetřené, také lesní zvěř. Je to běh na dlouho trať.
Jan Zelenka
Bylo to i dříve a lesy se z toho z velké části vzpamatovaly. Věřme, že se vzpamatují i nyní. Bohužel velká část lesů je v privátních rukou a tam se vesele kácí. Hlavně zdravé stromy. Nese to velké zisky. Ta současná demokracie by měla mít i nějaké mantinely.
Marie Doušová
Smutný pohled na lesy napadené kůrovci, ale věřím , že se lesy zase obnový a budou dělat radost našim vnukům a vnučkám.
Martina Růžičková
Snad si teď lidé uvědomí, že se o lesy musí pořádně starat a ne je jen využívat pro zisky z těžby dřeva.
Zuzana Pivcová
Je to opravdu smutné. Pamatuji si, jak jsme jednou v polovině 80. let jeli autobusem do NDR a já viděla zničené lesy v Krušných horách, Kde však byl tehdy ještě kůrovec! Mně ale loni stačil i vstup do lesa v Týně nad Vltavou. Následky vichřic, polomy, tím kouskem lesa se nedalo jít. Nikdo se o ty padlé velikány nestaral.
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji za odezvu. Můžeme těm našim lesům společně držet palce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%