Jak vybrat správnou sekačku
Benzinová rotační sekačka G 48 TBR Allroad Plus 4 má pevné ocelové šasi.

Jak vybrat správnou sekačku

3. 7. 2020

Tráva roste jako z vody a zvuk sekaček je slyšet ze všech zahrad. Po prvním sekání ale dost možná zjistíte, že přišel čas poohlédnout se po novém stroji. Pokud si nejste stoprocentně jisti, jak správně sekačku vybrat, přinášíme vám pár tipů.

Hned na začátku byste si měli říct, jaké máte na stroj nároky i jaké jsou vaše finanční možnosti. Je potřeba si také vyhodnotit, jak často budete sekat, jak velkou plochu a zda by se vám více hodil model elektrický, benzinový nebo AKU. Určitě je ideální zajít do specializované prodejny, sdělit své představy prodejnímu technikovi a s jeho pomocí vybrat nejvhodnější stroj.

Rotační sekačku můžete vybírat podle pohonu (elektrické, benzinové nebo AKU), výbavy (možnost nastavení rychlosti pojezdu, elektrický startér, systém vertikálního skladování, velká kola atd.), ale i materiálu, z něhož je vyrobeno šasi. „Ocel či slitiny hliníku jsou logickou volbou u velkých pojezdových strojů, používaných na rozlehlých pozemcích. U bezpojezdových modelů určených na menší plochy udělá lepší službu lehké šasi z kvalitního plastu,“ říká Martin Suchý, produktový manažer společnosti Mountfield.

 20180608-TWP_3683_eRGB_web.jpg

Elektrická sekačka EL 4800 PD BW je top modelem mezi elektrickými sekačkami. Komfort při sekání umocňuje pojezd a nadstandardní příkon elektromotoru.

Elektrická, benzinová nebo AKU?

Elektrická sekačka je vhodná k sekání menších a méně členitých pozemků, na kterých máte zajištěn přívod elektřiny. Je nenáročná na údržbu, dobře ovladatelná, má nízkou hmotnost, její provoz je poměrně tichý a ekologický. Elektrické sekačky mohou oslovit také nižšími pořizovacími náklady v porovnání s většinou benzinových modelů.

Benzinové stroje jsou vhodnější na sekání větších ploch, ty se silnými motory bez problémů zvládnou práci v členitém terénu a poradí si i s vyšší a hustší trávou. Moderní čtyřtaktní motory se vyznačují dlouhou životností a snadnou obslužností. Vyšší komfort sekání ještě zvyšuje pojezd, díky němuž je práce opravdu snadná.

 20170531-BRI_4708_web.jpg

Benzinová sekačka SP 535 BW EL 4S disponuje vysokým standardem výbavy, jako je například 4rychlostní převodovka a startování pomocí tlačítka.

 

Čím dál oblíbenější jsou AKU rotační sekačky, které pohání dobíjecí Li-Ion baterie. Spojuje se v nich tichý, ekologický provoz a jednoduchá údržba elektrických sekaček s výkonem, dynamikou a pohybovou nezávislostí benzinových strojů.

Nemusíte do nich dolévat benzín ani olej a zároveň vás nijak neomezuje kabel. Prostě jen vložíte baterii, zmáčknete tlačítko a můžete sekat. Některé AKU sekačky jsou součástí řad, kde si baterii dokupujete zvlášť, ale můžete ji použít hned pro několik různých strojů. Obrovská poptávka po AKU strojích navíc v poslední době výrazně snižuje jejich ceny.

 

20190723-_IMG7690_eRGB_web.jpg

Výkonem, šířkou záběru 46 cm, kovovým šasi a bohatou výbavou připomíná AKU rotační sekačka Greenworks GD40 LM46 SP 40 V výkonné stroje benzinové, náklady na provoz jsou přitom několikanásobně nižší.

Výbava a komfort

Značkoví výrobci sekaček se v dnešní době snaží, aby jejich produkty přinášely svému majiteli kromě bezchybných pracovních výkonů také co největší rychlost a komfort při práci. Proto každý rok přicházejí s řadou vychytávek. Jedná se například o regulovatelný pojezd, který už je dnes běžným standardem. Top modely disponují i několikarychlostní převodovkou pro ještě lepší nastavení rychlosti.

Další oblíbenou funkcí je startování jedním tlačítkem díky systému InStart, což ocení zejména starší lidé nebo ženy. „Velmi praktický je rovněž sytém 4v1, který nabízí u jediného stroje čtyři způsoby, jak naložit s posekanou trávou: sběr do koše, mulčování, zadní odhoz a boční odhoz,“ říká Martin Suchý z Mountfieldu.

Ke komfortu sekání přispívají i silné motory, velká kola pro optimální pohyb v terénu, nastavitelná madla s rychloupínacími šrouby pro snadnou montáž i demontáž či optická signalizace zaplnění koše.

Záleží jen na vás, do čeho půjdete. Výběr je opravdu široký.

Více informací najdete na www.mountfield.cz

zahrada
Hodnocení:
(5.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Sekačku z Mountfieldu už máme a jsme s ní spokojeni.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%