Země česká, domov můj
foto: pixabay.com

Země česká, domov můj

4. 7. 2020

Země česká, domov můj.... nejsou jen slova naší hymny.

Zamyslete se, co pro každého člověka tato slova znamenají. Pro někoho možná jakési klišé, pro mě znamenají, že na této krásné planetě Zemi mám skutečně svůj domov. Někam patřím, a to bez ohledu na to, co se mi zde líbí a nelíbí. Nic na světě není dokonalé, ale naše krásná země má tolik přírodních krás, historických objekfů, kouzelných míst, že to vše člověk nemůže ani obsáhnout.

I když dnešní doba otevírá hranice do světa všem, kdo chtějí vidět daleké kraje, moře, vysoké hory, historii druhých národů a další zajímavosti, bylo by možná dobré dát nějakým mladým tento kvíz. Možná bychom užasli na jejich znalostmi, nebo spíše neznalostmi...Za mých mladých let a s dobrou učitelkou zeměpisu jsme měli vcelku dobré znalosti, ale dnes?

Naše země, ač malá, je svojí rozmanitostí značně vyhledávou destinací pro cizince. Není divu, nemohou se vynadívat na její krásu, památky, přírodní scenérie kolem a což další místa - Praha, Karlštejn, Koněpruské jeskyně, Macocha, Sněžka, Šumavská jezera, České Švýcarsko, Lednice, Hluboká, Pálavské vrchy, Jeseníky a další a další. Všude je kolem nás tolik krás, jak přírodních – jezera, řeky se svými krásnými zákoutími lemovanými skalami, přehradami, tak i nespočet krás architektonických  - hrady, zámky, zříceniny, města i vesničky s krásnými chrámy i kostelíky a hlavně, u nás je tak husté osídlení, že nemusí nikdo jezdit daleko. Téměř na každém kroku je cosi zajímavého ke zhlédnutí a k fotografování. Ze všech míst na návštěvníky dýchne historie a genius loci daného místa. I když tatáž místa navštívíte třeba po třetí, máte pořád stejný pocit. Ty historické, majestátní stavby mají zvláštního ducha, který ani za tisíciletí z nich nezmizí.

Malý kousek planety Země, od nepaměti střeží tu krásu nebeskou, která se dnes nazývá Česká republika, naše státní hranice.Na tomto malém území se snoubí hory s vrchovinou a úrodnými nížinami, řeky pramenící v horách svými koryty protínají celé naše území, jiné menší se vlévají do těch větších, aby pak na hranicích jako majestátní toky opustily naše území a vydaly se směrem k moři. Nádherné pískovcové útvary, krasové jeskyně, propasti, vřídla s minerálními vodami, hojnost rybníků, přehrady a ke všem těmto přírodním krásám přibydou tvrze, zříceniny i hrady, zámky, mnohé z nich se tyčí na skalních výběžcích nad toky řek nebo nad skvoucími se hladinami přehradních jezer. Nádhera měnící se ve všech ročních obdobích.

Dá se říci, že krom těchto přírodních a architektonických krás je zde i život oproti jiným zemím klidnější a snad i relativně bezpečnější. Prozatím....

Tak trochu jsem vám připomněla krásy naší země, jak je vnímám já, a vás bych ráda pozvala k malému kvízu o zajímavostech naší země, našeho domova.
Zkuste odpovědět na dané otázky. Ne vše je tak jednoduché.

Hodně zdaru a krásné letní dny....

https://youtu.be/Ax79vUFQe94

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Hani, zamýšlet se nemusím. Při svých cestách po Evropě jsem si uvědomovala, že jsem Středoevropan, který ke štěstí nepotřebuje ani, pro mnohé tolik lákavé, moře. Cítím spojení s Evropou a svou rodnou zemí; nelákají mě mimoevropské kultury. Neumím si představit, že bych žila jinde, i kdybych třeba neměla jazykovou bariéru. Kvíz jsem nedokončila, nikdy jsem nebyla moc dobrá v zeměpise. :-)
Naděžda Špásová
Pravčická brána mi leccos připomněla, mám na ní hezké vzpomínky. Souhlasím s tebou, že není třeba za krásou cestovat bůhví kam, u nás je spousta krásných míst, které stojí za návštěvu. Kvíz jsem zatím nedělala. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.