Jak si udělat v důchodu radost
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak si udělat v důchodu radost

13. 7. 2020

Jednou z výhod stáří je, že máte konečně čas na spoustu věcí, které jste dříve kvůli práci nebo rodinným povinnostem nestíhali. A tak vězte, že právě teď je ten správný čas vrhnout se do nového dobrodružství!

Máme pro vás pár tipů, jak chytnout tu správnou druhou mízu a přitom si nezadělat na malér.

Parťák do pohody i nepohody
Máte rádi zvířata a dosud jste váhali, jestli si nějaké domů pořídit? Běžte do toho! Chlupatá zvířecí koule, která se přitulí nebo vás rozesměje svým skotačením, když je vám ouvej, je ta nejlepší terapie. Nemusíte si rovnou pořizovat bernardýna, ale i menší pejsek, kocour nebo fretka vám mohou přinést do života trochu nefalšované zvířecí radosti. Pokud se bojíte, že by se péče o nového člena rodiny stala spíš povinností než zábavou, zajděte do prodejny chovatelských potřeb a proberte s odborníkem, které zvíře pro vás bude ideálním parťákem.

Naučte se vařit speciality
Je všeobecně známo, že babičky připravují ty nejlepší buchty pod sluncem a jejich svíčková je nějakým záhadným způsobem vždycky lepší než od profesionálních šéfkuchařů. Pokud ale chcete svá vnoučata opravdu překvapit, zkuste jim připravit nějakou zahraniční specialitu, která všechny hodovníky u nedělního oběda přenese z vaší chalupy na druhý konec světa. Co třeba thajské kari s rýží nebo řecká musaka s lilkem? Nebo jen rychlá, ale přitom luxusní smažená americká křidýlka? Fantazii se meze nekladou! Pozor ale na běžné kuchyňské katastrofy, jako je zapomenutý pokrm v troubě nebo vylití oleje do odtoku, které vyřeší jen profesionální čištění odpadu.

foto k clanku_2.jpg

FOTO: Ikea

Džungle přímo u vás doma
Pokud jste milovníci zahrádkaření, pak jste už určitě mnohokrát zatoužili po vlastní květinové nebo zeleninové zahrádce. A možná si myslíte, že v paneláku nebo v bytě se vám toto přání nemůže splnit. Ani to ale není nepřekonatelnou překážkou. Spoustě rostlin se daří i v omezených podmínkách na parapetech, balkonech nebo lodžiích. Chce to jen vybrat správnou odrůdu, truhlíky a zeminu. Pokud nemáte na balkoně vhodné podmínky, můžete si pomoci menší rekonstrukcí spojenou se zasklením lodžie. Poté můžete na balkon nanosit i hezký zahradní nábytek s poduškami, spoustu květin a nakonec si tam budete připadat jako na opravdové zahrádce.

foto k clanku_1.jpg

FOTO: Ikea

Čajové sedánky či karetní turnaje
Pokud patříte mezi společenské tvory a neradi posedáváte sami doma před televizí, zkuste naplánovat a zorganizovat nějakou akci pro své známé. Může to být třeba zahradní turnaj v pétanque, čajový dýchánek se sladkostmi nebo pravidelná odpolední partička mariáše. Nezáleží na tom, jakou aktivitu zvolíte, stačí pozvat pár známých, připravit stůl, židle a občerstvení a uvidíte, jak rychle vám najednou bude plynout čas. Pokud si nechcete celou sešlost nastěhovat do obýváku, můžete uspořádat zahradní slavnost pod pronajatým party stanem. Na čerstvém vzduchu a pod ochranou před přírodními živly vám bude hej.

Tak do čeho se toto léto pustíte vy?

aktivní senioři vybavení bytu zahrada
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Hezky jsem si početla, ale mám zcela odlišné představy o radostech v důchodu, a navíc, Praha je příliš daleko, i kdybych chtěla některé služby využít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%