O xenofobii s úsměvem XIII: Němci
Foto: autorka

O xenofobii s úsměvem XIII: Němci

13. 7. 2020

Nacionalizmus a identita

Předem varováni aneb „Nám je to buřt!“ zde neplatí!

Tradičně vnímáni jako národ robotů s hranatými čelistmi, jejichž řeč zní jako něco zlého, co se ozývá z drenážní šachty, jejichž automobily překonají všechny ostatní a jejichž fotbalový tým jen málokdy prohraje – Němci se zdají být nezdolní.

Za touto fasádou se však skrývá národ, který je evidentně nejistý a který nejen, že neví, kde je a kam kráčí, ale ani, jak se sem vlastně dostal. Při hledání záchrany před nejistotami světa se na jedné straně spoléhá na pořádek, na systém, na stát a na Evropskou centrální banku – a na druhé straně nachází útočiště v pocitech úzkosti duše, v psychoanalýze a vysoké kultuře.

… Žádný jiný národ nemá silněji vyvinutý smysl pro to, že je důležité dobře vycházet s ostatními. Tolerance není jen přednost, je to přímo povinnost.

Jak je vidí ostatní

Emoce, které Němci vyvolávají v jiných, oscilují mezi obdivem a obavami. Jsou nazíráni jako schopní, posedlí sami sebou, arogantní a panovační – sečteno a podtrženo až příliš dobří ve výrobě a financích.

Například Britové si mohou o Němcích myslet, že se jim nedostává předností jako je rezervovanost a sebeovládání, ale vždy obdivují jejich důmysl a důslednost a tak trochu si představují, že ze všech Evropanů jsou jim Němci nejblíž. … Francouzi chovají vůči Němcům nedůvěru s jistým stupněm nenávisti a obojí se snaží držet pod kontrolou projevem kamarádství. … Z pohledu Rakušanů jsou Němci dobří jen tehdy, když jsou hodně daleko – nejlépe za Atlantikem nebo ještě dál. I když uznávají, že mezi Vídní a Berlínem existuje jakási kulturní příbuznost, mezi nimi a jejich nejbližšími sousedy Bavory naprosto žádná spřízněnost neexistuje.

Jak vidí druhé

Němci všeobecně Angličany zbožňují a v minulosti trpěli neopětovanou láskou. … Němci se na Brity dívají jako na velmi milé a povětšinou neškodné lidi. Skoro až německé. Obdivují Američany pro jejich (neněmecký) ležérní pragmatismus a zároveň je nemají rádi pro jejich (neněmeckou) povrchnost. … Francouzi jsou obdivováni pro sofistikovanou civilizaci a litováni pro podřadnou kulturu. … Jediný národ, který z hlediska Němců má neoddiskutovatelnou superioritu teutonských ctností, jsou Švýcaři. Žádný Němec nebude oponovat jejich nadřazenosti v oblasti pořádku, dochvilnosti, pracovitosti, čistoty a důkladnosti.

Jak vidí sebe samé

Všeobecně lze říci, že sebe Němci pokládají za skromný, povětšinou obyčejný druh lidí. … Nejsou chamtiví, neočekávají, že dostanou něco za nic, a své účty platí včas. Prostý, poctivý Volk. Sebe samé pokládají za romantiky … Uvnitř každého Němce dřímá kousek divoce vlasatého Beethovena, prodírajícího se lesními hvozdy, slzícího nad západem slunce a potýkajícího se s nepřemožitelnou nemožností vyjádřit nevyjádřitelné. Toto je ona Velká Německá Duše, jejíž nepřehlédnutelné předvedení je naprosto nezbytné pokaždé, když se Umění, City a Pravda stanou předmětem diskuse. … Sami sebe hodnotí jako pracovité, pečlivé, spořádané, spolehlivé a metodické.

Jak by chtěli být viděni

Němci touží po tom, aby byli ostatními chápáni a oblíbeni, ale ve skrytu duše jsou pyšní, že se tak nikdy nestane. Koneckonců, jak by mohli nějací outsideři chápat tak složité, hluboké a citlivé lidi, že? … Dobrý Němec projevy své Weltschmerz (bolesti světa) neskrývá a neporozumění mu skutečně nevadí.

Charakter

Jak je důležité býti ernsthaft

Život v Německu je vážná záležitost, stejně jako všechno ostatní. … Němci silně nesouhlasí se vším, co je nevážné, neuctivé, nahodilé. Šťastná náhoda není pojem, který by měli ve svém jazyce. Důvodem je to, že takové záležitosti nejsou ernsthaft, tedy vážné. … Celkově vzato si Němci nechají raději ujít i dobrý vynález, než aby přiznali, že kreativita je náhodný a chaotický proces. Protože život je ernsthaft, řídí se Němci pravidly. … Němci nesnášejí porušování pravidel; to může činit život poněkud obtížným, protože platí pravidlo, že vše, co není výslovně povoleno, je zakázáno.

Pořádek

Němci jsou pyšní na své schopnosti, organizovanost, disciplínu, čistotu a přesnost. Jsou to známky, že existuje Ordnung – pořádek, který neznamená jen upravenost, ale také správnost, přiměřenost, vhodnost a řadu dalších dobrých věcí. Žádná jiná fráze nezahřeje srdce Němce tolik jako „alles in Ordnung“, což znamená, že vše je v pořádku, že vše je, jak mý být. Kategorické nařízení, kterému žádný Němec neunikne, je „Ordnung muss sein“, tedy „pořádek musí být“!

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována. Autoři jsou Němci.

Literatura: Zeidenitz, S., Barkow, B.: Xenofobní průvodce. Němci. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009. Foto: z publikace, s. 6, upraveno.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Asi bychom si moc nerozuměli. Já a ordnung, to nejde moc dohromady. :-) Bude to asi jako s kterýmkoliv jiným národem - lidé jsou různí, ale tvé články, Věrko, jsou všechny stejně zajímavé.
Jan Zelenka
Moc pěkná a přesná charakteristika. Dalo by se mluvit ještě o dalších, i negativních rysech německé povahy, ale to by se do tohoto článku moc nehodilo. Pěkně zpracované, Věrko.
ivana kosťunová
Já jsem vždy Němce vnímala jako hlučné, nevychované, rozpínavé, s absencí vkusu a kuchařského umění. Teprve po r. 89, když se uvolnily hranice, jsem svůj názor maličko poopravila a vlastně i tento článek mě inspiruje k dalšímu zamyšlení nad touto otázkou.
Zuzana Pivcová
Díky svému zaměstnání, ať už němčinářky nebo archivářky v souvislostí s dokumentací z II. světové války, jsem poznala Němců opravdu hodně, ale byla to určitá společenská vrstva. Zpočátku občané NDR, od 90. let pak převážně občané bývalé NSR. O německé minulosti se mi opravdu vyjadřovat nechce. K jednotlivcům od nás se vesměs vždy chovali dobře, ale celkový postoj k naší zemi je přece jen dodnes ovlivněn nestráveným pocitem křivdy z "vyhnání", zatímco vinu na opačné straně si chce připustit nálokdo. Až do nedávna byla němčina vesměs nedotčená anglickými, jinde ve světě rozšířenými názvy (televize, rádio, telefon, kosmos atd). To už dnes neplatí. Němci, alespoň starší generace, jsou milovníky klasické hudby a literatury, ale i antického umění (což se projevovalo i v umění Třetí říše). A patří k velmi nadšeným turistům. Víc se do debaty raději pouštět nebudu. Díky, Věrko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...