Zadlužení lidé se hádají častěji než ti bez závazků. Dluhy nejvíce rozvracejí soužití mezi generacemi
Ilustrační foto: ingimage.com

Zadlužení lidé se hádají častěji než ti bez závazků. Dluhy nejvíce rozvracejí soužití mezi generacemi

20. 7. 2020

Nervozita, konflikty a hádky. To jsou jevy, které provázejí život rodin, které mají dluhy. Jde o hádky partnerské, ale i mezigenerační. Dluhy velmi často rozvracejí soužití mezi dospělými dětmi a jejich rodiči i prarodiči.

Více než sedmdesát procent penzistů přistupuje k hospodaření tak, že si ze svého důchodu odloží peníze na pravidelné platby, poplatky a utrácí jen zbytek. Ovšem dvě pětiny seniorů zároveň splácí nějaký úvěr či půjčku, kterou si nesou ještě z doby, kdy pracovali. Přesto jsou právě lidé vyššího věku v přístupu k hospodaření výrazně zodpovědnější a rozumnější než generace jejich dětí a vnoučat. V seniorských domácnostech mnohem méně dochází k hádkám kvůli financím mezi partnery, zatímco u mladších manželských párů je to jev velmi častý. Vyplynulo to z několika aktuálních průzkumů.

„Jsem smutná z toho, že se moje vnučka se svým partnerem neustále hádá kvůli peněz,“ vypráví jednaosmdesátiletá Věra. „Vůbec nechápu jejich systém hospodaření. Měli svatbu. Velkou svatbu. Bylo to krásné, ale pak mi vnučka řekla, že se tím vydali ze všech peněz, co měli a teď začínají od nuly. Přitom si vyhlížejí domek, v nájmu v paneláku prý rozhodně bydlet dlouho nechtějí. Když jsem se zeptala, za co si ten domek koupí, koukala na mě jak vyoraná myš. Pak řekla, že je přece normální si vzít hypotéku. Později z ní vylezlo, že mají i auto na splátky. Jsou krátce po svatbě a už se často hádají. Dcera říkala, že ví, že jsou nervózní, protože mají větší výdaje než příjmy. No já to vůbec nejsem schopna pochopit. Já byla celý život zvyklá, že jsme si dovolili jen to, na co jsme měli. Hádali jsme se s manželem kvůli různých věcí, ale kvůli financím nikdy ne. Prostě jsme oba věděli, kolik vyděláme a co z toho můžeme pořídit, takže nebylo co řešit,“ vysvětluje.

„V mnoha rodinách dochází k hádkám kvůli financím,“ říká Jana Žaludová, mluvčí společnosti KRUK, která mimo jiné pomáhá lidem, kteří mají problémy se splácením dluhů. „Často jde o rodiny, jejichž příjem pochází z dávek sociální podpory a úřadů práce, ale velmi často dochází ke konfliktům i v domácnostech, jejichž zdrojem příjmů je samostatná výdělečná činnost, podnikání. To je velkým zdrojem nervozity a konfliktů. Ovšem jen výjimečně dochází kvůli financím k hádkám v domácnostech seniorů – penzistů,“ vysvětlila výsledky průzkumu, který si společnost na toto téma zadala. „Problémy jsou jen v domácnostech seniorů, kteří si přinesli do penze dluhy z dřívějška, případně dluží za děti či vnoučata. Spoléhají na dohodu s nimi, že budou své závazky splácet, jenže často je pak realita odlišná a dluhy zůstanou na seniorech,“ dodala.

Z různých průzkumů vyplynulo, že současná mladá generace je při zacházení s financemi rozhodně lehkomyslnější a odvážnější než jejich rodiče a prarodiče. A také jsou mladí lidé  větší tajnůstkáři, individualisté. Pryč je doba, kdy muž přinesl z práce výplatu, společně s manželkou ji rozdělili na hromádky a dohodli se, co za to koupí a co uloží. Takový jev je výjimečný, v mnoha párech jeden ani neví, kolik ten druhý přesně vydělává.

Z průzkumu agentury Ipsos vyplynulo, že téměř pětina Čechů má tajný účet, o kterém jejich partner či partnerka nemá tušení. Podobná situace vyplynula i z celoevropského průzkumu, kdy tři z deseti Evropanů uvedlo, že svého partnera či partnerku neinformuje pravdivě o své finanční situaci.

„Můj otec není schopen pochopit, že dnes se hospodaří jinak, než bývalo běžné za jeho mládí. My si chceme život užít, ne ho prožít v paneláku jako on,“ říká pětatřicetiletý Petr, který má domek na hypotéku, auto na leasing, splácí spotřebitelský úvěr a vlastní tři kreditní karty, ze kterých platí běžné výdaje. „Když nám přijdou výplaty, vždy se ženou zalepíme, co je třeba a pak si zase normálně žijeme. Něco málo odkládáme, to ano. Ale nemíním živořit jako naši, pro které byla největší hitparáda, když si vyjeli se starou škodovkou a stanem na přehradu. Díky, nechci,“ vypráví Petr. Zároveň připouští, že téma peníze je zdrojem neshod nejen mezi ním a tátou, ale také mezi ním a jeho partnerkou. „Ale to jen tehdy, když zrovna zjistíme, že jsme to trochu přepískli a třeba nemáme na leasing,“ říká.

Jedním z výsledků zmiňovaného průzkumu je, že dvaadvacet procent zadlužených párů se často hádá. Hodně často a jde o hádky zlé. Naopak v případě rodin, které dluhy nemají, přiznalo ostré partnerské hádky jen osm procent.

Zkrátka, dluhy, které přerůstají přes hlavu a dlouhodobá schopnost nehospodařit správně, jednou doženou každého, kdo si je pustil do života. Současná seniorská generace je v tomto směru ve velké výhodě. Dluhy, leasingy a jiné formy půjček nepovažují za běžnou součást života, ale za něco výjimečného a také nebezpečného.

dluhy peníze rodina
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Monika Monca
A kde ma clovek bydlet? Kdyz bez hypoteky 90% mlade populace, tedy vsichni ti, co zrovna nededili, kdyz nasim rodicum je neco malo pres padesat ( a doufame, ze jeste roky dedit nebudem) , nemaji 6-20 milionu (Brno) na slusne bydleni v rozumne vzdalenosti do prace...
Jana Šenbergerová
My se ani zadlužit nemusíme, to za nás obstará stát. Všichni jsme dlužníky, i když jsme si sami nepůjčili. A po nás potopa?
Ladislav Vesecký
A co zadlužená EU? Už na věčné časy!
Danka Rotyková
Naše generace to těžko chápe, protože jsme žili úplně jinak, než naše děti. Dneska je lidem neustále něco nabízeno, slabší povahy se pak chovají jako malé děti, které chtějí všechno, co vidí. Bohužel dávají svým dětem špatný příklad. A stát se to snaží zachránit oddlužením. V některých případech je to zneužívání daní těch, kteří jsou zodpovědní. Jednoduchá rada #jak z toho ven# v dnešní době neexistuje.
Marie 00000
Článek pravdivý. Problém je podle mě v tom, že staří vždy šetří mladým. Tedy - nepřipravují je na samostatnou cestu životem. Staří mají pořád pocit, že musí mladým pomáhat, tak si mladí nedělají těžkou hlavu - vždyť on to vždy někdo zaplatí. A potom - systém, jaký je teď při oddlužování je vlastně nepřímou podporou nezodpovědnosti.... Všichni vědí, že se nic neděje. Zaplatí 30 % z celkového dluhu a zadluží se znovu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%