Nesedejte do vlaku, ať nenarazíte
Ilustrační foto: pixabay.com

Nesedejte do vlaku, ať nenarazíte

16. 7. 2020

Tak jsem se zase jednou po dlouhé době projel vlakem. No, řeknu vám, to byla jízda! Tedy, když už se vlak konečně rozjel. Ale než k tomu došlo...

Rozhodli jsme se vzít vnoučata na výlet, vlakem na Karlštejn. Syn nás odvezl do Prahy na Hlavní nádraží s tím, že jsme si dopředu našli spoje tam i zpět.

První spoj, který jsme měli naplánován, jsme nestihli. Paní pokladní totiž od nás dostala nelehké zadání:

Jednou důchodce nad šedesát let ovšem bez občanského průkazu, tedy věk nelze v tuto chvíli prokázat. Jeden dospělý (dcera) s s průkazem PID platícím v Praze a okolí, ovšem ne až do Karštejna, patnáctiletý vnuk bez studentského průkazu a sedmiletá vnučka s žákovským průkazem. A navíc požadavek, že cestu zpět si dáme o zastávku dříve, protože z Karlštejna do Zadní Třebáně dojdeme pěšky. 

Tento takřka matematický rébus luštila paní v pokladně téměř půl hodiny. Na peróně jsme zjistili, že vlak má 20 minut zpoždění z důvodu obratu vlakové soupravy. Dalších patnáct minut stál vlak mezi stanicemi Praha-Smíchov a Praha-Velká Chuchle, neboť na železničním přejezdu před chuchelským dostihovým závodištěm nefungovalo bezpečnostní zařízení. Deset minut jsme stáli ve stanici Praha-Radotín, protože za Radotínem se opravuje železniční most a část trati je jednokolejná. Po celou dobu jízdy křičelo vedle nás v kočárku dítě, jehož maminka zírala do mobilu se sluchátkama na uších. Na dítě reagoval vytím pudl jakéhosi zahrádkáře, jehož větev jabloně, kterou asi převážel na chatu, mě neustála lechtala za krkem. A mezi stanicemi Vonoklasy a Řevnice se hlasitě dohadoval průvodčí s asi třicetiletým mladíkem nevalného vzhledu, kterého se marně pokoušel vypakovat z první třídy (netušil jsem, že příměstské vlaky mají také I. třídu).

Ulevilo se nám, když jsme konečně vystoupili na nádraží Karlštejn. Výlet na hrad jsme si užili, stejně jako procházku do Zadní Třebáně kolem Berounky. Zpoždění vlaku na pražské Hlavní nádraží jsme již považovali za samozřejmost.

Dnes, po třetím železničním neštěstí, jsem pochopil, že za takový zážitek z vlaku můžeme být rádi. Tedy, že jsme jej přežili ve zdraví. 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.3 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Kuželková
Článek je již staršího data,ale přesto - 11let jsem "prodávala"jízdenky,kromě jiné práce,tudíž mám "režijku".Po dlouhé době jsem jela s vnukem a při koupi jeho jízdenky,se paní za okénkem ptala - a jedete rychlíkem,nebo osobákem - tak jsem na ni koukala jako z jara,tuto otázku jsem ještě nedostala a protože byla fronta za mnou,tak jsem se nemohla ani zeptat,proč se ptá.Tak nevím,nejspíše se asi hodně změnilo u Českých drah.
Antonín Nebuželský
Není li člověk informován může si koupit lístek s důchodcovskou slevou, na průkazku, která už několik let neplatí. Jako třeba já. Potom nezbývá než doplatit. Ale rozhodně bych si nestěžoval - můj problém.
Dana Hošková
Cestuji vlaky často a ráda. Na nepříjemné pokladní či průvodčí už jsem hodně dlouho nenarazila. Spíš je tomu naopak. A čistota vlaku či WC v něm je problém cestujících. Vlaky vyjíždějí čisté.
Zuzana Pivcová
S pokladními i průvodčími mám delší dobu tak samé dobré zkušenosti, zdají se mi ochotní a chováním zdvořilí, daleko lepší než dříve.
Jarmila Fialová
Přesně ten "koláč" myslím - pásmová jízdenka je mnohem levnější než běžná se slevou 75%
Alena Tollarová
Ani já nemám špatné zkušenosti s pokladními. Dokonce jedna sama z vlastní vůle vytáhla letáček o cestování s PID a na tom "koláči" mi vysvětlila, odkud a kam můžu s tou kterou jízdenkou PID jet. Ale taky řekla, že sice jízdenky PID prodávají, ale sami nenabízejí a cestující má u pokladny vědět, co chce a říct si o to. A tak je to zřejmě i s normálními jízdenkami ČD. Ilono, nezlob se, ale když jsem si přečetla Tvůj příspěvek, řekla jsem si, že je něco špatně a nic na tom nezměnilo ani "ráno moudřejší večera".
Jarmila Fialová
Tedy žasnu nad negativními zkušenostmi s pokladními a průvodčími.Opravdu se mi to ještě nestalo.Naopak zrovna pokladní v Rakovníku sama od sebe vyhledala levnější jízdenku,o které jsem ani neměla tušení(nerada čtu návody a pokyny,kde bych se to dozvěděla),totéž pak v Příbrami.A podobné zkušenosti mám i s průvodčími jiných dopravců.Rozhodně se tedy jezdit vlakem nebojím.
Elena Valeriánová
V posledních pěti letech jezdím dost často z Jeseníku do Olomouce. Jízdenky si kupuji v pokladně ne přes internet. Pokladní se střídají a já mám vždy hezčí den když je tam ta milá blonďatá pokladní. Jo, není pokladní jako pokladní, není cestující jako cestující.
Ilona Erika Kolář
Milý pane Vácho, já jsem ještě znuděnou pokladní neviděla, protože u nás na nudu opravdu není čas. Když mají holky za den tisíc dokladů, tak nevím, kde by se ta nuda vzala a např.mezinárodní pokaldníci musí řešit spoustu jiných věcí, jako např. tiskout vlakovou dokumentaci, rezevační plánky, dělat ISIC karty, atd. Možná na malých stanicích a zastávkách, ale to je věc jiná. Pro Alenu T.: Vyškolený cestující být nemusí, stačí, když se bude chovat slušně, bude se umět vydadřovat a trochu používal rozum, což znamená, že bude mít u sebe i nějaký doklad totožnosti a ne aby se divil, proč se to po něm chce. Možná by nebylo na škodu si zkusit odsloužit jednu směnu na velkém nádraží, třeba bys mluvila jinak a pak by si nemusela ani ke kadeřnici, poněvadž by se ti na hlavě vytvořil údivem účes ala Dominik Feri.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pokud jedu vlakem kupuji si jízdenku přes internet. Tím nemám problém s nákupem jízdenky u nádražní pokladny.A pak stačí mít u sebe OP či cestovní pas jako doklad o věku nad 65 let. Nevím v čem je problém s cestováním vlakem. Přiznám se, že na kratší cesty jezdím svým autem. o stejné mám i s cestou busem. Internet vše zajistí, zaplatím jízdenku platební kartou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.