Přespat na faře či v klášteře? Jde to! Církev nabízí ubytování v atraktivních lokalitách a objektech Čech a Moravy
Benediktinský klášter v Kladrubech. I tady je možné se ubytovat

Přespat na faře či v klášteře? Jde to! Církev nabízí ubytování v atraktivních lokalitách a objektech Čech a Moravy

16. 7. 2020

Katolická církev nabízí pro letní dovolenou ubytování ve více než 60 zajímavých lokalitách. Jedná se nejen o hotely a penziony, ale i fary či klášterní areály.

"Chceme vyjít vstříc hlavně rodinám s dětmi, které budou hledat alternativy – finančně dostupnou, klidnou dovolenou bez davů a na hezkém místě,“ vysvětluje P. Stanislav Přibyl generální sekretář České biskupské konference.

Církevní zázemí zvlášť ocení cestovatelé, kteří mají radši soukromí a klid. Příjemný týden s rodinou totiž mohou strávit třeba na faře. Například v Lukově u Znojma se na letní návštěvníky chystají už potřetí. Za týdenní pobyt na krásně upravené faře v centru Národního parku Podyjí zaplatí čtyřčlenná rodina necelých 12 tisíc korun. Kdo by dal v létě přednost horským túrám, najde zázemí například na faře v Jítravě, kde při poslední rekonstrukci pamatovali i na dobrý spánek svých hostů. Všechny pokoje jsou tu proto vybavené prvotřídními matracemi od českých výrobců.

Objevovat se dají i méně tradiční destinace. Z fary v Dolním Žandově u Chebu, která vloni prošla kompletní rekonstrukcí, se dá pohodlně dojet na kávu do Karlových Varů či Mariánských Lázní, ale také vyrazit na procházku po Slavkovském nebo Českém lese či navštívit unikátní relikviář Svatého Maura v Bečově nad Teplou. Ostatně řada církevních cílů má výhodu v tom, že leží trochu mimo hlavní tuzemská turistická ohniska. Nevznikaly totiž původně jako hotely či restaurace, služby se tu spíš zabydlely na základech položených historií, kulturním významem nebo třeba zajímavou architekturou. Kláštery, fary, ale i „domy hostů“ a církevní penziony tak mohou nabídnout klid i autentický zážitek.

Ubytování je ale stále jen menší a mladší součástí toho, co církevní turistika v Čechách a na Moravě přináší. Nejpodstatnější jsou stále tisíce památek, od velkých klášterních areálů po kapličky s unikátní architekturou či důvodem, proč vznikly. Řada církevních objektů prošla v posledních letech obnovou a snaží se přes léto nabídnout i zajímavý program.

Například projekt ostravsko-opavského biskupství s názvem Otevřené chrámy letos během léta a podzimu představí vybrané církevní památky, které budou mimořádně otevřené i mimo obvyklý čas bohoslužeb. „Průvodci vás provedou místy, která jsou veřejnosti často obvykle nepřístupná, a tak si přijdou na své nejen milovníci architektury a umění,“ vybízí k návštěvě Andrea Weglarzyová, koordinátorka církevní turistiky v ostravsko-opavské diecézi. V Ludgeřovicích a Sudlicích tak bude možné obdivovat kostely postavené z červených cihel z počátku 20. století, v Opavě zase modernistický kostel sv. Hedviky. Tradičně oblíbeným výletním cílem je i Arcibiskupský zámek v Kroměříži. Barokní klenot na seznamu UNESCO nabízí v horkém létě stín a odpočinek v nádherných zahradách, ale i možnost schovat se před horkým sluncem do knihovny či obrazárny.

Kdo by měl blíž do Čech než na Moravu, neměl by ve výletní trase minout některé z míst, která nesou podpis známého barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Jeho nezaměnitelný architektonický projev dodnes právem fascinuje české i mezinárodní znalce umění. Santiniho stavby jsou ale vyhledávané především pro svou neopakovatelnou atmosféru, která zároveň připomíná dobu svého vzniku a zároveň je natolik univerzální a nadčasová, aby oslovila každou generaci. Nejrozsáhlejším příkladem Santiniho architektury je benediktinský klášter v Kladrubech spolu s cisterciáckým klášterem v Plasech. Spolu s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie a cisterciáckým proboštstvím v Mariánské Týnici tak mohou tvořit hlavní záchytné body rodinného víkendu v Plzeňském kraji.

„Od začátku prázdnin děláme maximum pro to, abychom pomohli rodičům a dětem smysluplně vyplnit volný čas. Napříč církvemi i řády je vidět velká snaha otevřít co nejvíce kapacit, ať už památek, kulturních institucí nebo i služeb. V Čechách i na Moravě je krásně, jsou to živá místa s kulturní tradicí, a i my chceme přispět k tomu, aby si v nich letos každý našel své místo pro odpočinek a načerpání nových sil,“ uvedl za Českou biskupskou konferenci P. Stanislav Přibyl.

Jaké jsou ceny?
Například Domov Panny Marie na Zámku Štěkeň nabízí ubytování s možností  snídaně, polopenze i plné penze. Jedna noc vyjde dospělého od 300 do 400 korun, za děti do tří let se platí 50 Kč, od tří do deseti let 200 Kč. Snídani formou švédských stolů zde pořídíte za 85 Kč a oběd za 120 Kč.

Katolický domov studujících v Praze 1 nabízí v prázdninových měsících ubytování za 490 Kč pro dospělého ve dvoulůžkovém pokoji.

A třeba noc ve faře v Daňkovicích (Žďárské vrchy) vyjde jednu osobu na 90 korun.

Úplný přehled církevních ubytovacích kapacit je k dispozici na webu www.cirkevnituristika.cz , kde je také snadná možnost rezervace v konkrétním termínu.

cestování
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc zajímavé , díky.
Jana Šenbergerová
Zajímavá nabídka.
Pietro Simeone
Na faře je ubytování hezké, ovšem je potřeba si hlídat děti. Oni ti kněží jsou totiž stále stejní.
Marie 00000
V červnu 2020 jsem byla ubytovaná v Hejnicích - nemělo to chybu. Krásný interiér, okolí. A dobré snídaně. Měli jsme jen snídani, pak jsme se toulali kolem Hejnic, v lázních Libverda aj. Můžu jen doporučit.
Zuzana Pivcová
To mi připomnělo, že už začátkem 90. let jsem při návštěvě Vojenského archivu ve Freiburgu v SRN byla ubytovaná v klášterním penzionu. Jeptišky tam byly seniorky benediktinky. Docela ráda na to vzpomínám, ale pro někoho, kdo má rád "lukulské hody", to rozhodně nebylo.
Jaroslava Handlová
V minulých dnech jsem náhodou také brouzdala po webu s ubytováním na farách. Překvapilo mne, kolik těch míst je. Tento článek považuji za velmi užitečný a moc se mi líbí. Myslím, že ještě letos něco z nabídky využiji.
Daniela Řeřichová
Osobně mohu doporučit Poutní dům na sv. Hostýnu (Matice svatohostýnská) - opakovaně velká spokojenost. Nádherné výlety, příroda, památky.
Jitka Hašková
Já vím, že se dá také pobýt v klášteře v Hejnicích. Byla jsem se tam před léty podívat, je to tam krásné a dá se chodit na mnoho výletů v Jizerských horách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%