Pandemie -  MOR
Ilustrační foto: pixabay.com

Pandemie - MOR

20. 7. 2020

Další velkou pandémií od počátku světa byl: MOR

Nejrozšířenější byly tyto tři druhy:  1.Bubonický,  2. Plicní, 3. Septikemický.

 1.  Bubonický - dýmějový a žlázový – byl nejběžnějším druhem moru

Původně byl chorobou hlodavců. Když nemohl hmyz přenášející tuto nemoc nalézt živé krysy, či potkany, štípal lidi, poté se infekce dostala do krevního oběhu a prošla filtrem nejbližší lymfatické uzliny, což vedlo ke zduření v oblasti šíje, podpaží a slabin - proto bubonický - slabina.

Příznakem byly horečka, bolesti hlavy a slabost. Zabíjel velmi rychle, byly to dvě třetiny infikovaných lidí.

První dýmějový mor byl zaznamenán v Římské říši. Šířil se dále a v roce 540 n.l. zabil denně 10 tis. lidí např. v Konstantinopoli. Zběsile pokračoval do Středomoří, kde devastoval obyvatele, a poté dvě století řádil v Evropě. Dalším cyklem nemoci byla epidemie, která nesla název “černá smrt“, přibližně v roce 1300 se šířila Asií. Přesunula se do Evropy, kde si vyžádala asi 20 mil.obyvatel. Tato pandemie řádila až do roku 1800.

2.  Plicní mor, je to kapénková nemoc a přenášel se dýcháním z člověka na člověka. Projevoval se vysokými horečkami a silným zápalem plic. Byl téměř 100 % smrtelný.

3.  Septikemický, byl nebezpečnější než dýmějový. Při něm pronikaly bakterie do krve a nemoc se projevovala krvácením pod kůží, nebo z úst, nosu nebo konečníku, nemocný měl černou kůží, zejména na nose, prstech a nohou, prvními příznaky, bolest břicha, průjem, zvracení a šoky.

K urychlení šíření a přenosu  pandémie napomáhaly války, obchodní styky a zabírání nových území.

V současné době se mor léčí antibiotiky, neléčený pacient umírá, i když nutno dodat, že i přes možnost léčby je úmrtnost i dnes vysoká.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
O černém moru píše v knize "Odyssea amerického lékaře" Victor Heiser, kniha vyšla v roce 1938. Je opravdu zajímavá.
Jitka Caklová
Paní Jírová, pokud v 00:11 je reakce na mě, tak se nechci více dozvědět o "černé smrti", jen nechápu, jak může "vrchnost" mluvit o koronaviru jako o pandemii, viz. příspěvek níže.
Zdenka Jírová
Pokud se chcete dozvědět více o " černé smrti", zadejte si na Yuo Tube "Černá smrt " nebo "Mor". Jsou to velmi zajímavé krátké filmy s středověké pandemii.
Jitka Caklová
Mě v článku, jen tak pro srovnání, zaujalo něco jiného, na "černou smrt" zemřelo v Evropě 20 milionů obyvatel, tedy se o ní mluví jako o pandemii. V České republice přímo na koronavirus nezemřel jediný člověk. Když se na něj náhodně nepřijde, protože je bezpříznakový, tak v celé řadě případů, jak přijde tak bez léčby odejde a jako o pandemii se o něm mluví také. Tak nevím o čem to je, ale je docela možné, že ze strachu o zbytek svobody, která nám ještě zbyla, přijdeme úplně.
Jana Šenbergerová
Velmi aktuální článek. Když sleduji, jak si vyskakujeme kvůli opatřením proti koronaviru a jak se cítíme omezováni na svobodě, začínám se bít. Možná až přijdeme o život, dojde nám, že lepší by bylo přijít o trochu osobní svobody.
Irena Mertová
Br, děsné... Doba před antibiotiky byla hodně jiná, dnes se člověk spoléhá na medicínu, že ho ze všeho dostane....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%