Tip na výlet: Pěšky z Neratovic do Tišic s návratem přes Mlékojedy
Foto: autorka

Tip na výlet: Pěšky z Neratovic do Tišic s návratem přes Mlékojedy

24. 7. 2020

Tato nenáročná trasa, vedoucí rovinou, se nechá podniknout celoročně. Ovšem o prázdninách můžete získat navrch ještě bonus. Jde o možnost se sportovně i kulturně vyžít v areálu Beach Park Mlékojedy.

Vyšlápněte si po méně známých místech třeba i v rámci projektu „Do stovky“, který již v loňském roce vyhlásila redakce, a ten projekt pokračuje stále dál.

Neratovice již nejsou jen tím známým průmyslovým chemickým kolosem jménem Spolana. Tato továrna vypouštěla do ovzduší škodliviny, jež znečišťovaly prostředí a znepříjemňovaly život ve městě. Spolana měla v dobách své slávy přes 4 tisíce pracovníků (ještě v polovině devadesátých let), nyní jich je jen okolo 700. Změnil se i výrobní program, který musí splňovat náročné normy. Život ve městě je nyní úplně jiný, mnohem zdravější – to potvrzují i domorodci. Najdete zde dostatek zeleně, pěkně udržované aleje, kvetoucí záhony, stezky kolem Labe...

Překvapilo mne, že zde není přes Labe jiný most, než železniční. Na něm je vymezen pruh pro pěší za bezpečnou plechovou stěnou. Auta mají smůlu, ta musí zvolit buď přejezd v Kostelci nad Labem (jihovýchodní směr), nebo Štěpánský most u obce Kly (severně od Neratovic), jinak se z Neratovic na druhý břeh nedostanou.

Z neratovického mostu byl hezký pohled na řeku pod námi a vidět bylo až ke zdymadlu a malé elektrárně na Labi. Stezka nás zavedla na okraj obce Mlékojedy. Cesta, která se vracela ke kolejím, směřovala k přírodní památce Písčina. Tam je železniční násep s písečnou dunou na chráněném území, kde se vyskytují vzácné suchomilné rostliny. Cesta pokračuje dál do Tišic. Místní kluci nám prozradili, že nejraději pobývají v místním Minibikeparku. Byla to příjemná zastávka i pro nás. Lavičky pro pohodlný odpočinek a přitom výhled na omladinu, jak se tady předvádí v rychlé jízdě na kolech v hezky upraveném parčíku.
Zpáteční cestu jsme si „vyšperkovaly“ procházkou okolo zatopené pískovny v Mlékojedech u Neratovic. Tam se nám líbil areál zvaný Beach Park. Výborné plavání v přírodním koupališti a možnost provozování různých vodních sportů, včetně rybaření, sem láká mnoho návštěvníků. Navíc o víkendech se tu konají nejrůznější kulturní akce. Přespat je zde možné v chatkách (nutno však včas rezervovat).

Po této opojné zastávce jsme se s kamarádkou již vrátily zpět do Neratovic. Ušly jsme cca 9 km.

Spojení s Prahou je v rámci Pražské integrované dopravy pro seniory 65+ zdarma. Stačí na Hlavním nádraží nastoupit do trasy metra C ve směru na Letňany a vystoupit ve stanici Ládví. Tam se přestoupí na autobus č. 348, který vás doveze opět zdarma zhruba po 40 minutách do Neratovic.

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Hezky jste se prošly a nám ukázaly, kde všude je krásně.
Eva Mužíková
Jarko, ráda jsem si Tvé řádky přečetla a potěšila se fotkami s popisky. Také znám krajinu okolo Neratovic a dřívější nepříjemné ovzduší.
Antonín Nebuželský
Jo, v Tišicích jsem jako dítě asi rok bydlel, byl jsem tam přidělen "", když byla maminka těžce nemocná. Strejda byl rybář a nimrod, tak mám moc hezké vzpomínky. Taky jsme chodili do Neratovic pod elektrárnu, asi teda, na ryby.
Alena Tollarová
Neratovickými lesíky jsem běhávala se sestřenkami a bratránky na prázdninách u tety. Poslední roky tam jezdím jen občas na návštěvu.
Zuzana Pivcová
Znám pouze trochu Neratovice. Poznala jsem je díky krátkému bydlení v Mělníku v polovině 80. let. Když náš autobus projížděl kolem, páchlo to tam tak ukrutně, že jsem se děsila, jak tam mohou lidé žít. No, co jim zbývalo. Dnes je to tam přece jen už dost jiné. A hezká procházka je něco jiného než každodenní bydlení. Díky, Jarko, příležitostně to možná s Marcelou zkusíme.
Martina Růžičková
Díky za tip na výlet. Fotky jsou hezké a bezva je přiložená mapka :-)
Jan Zelenka
Současný stav už neznám. Jezdil jsem do Neratovic v polovině devadesátých let za obchodem. Všude to páchlo a moc rád jsem zase odjížděl. Snad je už místní klima pro obyvatele příznivější, jak píšete. Ale ten kraj mne vůbec neláká.
Dana Puchalská
Ani jsem netušila, že je i poblíž Neratovic hezky. Děkuju.
Marie Seitlová
Pěkná procházka, ráda jsem se s tebou prošla krajem který neznám.
Daniela Řeřichová
Děkuji za pěknou pozvánku. Určitě využiji k výletu, článek i fotografie k tomu přímo vybízejí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.