17. listopad: den, kdy český
národ začal být svobodný

17. listopad: den, kdy český
národ začal být svobodný

16. 11. 2015

Česká republika si připomíná dvě výročí listopadových událostí. Rok 1939, kdy nacisté pozatýkali české studenty a uzavřeli vysoké školy, a rok 1989, kdy lidé povstali proti komunistické totalitě v tehdejším Československu. Oba momenty byly nesmírně důležité při občanské obhajobě demokracie, lidských práv a svobod.

Výročí 17. listopadu je vnímáno především jako datum začátku konce komunistické vlády v Československu. Přesto mezi neméně důležité patří tragické události, ke kterým došlo o padesát let dříve od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava, a které se staly základem pro vyhlášení Mezinárodního dne studentstva.

Významné milníky českých dějin si v rámci pietních akcí připomenou vrcholní politici, vojenští veteráni i církev. Výročí 17. listopadu si ale stejně jako v minulosti nenechá ujít ani řada občanských sdružení a iniciativ. Nejen česká metropole zažije také několik demonstrací.

Letošní státní svátek se zároveň odehraje ve stínu tragických teroristických útoků v Paříži a ve chvíli, kdy Evropa musí více než kdy jindy řešit svoji další budoucnost.

sametová revoluce státní svátek výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.4 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Jituš,tu scénku jsem bohudíky neviděl. Už ze dvou důvodů. Nesnáším Kaisra a Lábuse. Jsou trapní. A ani to téma mě netahne a netahlo.
petr stejskal
17 listopad je mezinárodně uznávaný svátek na počest studentské demonstrace při níž a v důsledku jejím zemřeli čeští studenti. Je smutné,že toho data se dnes zneužívá ve prospěch 17 listopadu 1989. 17 listopad byl a je uznáván na celém světě. Škoda,že dnešní studenti o tomhle už téměř neví. Nechtějí,je to pohodlnější.
Soňa Prachfeldová
Takové významné dny nesmí upadnout v zapomenutí, natož odejít spolu s pamětníky. Neznalost mladých je velká a nezájem též, bohužel.
Zuzana Pivcová
Mladá generace podle ukázky v TV už dnes ani neví, co bylo před 26 lety 17. listopadu. Natož nějaká studentská demonstrace po příchodu Němců. Není dobré, když se všechny vymoženosti berou jako samozřejmé, protože pak není důvod mít k starší generaci úctu.
Hana Šorejsová
Doufejme, že naši potomci nezapomenou, že to byl boj za svobodu a demokracii !
Hana Šorejsová
Doufejme, že naši potomci nezapomenou, že to byl boj za svobodu a demokracii !
Zdenka Jírová
Já jsem pamětnice listopadových událostí,které se každému musely vrýt nesmazatelně do paměti. Je ale s podivem, že mládež, narozená už po listopadu, o nich téměř nic neví. Co se ve školách proboha učí? paměti

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.