Výlet do Libčevsi a na Kamýk
Foto: autorka

Výlet do Libčevsi a na Kamýk

25. 7. 2020

Jeden z těch roztomilých vršků Českého středohoří, který mě už dlouho lákal ke zlezení, se jmenuje Kamýk. Pravda ovšem je, že není Kamýk jako Kamýk a jen v rámci Českého středohoří nedoporučuji splést si ho při plánování cesty s Kamýkem u Litoměřic.

Zatímco Kamýk u Litoměřic je ozdoben hradní zříceninou, tento Kamýk u Libčevsi je učiněné holátko s krátce sestřiženým zeleným ježkem.

Nevede na něj značená turistická cesta, nicméně zdolat ho nebude problém. Mapa ukazuje nejsnazší cestu ze vsi Všechlapy při patě Kamýku, sestávající z několika málo stavení.

Autobus mě za krásného letního dne vyklopil v Libčevsi. Mají tu na návsi moc pěkný kostel Stětí sv. Jana Křtitele, jehož vznik je datován do let 1220-1230 a je jednou z předních památek románského stavitelství u nás. Obcházím si ho a lituji, že nelze nahlédnout dovnitř. Na návrší na kraji vsi je zajímavá zřícenina zámku Libčeves a nechce se ani věřit, že pozůstatky renesančního zámku z roku 1607, kde do 2. světové války sídlila správa lobkovického velkostatku, jsou památkově chráněným objektem. Projít se v něm bohužel nelze.

Ale teď už vzhůru ke Všechlapům a na Kamýk. Vesele si prozpěvuji spolu se skřivánky, ale jen do chvíle, kdy mi cestu přehradil elektrický ohradník s nesmlouvavým oznámením: " Nevstupovat. Ve stádě je býk. Nebezpečí úrazu." A je vymalováno, dozpívala jsem a ačkoliv žádný býk momentálně v dohledu nebyl, zavelela jsem raději k ústupu.

Ale co teď? Přece nepojedu domů ... chvíli jsem uvažovala vydat se na poměrně blízký a mně milý Číčov, ale moc se mi nechtělo po frekventované silnici. Zkusím jít na druhou stranu za Libčeves na Křížové vršky. Vydala jsem se zpět do Libčevsi a dál do polí, kde k nim určitě vede cesta. Štrádovala jsem cestou mezi lány zlatavého obilí s překrásnými výhledy na všechny strany. Ale tedy řeknu vám - slunce pálilo, lilo ze mě jako z ... :), pitná voda pomalu docházela, kamenitá cesta tlačila do chodidel a Křížové vršky se nějak nepřibližovaly.

A mám toho dost, beru zpátečku a jedu domů! Vrátila jsem se do vsi, vzala to tentokrát kolem zámku z druhé strany a tradá po silnici do Židovic. Prošla jsem ještě kus mezi nekonečnými ovocnými sady a Švestková dráha zacinkala k návratu.

Výlet se jaksi nepovedl, nedošla jsem vlastně vůbec nikam, ale vůbec mě to nemrzelo. Aplikace v mém chytrolínu mi i tak ukázala, že jsem cestou necestou našlapala 9 km.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Moc hezké fotky, ráj to na pohled.
Marie Novotná
Díky Tobě se do středohoří těším. V září uvidím kousek z okolí Mšeného na vlastní oči. Snad bude čas. Jsi cestovatelka jak má být. Díky za hezké fotky s poutavým vyprávěním.
Alena Tollarová
Zuzko, výlet mám v Do stovky a článek tam mám jako přílohu. Soňo, já jsem stádo krav z autobusu viděla, proto jsem neriskovala. Ale už mám tip, odkud na Kamýk bezpečně. Brzy se tam vypravím znovu.
Soňa Prachfeldová
O tomto Kamýku mám článek z dubna t.r. Ano přelezla jsem ohradu, srdce bušilo, ale žádný býk ani stádo tam nebyli. A rozhled mi byl velkou odměnou.
Jitka Hašková
Hezký výlet i tak. Obohatila jsi mě o další Kamýky, já znám jenom Kamýk nad Vltavou, který je jižně od Prahy, na jejím okraji.
Jana Šenbergerová
Tvoje výlety mi vždycky připomenou doby, kdy jsem takhle sama courávala krajinou. Docela mi to chybí. Krásné fotky, príma zážitky, i když vždycky nevyjde všechno podle původních plánů nebo představ. Středohoří je kouzelné.
Irena Mertová
Hezké fotky. Za každý fotovýlet jsem vděčná :-)
Naděžda Špásová
Hlavně jsi udělala něco dobrého pro své zdraví. A zdraví je důležité. Fotky jsou hezké. :-)
Jan Zelenka
Určitě to nebyla marná procházka, soudě podle tvých krásných fotek. Středohoří je pěkné, kamkoli se podíváš. Tuto část kraje moc neznám. Někdy v šestnácti letech jsem napsal o Středohoří básničku - jen krátká citace : Daleko za obzor Táhne se požehnaná zem Tak jako krásný a věčný sen Stůj, noho, tam zem je posvátná!
Dana Puchalská
Hezky jsi se prošla. Ano, je to líbezná krajina. Moc se mi líbil kostel v románském slohu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.