O moři
FOTO: autor

O moři

28. 7. 2020

Pálící slunce a jemně se čeřící moře. Není vůbec normální, že se středoevropský člověk, navyklý na drsné kontinentální klima, válí v lednu na mořské pláži a má strach, aby se nespálil. Teplé slunce nad hlavou a před sebou moře. Co si může člověk přát víc. Moře, neustále fascinující a ukolébávající člověka svou nekonečnou, monotónní melodií.

Když si sedáme odpoledne do Beach baru k  pravidelné kávové siestě, moje žena si vždy sedá tváří k moři. Chce ho vidět co nejdéle. Moře je obrovská síla. Je to energie. A je to život. Věčný a nekonečný dárce života.

Po šesté ráno se nad pobřežními horami Saudské Arábie začíná rozjasňovat. Sluneční kotouč pomalu vykoukne nad hornatým obzorem a jeho zlatorudá stopa se rozeběhne do dáli a ozáří svým životodárným jasem vody zálivu a celé pobřeží. A ranní chlad se jakoby mávnutím kouzelného proutku mění ve velice příjemné klima bez poledního žáru.

Tak, jak stoupá slunce po obloze, stoupá i teplota vzduchu. Vítr, vanoucí od moře směrem k pobřeží, příjemně ochlazuje horký vzduch. Hornaté pobřeží se zcela ztrácí v mlžném oparu, vznášejícím se nad mořem. Teprve k večeru, když slunce zapadne a vzduch se trochu ochladí, dostávají vzdálené vrcholky pohoří ostřejší kontury.

Slunce a moře. Kombinace, která nikdy neomrzí. Věčně lákavá a přitahující člověka svou nekonečnou silou a energií. Ať už jste kdekoli. Měkká náruč moře neodolatelně svádí ponořit se do vln a v  jeho objetí zapomenout na všechny strasti.

Nikdy nekončící, rozmarná hra vln je uklidňující. Když se líně přelévají o pobřežní písky, nebo narážejí do pobřežních skalisek, jejich monotónní hlas zní pro vnímavého diváka jako relaxační hudba od Vangelise.

Moře je krásné v každé denní době. Od brzkého rána až do pozdní noci. Jak slunce stoupá, nebo klesá oblohou, bude se měnit a postupně přelévat i jeho barva. Od jemně purpurové, přes zlatavou, sytě modrou až po ohnivě purpurovou na sklonku dne.

 

Blíží se večer. Slunce pomalu zapadá za pobřežní hřeben hor. Anebo se noří kamsi na obzoru do tmavnoucího moře. Západy slunce nad mořem jsou pokaždé až kýčovitě teatrální. Ať už probíhají kdekoli. Je to kouzelné divadlo, jehož aktérem je usínající slunce a moře, po kterém se až k pobřeží rozbíhá zlatavý pás světla. Siluety pobřežních palem postupně černají, potrhaná mračna se zabarvují do červeno žluta a celé pobřeží postupně šedne a usíná. Je to nádherné představení, jehož repríza nemůže nikdy zklamat. Nemůže zklamat ty diváky, kteří večer co večer postávají na pobřeží s připravenými fotoaparáty, nebo sedí u sklínky vína v pobřežních kavárnách a jsou připraveni naplno zažít toto představení, při kterém se všechny problémy rozplývají v  purpurové záři na obzoru.

 * * * 

 

Soutěž Voda
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Je to moc hezky vyprávěné, až jsem si připadal, že to prožívám s vámi oběma.
Dana Puchalská
Honzo, až teď jsem se dostala k Tvému článku. Nechci opisovat, ale jinak to nejde....Zkrátka a dobře je to prostě další k r á s n ý článek. Děkuju.
Martina Růžičková
Moc krásné vyznání z obdivu k moři. Při čtení jsem zatoužila stanout na mořském břehu a nechat si jím omývat kotníky. I když si v horkých krajích nelibuji a nejkrásnější vzpomínky na moře mám z Islandu, kde se po vlnách pohupovaly ledové kry :-).
Zuzana Pivcová
Také jsem dřív patřila k lidem, které moře uchvacovalo tak, že jsem u něj toužila být co nejčastěji. Pak jsem ale jednou přecenila své síly (článek Není moře jako moře) a nastoupil větší respekt. Ráda jsem se v něm koupala, ale po Albánii už nemusím. Je to živel, stejně jako řeky, déšť atd. Vaše články jsou krásné, děkuji.
Jan Zelenka
Milé dámy, moc vám děkuji. Na ty chvíle, které jsme strávili s mojí ženou u moře, nikdy nezapomenu.
Marie Doušová
Jane , připomněl jste mě moje touhy,lásky a daleké obzory na moře bouřící,hlučné a také klidné a plné poesie. Mockrát jsem za mlada jezdila k moři /k vůli mé nemoci/, které ve mě zanechalo nádherné vzpomínky na východ slunce a na západ slunce,kdy už nikde nebylo živáčka a já se kochala pohledm na moře,které začínalo být temné a plné tajemství. Byla jsem mladá a hodně citlivá na vnímání okolí,které mě obklopovalo.Dík za krásné fotky a vzpomínky.
Hana Nováková
Moře, s nekonečným rozměrem vás, pane Zelenko, uchvacuje často. Asi proto, že jeho krása zvláště pak při západech slunce je neopakovatelná. Viděla jsem slunce zapadat několikrát v NDR a BLR. Nejvíc se mi líbil západ slunce v NDR, byl na venkovním parketu taneček, tvář na tvář, do toho šumělo moře a já byla hodně zamilovaná. Uvědomila jsem si, jak je krásně na Zemi a jak je nedostižná hloubka a plocha oceánu a že nikdy nebude možné tak nějak obejmout Slunce, které je pro náš život tak důležité. Nikdy za tyto západy nezapomenu. Některé z ních ovšem kazily válečné, hlídkující lodě NDR a v tom zapadajícím slunci sice působily jako dětské hračky, ale jinak z nich šel strach. Děkuji za příspvěk a foto.
Daniela Řeřichová
Sdílám Vaše pocity vepsané do sugestivního vyprávění. Moře zřejmě každému zanechá nesmazatelnou stopu v srdci.
Marie Měchurová
Moře. Kolikrát ho v životě ještě uvidíme? Možné, že už nikdy. Vzpomínky nám ale zůstanou - na východy sluníčka, na ranní koupání na opuštěné pláži, na šťavnaté ovoce, na výbornou zmrzlinu, na posezení v kavárničce s výhledem na vlny a hlavně na romantické západy sluníčka. Děkuju hezké čtení.
Věra Ježková
Krásné vylíčení mořské atmosféry. Jendo, možná, že kdyby ses u moře narodil, připadalo by ti samozřejmé a tak citlivě bys ho nevnímal. Ač tvou lásku k horku a slunci nesdílím, teď mne zcela pohltila. Jako moře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.