Voda
Ilustrační foto: pixabay.com

Voda

29. 7. 2020

Již od dětství miluji vodu. Nevím, zda moje láska k ní vznikla při koupání v malém rybníce, u břehu s rákosím. kde jsme chodily rukama po dně a předstíraly, že umíme plavat. Nebo u potoka, který tekl na louce za sadem a my děti jsme na něm poznávaly jeho sílu, při marné snaze  zadržet vodu přehradou z drnů. Dnes v těch místech není ani rybníček či potok, nahradily je širé lány, škoda.

Vždyť lidská společnost si od pradávna zakládala svá sídla u vodních toků, bez vody není život možný. Studie amerických  vědců, publikovaná v časopise Scientific Reports, vysvětluje záhadu, proč bylo opuštěno hlavní město Mayů. Nacházelo se na území dnešní Guatemaly a v době jeho rozkvětu v něm žilo až 50 tisíc obyvatel. Pak bylo zcela opuštěno a vlády nad ním se ujala džungle. Chemickým rozborem usazenin v dávných, podzemních nádržích na vodu vědci zjistili, že voda byla znečištěna sinicemi  a obsahovala i rtuť. Dostala se do vody z rumělky, červené barvy, která se používala k nátěru stěn domů a byla u mayské společnosti oblíbená. Barvu vyráběli z minerálu sulfidu rtuťnatého. Při deštích se rtuť ze zdí vymývala a vsakovala do země.Tak se po delší  době dostala i do nádrží na vodu. Zhoršení zdraví si obyvatelé vysvětlovali pomstou svých bohů.

Díky vědě jsme pokročili ve vzdělání, ale k životnímu prostředí jsme někdy stejně lhostejní a děláme, že se nás to netýká.                                        Naše země je krásná, voda ke krajině patří, je její ozdobou. Nemáme sice moře, vodní  plochy máme skromnější, ale pramení u nás mnoho řek. Važme si jich a chovejme se k nim alespoň tak citlivě, jak to dokázali do první poloviny 20. století naši předkové.

Soutěž Voda
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
ANO, ANO, ANO
Jana Šenbergerová
Hezký článek. Je mnoho důvodů, proč si vody vážit a o její čistotu a kvalitu se snažit. Proto vůbec nechápu, jak můžeme vodní zdroje prodávat soukromým osobám z jiných zemí.
Vladislava Dejmková
Třeba i takové krátké zamyšlení může mít pozitivní vliv na to, jak si lidé mají vody vážit.
Martina Růžičková
Hezky napsaný článek o důležitosti vody.
Jana Kollinová
Článek je pokorným poděkováním existenci vody. Dokonalé. Voda a kyslík v atmosféře jsou jedním z několika podmínek existence flóry a fauny na naší planetě. Vodě patří neskonalý dík a péče o uchránění jejich zdrojů.
Irena Mertová
Ježíš, napsala jsem mi s měkkým - hrůza - opravuji na "MY" :-) :-)
Dana Puchalská
Ano, moc hezký, stručný a zajímavý článek. Já se u Vltavy narodila a většinu mých prázdnin a dovolených bych si bez vody ani představit neuměla.
Zuzana Pivcová
Lidstvo se často poučí až pozdě. Ale určitá dějinná etapa pak alespoň poslouží jako varovný příklad pro budoucí generace. Kéž by to bylo tak i v našem případě. Díky za příspěvek.
Irena Mertová
Zajímavý a pěkný článek. Vždyť mi sami se skládáme více než z poloviny z vody :-)
ivana kosťunová
Mám slabost pro stručné a zároveň výstižné články. To je jeden z nich, moc se mi líbí

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.