Dovča 2020 Díl 6. Co roste ve Vrbosce
Foto: autorka

Dovča 2020 Díl 6. Co roste ve Vrbosce

2. 8. 2020

Jako v celém Chorvatsku, i zde rostou hlavně borovice. Malý borovicový lesík přiléhá k domu, tak je ráno vidím jako první po otevření očí. Volné prostranství kolem domu obrůstá vinná réva a slouží jako živý plot, který přináší tolik potřebný stín. Schodiště zdobí nádherný keř s růžovofialovými listeny pod květy-Bugenvilea. Na zahrádce před domem má pan domácí zhotovený zavlažovací systém, tak má zahradu plnou čerstvé a zdravé zeleniny. Sklizené už jsou fazolky, papriky, cukety, okurky, hrášek, boby, žluté a červené melouny, lilky, cibule. Stále ale rodí dýně hokaido a rajčata, která opravdu chutnají jak rajčata. Do kuchyně je po ruce petrželka a bazalka. 

K Chorvatsku neodmyslitelně patří levandule a olivovníky, těch mají domácí dva sady kousek za městečkem. Pěstují taky fíkovníky a Vanda z plodů dělá moc dobrou marmeládu. Taky mají ještě bramborové pole. Typických středozemních palem tu moc není. Jedna trůní ve středu města na ostrůvku, několik je jich u autobusové zastávky, pár soukromých jich najdete u vilek, hospůdek či penzionů. Z dalších stromů jmenuji aspoň tisy a akáty. U moře roste jeden strom rohovníku, známý víc jako svatojánský chléb či karob. Obrovské aloe dosahují až dvou metrů. A nesmím zapomenout na bílé a růžové oleandry. Každopádně procházka v uličkách mezi domy je pastvou pro oči a všechnu tu krásu ani nejde zdokumentovat, tak aspoň několik snímků, ať se můžete pokochat taky.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Helčo, díky, je to překrásné.
Zdenka Soukupová
Nádhera. Další komentář netřeba.
Soňa Prachfeldová
Máš krásnou dovču Helenko a děkuji, že vše s námi dělíš o zážitky. Fotky ukazují, jak je tam nádherně.
Jarmila Komberec Jakubcová
Helenko dík za zajímavé vyprávění o krásném ostrově Hvar. Mám Chorvatsko moc ráda, když jsem přijela poprvé byla jsem ohromena jeho krásou a je mi líto, že letos ho nepřijedu navštívit. Věřím, že příští rok určitě poletím se podívat. Hvězdičky mi počítač neumí dát, ale jich ti dávám nejméně 10.
Marie Seitlová
Omlouvám se Heli za hvězdičky, vůbec jsem netušila, co tam skočilo. Tak ti je dám tu ******.
Dana Puchalská
Helčo, když tak koukám na fotky z dneška, tak si vzpomínám na moje první setkání s mořem. Ano, je to paráda - voňavá a moc hezká. Dodnes na ten poloostrov za Splitem vzpomínám.
Daniela Řeřichová
Také se kochám, děkuji.
Alena Várošová
Helen,krásné fotky na Hvaru u Vandy.
Naděžda Špásová
Krásné fotky, to bych si užila. :-)
Anna Potůčková
Heli, skláním pochvalu za Tvé psaní na dovolené. Já bych jistě u moře tak aktivní nebyla - nechtělo by se mně psát! Užíváš si to po všech stránkách. Už toho spoustu díky Tobě víme, jak se žije v Chorvatsku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%