Síla vody
Foto: autorka

Síla vody

7. 8. 2020

Voda je pro nás každodenní samozřejmostí. Mám moc ráda naše potůčky, řeky, rybníky, přehrady, ale i krásné moře s plážemi, ale ty všichni znáte. Napíši o jiné vodě a to o jejích podobách na Islandu.

Island je ostrov na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. Pobřeží je hodně divoké. Mohutné vlny se rozráží o velké útesy a skály, které jsou z lávy nebo čediče. Takže žádná písečná a slunná pláž, jak ji známe. Ale právě zde si uvědomíme sílu vody.

Ostrov je z velké části hornatý a pokryt ledovci, ty tají a vznikají řeky, které se valí z kopců a vytváří velké množství vodopádů. Některé jsou malé, skryté, ale některé obrovské do hloubky i do šiřky.

Island, to jsou i sopky a gejzíry.  Islanďané využívají tuto sopečnou činnost a množství vody ke své energetické spotřebě. Geotermální energie se používá v podobě páry a horké vody. Tak vytápí 90% domů, velké množství skleníků se zeleninou a květinami, úřady, školy, bazény a také silnice. I každá malá obec má svůj venkovní bazén využívaný celoročně.

Další zajímavostí je Modrá laguna, vyvěrá ze země, je 38°C teplá a má mléčně modrou barvu. Tu má díky solím, minerálům a řasám a má blahodárný vliv na kožní problémy. Koupání v ní je balzám na tělo i duši.

Island je zemí tajemství a překvapení. Pocítíte to například, když stojíte u gejzíru a chcete ho vyfotit. V zemi je díra, vykoukne namodralá bublina, schová se, vykoukne a tak si pohrává a naráz vyletí do velké výšky a opět se schová. Zachytit tento okamžik je problém, čeká se na další příležitost. Nám se ho podařilo vyfotit.

Nechtěla jsem opěvovat zajímavosti Islandu, jen jsem si vzpomněla na sílu vody zde. Fotky dokreslí můj krátký článek.

Soutěž Voda
Hodnocení:
(4.9 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Majko, krásná a hodně drsná země. Jsem moc ráda, žes mi ji přiblížila slovem i obrazem. Z Tvých parádních fotek dýchá síla vody ve všech podobách. Děkuji!
Marie Seitlová
Moc vám děkuji za všechny příspěvky a jsem ráda, že se vám líbí fotky i článek. Pro p. Ledlovu - vydaný článek se již nemůže opravit ani doplnit. A pak ještě v Ledovcové zátoce jsem nebyla, pokud fotku máte, tak ji vložte na FD pro doplnění.
Eva Jančaříková
Majko, článek jsem si přečetla několikrát, je fakt moc zajímavý, fotky nádherné a já si jen představuji tu krásu.
Anna Čípová
Majko, určitě máš krásné vzpomínky. Děkuji, že jsi zalovila ve svém fotoarchivu a ukázala krásné fotky. Super článek i fotogalerie. Přeji ti výhru v soutěži.
Vlasta Ledlová
Island je magický ostrov. Mým snem je podívat se tam ještě jednou. Paní Seitlová, jen pro doplnění obrázku o této úžasné zemi vás prosím o přidání foto z tzv. Ledovcové zátoky. Ty ostatní jsou moc krásné.
Martina Růžičková
Moc hezký článek o Islandu, který je vlastně plný vody ve všech skupenstvích :-). Vaše fotky mi připomněly naši návštěvu tohoto úžasného ostrova před několika roky.
Alena Várošová
Majko, krásné fotky a jistě jsi prožila nádherný zájezd na Island a vzpomínky Tě budou provázet roky..Island jako takový je zřejmě panenská země.
Marie Doušová
Krásné fotky a děkuji za zprostředkovaný zážitek.
Květuše Pinkasová
Hodnotím samozřejmě všemi hvězdičkami, co to jen jde, Majko!!! Zjistila, jsem, že jsem ještě nikdy nic neviděla a nepoznala... ani kdo s jakými poklady v sobě kolem mne v Bohumíně chodí, sedí a žije... To chce napsat knihu a doplnit snímky ... a to byl dnes jen střípek...
Dana Puchalská
Super splněné cestovatelské sny..... Vodu mám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.